ot.gen.tr
ot

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Dereotu

Dereotu, Anavatanı Asya ve Avrupa olan dereotu, maydanozgiller familyasından gelir ve tek yıllık bir bitkidir. Türkiye'de ülkemizde kültür bitkisi olarak yetiştirebileceği gibi yabani olarak da yetişen dereotu genellikle üç dört parçalı ince yapraklardan oluşur. Kendine has bir aroma ve kokusu olan bu bitki türünün boyu 120 cm'ye kadar yükselebilir. Çiçek salkımları oldukça büyüktür görünüşü de oldukça narindir ve güneş ışığının bol olduğu yerlerde yaz sıcağında oldukça iyi yetişen dereotunun tohumları 3-10 yıl arası yaşayabilir.

Dereotu besin değerleri; 
1 tutam taze dereotu, 305 kalori ,15 g yağ,  0 mg kolesterol, 20 mg sodyum, 1.186 mg potasyum, 55 g karbonhidrat, 53 IU A vitamini, 0 IU D vitamini, 21 mg C vitamini, 0,3 mg B6 vitamini,  256 mg magnezyum, 16,3 mg demir, 1.516 mg kalsiyum içerir.
Yetişkin bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yarısını A vitamini ihtiyacının ise % 43'ünü karşılamaktadır.

Dereotu nasıl kullanılır, oldukça hoş bir renk ve tada sahip olan dereotu, taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilen aromatik bir bitkidir. Sağlığa olan birçok faydası sebebiyle oldukça sık tercih edilmektedir. Salatalarda, mezelerde, soslarda, çay olarak, et ve balık gibi yemeklerin yanında, taze veya kurutulmuş baharat olarak kullanılabileceği gibi yemeklerin içinde pişirilerek de kullanılan dereotu bazı kültürlerde ise turşuların içinde ve beyaz peynir çeşitlerinin içeriğinde tercih edilmektedir. Dereotu tohumu yağı, sabun yapımında tekstil sektöründe oldukça sık kullanılmaktadır. Eski dönemlerde güzel koku elde etmek için de kullanılan dereotu tohumu yağı aynı zamanda ilaç sektöründe de kullanılmıştır. Dereotunun çekirdeğinden elde edilen tonik madde, kaslar için uygulanabilmektedir. Hindistan'da çoğu yemeğin içinde lezzet vermek amacıyla baharat olarak kullanılan bu bitki vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir ve içerisinde sağlık için faydalı olan birçok organik bileşen bulunur. Flavonoidler açısından iyi bir besin kaynağıdır ve monoterpenler açısından da oldukça zengindir. Kırılan ve narin bir bitki olması bakımından tazeliğini çabuk yitiren bir bitki olan dereotu kurutulmuş olarak da kullanılmaktadır. Ancak bu bitkinin faydalarından daha iyi nasiplenebilmek için taze olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kurutulmuş dereotu ise kuru ve hava almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Kurutulan dereotu güneş almayan kuru bir yerde muhafaza edildiği takdirde tazeliğini 6 ay koruyabilmektedir. 

Dereotu faydaları;

Sindirim sistemi, dere otu bitkisi sindirim sisteminin sebep olduğu mide ağrısı, hazımsızlık ve mide krampları gibi problemlerin giderilmesinde oldukça büyük etkiye sahiptir. Mide ülserinden kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldırır ve tedaviyi destekler. Yetişkin ve bebeklerde gaz sancısını gidermek için kullanılan dereotu hazımsızlığa iyi gelir. Mide ve safra kesesi salgılarının üretilmesini kontrol altına alarak bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığı önler.
Dereotu

 

Kolesterol, dereotunun yapraklarında bulunan içerik kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. 

Uykusuzluk, birçok özelliği bulunan dereotu, sakinleştirici, rahatlatıcı ve uyarıcı etkiye de sahiptir ve bu etkileri sayesinde uyku problemi yaşayan kişilere oldukça yardımcı olur. Dereotunun içerisinde yer alan flavonoid ve B vitamini rahatlatıcı ve sakinleştirici etki göstermesinden dolayı beyinin salgıladığı hormon ve enzimlerin salgılanmasını ve üretimini sağlar.

Diyabet hastalığı, insülin görevine sahip olan dereotu, insülin oranındaki düzensizliklerin giderilmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemi, dereotu antibakteriyel özelliği sahip olması bakımından vücutta oluşacak enfeksiyonlara karşı direnç sağlar ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı mücadelesine katkı sağlar .Aynı zamanda dereotu bu özelliği sayesinde cildi koruyarak yaraların iyileşmesini sağlar.

Artrit, dereotu gut, romatizma ve artrit gibi iltihap hastalıklardan kaynaklanan ağrıların azalmasına katkıda bulunur. Anti İnflamatuar özelliğe sahiptir ve bu özelliğinden dolayı eski çağlarda  birçok rahatsızda kullanılmıştır.

Kanser, içeriğinde bulunan antioksidan, antibakteriyel ve yağlar sayesinde kanserle mücadele ederek kanserin oluşmasına sebep olan faktörlerin giderilmesine yardımcı olur.

