Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Çiriş Otu

Çiriş Otu

Çiriş otu, Latince adı Liliaceae olan ve Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde karların erimesiyle ortaya çıkan ve Nisan ayıyla birlikte kendini tam anlamıyla gösteren, tatlı ve kendine has bir kokusu olan bir bitkidir. Görünüş itibariyle pırasaya benzemektedir. Çiriş otu, zambakgiller familyasına dahil olan, sarı çiçeği bulunan, rozete benzer yapraklara sahip çok yıllıklı otsu bitkiler grubundadır. Bulunduğu yörede dağ pırasası, gülik, yabani pırasa, gülük, çiviş, kirkiş otu ya da kirgiç otu isimleriyle de anılmaktadır. Çiriş otu sadece yiyecek olarak kullanılmamaktadır. Çiriş otunun kökündeki yumrulardan, ayakkabı sektöründe kullanılan özel yapıştırıcı üretilmektedir.

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?


Çiriş otu, tam bir C vitamini deposudur. Organik olarak yetişmesi de diğer bir artısı olduğundan, tüketen kişilere son derece faydalıdır. Genel faydaları şu şekilde sıralanabilir;
  • Antioksidan özelliği ile vücuttaki mikropların öldürülmesi için faydalıdır.
  • İdrar söktürücü olarak vücutta görev yapar.
  • Kadınlarda adet dönemlerinin rahat geçmesini sağlar.
  • Kadınlarda meydana gelen beyaz akıntının kesilmesinde fayda sağlar.
  • Memeli basur nedeniyle ortaya çıkan ağrıları keser ve tedavi eder.
  • Saçkıran tedavisi için kullanılabilir.
  • Egzama, çıban ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
  • Çiriş otu sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da kendine kullanım alanı bulmuş bir ottur. İtalya'da Rignano Garganico peynir türünün üretiminde çiriş otu kullanılır. Ayrıca otlu peynir yapımında da çiriş otu kullanılabilir.

Çiriş Otu ile Yapılan Bazı Yemek Tarifleri


Zeytinyağlı Çiriş Otu: Malzemeler: 1 kilogram çiriş otu, 2 adet soğan, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, 2 yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı pilavlık bulgur, 1 tatlı kaşığının 2/3'si kadar tuz ve isteğe bağlı olarak karabiber ve pul biber. Yapılışı: Soğanlar küp-küp doğranır ve tencere içerisinde sıvı yağ ile pembe hal alana kadar kavrulur.

Soğanlar istenilen hali aldıktan sonra, salça ilave edilir ve malzemeler iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine daha önceden hazırlanmış olan doğranmış çiriş otu ilave edilir. Malzemeler biraz daha karıştırılır ve üzerine malzemelerin üzerine az biraz çıkacak şekilde su ilave edilir. Karışım yavaş yavaş karıştırılırken fazla beklemeden bulgur ve tuz da ilave edilir ve kısık ateşte yarım saat boyunca pişmeye bırakılır.

Çiriş Otu Kavurması: Sade, yumurtalı ya da kıymalı olarak hazırlanabilir. 1 kilogram civarındaki çiriş otu güzelce temizlenerek doğranır ve bir tencere içerisinde az miktarda tuz ve su ile pişirilir. 15 dakika kadar haşlanan çiriş otu süzülerek geniş bir kâseye alınır. Kasedeki çiriş otunun üzerine başka bir tavada hazırlanmış olan zeytinyağlı, baharatlı ve salçalı sos eklenerek hafif ateşte güzelce kavrulur. Bu kavrulmuş karışıma dileyen yumurta kırabilir dileyen de kavrulmuş kıyma karıştırarak lezzetini artırabilir.

Bunların dışında çiriş otu böreğin içerisinde tat verici madde olarak ya da salatada yeşillik olarak da kullanılmaktadır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 22:11:27
Çiriş Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Çiriş Otu Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Çiriş Otu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm...
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum'dur. Kulak otu bitkisini...
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi...
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Karadeniz Bö...
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Bat...
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Cıva Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava cıva otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava cıva otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe...
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımında h...
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre...

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu
Popüler İçerik
Cırtatan Otu
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu...
Adam Otu
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. ...
Bit Otu
Bit Otu
Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla...
Acı Yavşan Otu
Acı Yavşan Otu
Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana...
Ot Kavurması
Ot Kavurması
Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha...
Radika Otu
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Evelik Otu Nasıl Bulabilirim?
Kurt Boğan Otu Tohumunu Nasıl Bulabilirim
Kuzılbacak Otu İle Sirken Otu Aynı Mı?
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024