Acı Yavşan Otu Acı yavşan otu, ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak da bilinen bir bitkidir. Ana yurdu Avrupa olan bu bitki, Türkiye'de Kuzey Anadolu, Güney Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Uzun ömürlü, otsu bir bitki olan acı yavşan otunun boyları 120 santimetreye kadar uzayabilir. İnce tüylerle kaplı gövdesi kabarık ve çizgili olup gri-yeşil renktedir. Kendine has bir kokusu ve aroması olan bu bitkinin tadı oldukça acıdır. Acı yavşan otunun çiçekleri solduktan sonra, yaz sonunda ya da sonbaharın başında toplanarak gölgede ve havadar yerlerde kurutulmalıdır. Acı Yavşan Otunun Faydaları
Acı Yavşan Otunun Kullanımı İyice kurutulmuş acı yavşan otu, bir su bardağı kaynamış suyun içine atılarak yaklaşık 10 dakika demlenir ve daha sonra süzülerek içilir. Günde bir su bardağı içilebilir ve üç haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır. 3 haftalık kullanımdan sonra bir müddet ara verilerek daha sonra tekrar başlanabilir. Acı Yavşan Otunun Zararları Hamile kadınların kesinlikle kullanmamaları gerekir. Kişilerde aşırı tüketim yapılmadığı sürece herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. |