Ağız bakımı, dereotunun yaprakları ve tohumlu oldukça iyi doğal ağız bakım ürünü olarak tercih edilebilir. Ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur ve nefesi ferahlatır. Antibakteriyel özelliğinden dolayı ağızda oluşacak enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. Ağız içinin temizlenip korunmasını sağlar, diş ve diş etlerinin korunmasına yardımcı olur. 

Dizanteri, mantar enfeksiyonundan kaynaklanan dizanteri için dereotu büyük bir şifa kaynağıdır. Dere otunun içerisinde bulunan uçucu yağ, doğada dezenfekte olması bakımından oldukça etkili bir mantar enfeksiyonu önleyicidir. 

Adet düzensizlikleri, adet periyodundaki düzensizliklerin giderilmesine yardımcı olan dereotu kan akışını dengeler ve adet döneminde yaşanan ağrı ve kramplar üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Solunum, organ ve solunum sisteminin temizlenmesini sağlayan doğal bir bitki olmasından dolayı alerjiden kaynaklanan öksürük nedeniyle ortaya çıkacak solunum yolu problemlerini ortadan kaldırır.

Dereotu zararları, her bitki gibi dereotu da yanlış ve aşırı tüketildiği takdirde bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Gebelik döneminde aşırı tüketilmemelidir. Cilde tatbik edildiği takdirde bazı durumlarda tahrişine sebep olabilir ve içerisindeki bazı maddelere alerjisi olan insanların bu bitkiyi dikkatli kullanmaları gerekir.

Yayınlanma Tarihi : 01.12.2016 16:37:59

Dereotu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Dereotu"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Çörek Otu Görmek

Rüyada çörek otu görmek,  rüya sahibinin olumsuz bir yönde etkileyecek yada değiştirecek bazı durumlarında oluşacağı anlamına gelebilmektedir. Kişinin başarılarının önünde duran bazı engelleri işaret etmektedir. Kötü, zor, sıkıntı...

Dereotu

Dereotu, Anavatanı Asya ve Avrupa olan dereotu, maydanozgiller familyasından gelir ve tek yıllık bir bitkidir. Türkiye'de ülkemizde kültür bitkisi olarak yetiştirebileceği gibi yabani olarak da yetişen dereotu genellikle üç dört p...

Avrat Otu

Avrat Otu, mor renkli çiçekler açarak, siyah renkte meyveler veren, kiraza benzeyen bir bitkidir. Tıpta ilaç yapımında kullanılan ağrı kesici özelliği olan bu bitki ile ağrı kesici ilaçlar üretilmektedir. Avrat otu içeriğinde atro...

Semizotu

Semiz Otu: Ana vatanı Hindistan ve Orta doğu ülkeleridir. Portulaca oleracea Latince adıdır. Semizotugiller familyasındandır. Semiz otunun boyu 25 santime kadar büyüyebilmektedir. Semiz otunun çiçekleri genellikle sarı renktedi...

Isırgan Otu Kürü

Isırgan otu kürü, Isırgan otu, adından da çağrışım yaptığı gibi dokunulduğunda acı veren bir bitkidir. Yaprakları üzerinde bulunan  ince tüyler, cildi tahriş eden kimyasal maddeler içermektedir. Bu kimyasallar bitkiye dokunulduğun...

Hürrem Otu Yağı

Hürrem Otu Yağı: Hürrem yağı Osmanlı imparatorluğu döneminden bu döneme kadar kullanılmaktadır.  Bilinen en eski epilasyon yöntemidir. Hürrem otu yağının diğer ismi ise hamam otu yağı olarak bilinmektedir. Hürrem otunun bayanla...

Altınbaşak Otu

Altınbaşak otu, çoğunlukla 30-40 cm boylarında olan bir bitkidir. Ancak 1 metreye kadar uzayabilen altınbaşak otuda mevcuttur. Altınbaşak otu otsu bir bitkidir. Bu bitkinin çiçeklerinin rengi altın sarısı olduğu için bu ismi almış...

Hürrem Hamam Otu

Hürrem hamam otu, güzellik, vücut bakımı gibi pek çok alanda kullanılan Hürrem hamam otu şifa kaynağı olarak kullanılır. Özellikle kadınların vücudundaki istenmeyen tüylerin giderilmesine katkı sağlar. Tarihi dönemlerde Osmanlı dö...

Stevia Şeker Otu

Stevia şeker otu, menşeyi Paraguay olan şeker otu bitkisi bir diğer ismiyle stevia bitkisi diyabet hastalığına çok iyi gelmektedir. Tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yayılan stevia şeker otu Türkiye'de Rize ilinde yetişmektedir. D...

Ada Soğanı

Ada Soğanı, zambakgillerden bir bitki çeşididir. Uzun şeritli yaprakları yeşil ve beyaz yaprakları ilgi çekicidir. Soğan kısmı yapraklarının altındadır. Soğan 2 kilogram kadardır ve acı zehirlidir. Tazeyken kullanılan ada soğanı z...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ot, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017