Karamba Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Haziran 2024

Karamba Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karamba Otu

Karamba otu, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yem olarak yetiştirilebilen bir bitkidir. Geniş yapraklı bir bitki olan Karamba otu, hayvanlara taze ot olarak verilebildiği gibi silaj ve kuru ot olarak da kullanılabilmektedir. Enerji ve protein değerleri oldukça yüksek olan Karamba otu, hayvan beslenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Karamba otunun ekim dönemi bölgesel farklılıklar göstermektedir. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde Ağustos ayının sonlarından Ocak ayının sonlarına kadar ekimi yapılabilmektedir. Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ise 15 Ağustos'tan Ekim sonuna kadar dikimi gerçekleştirilebilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise Ağustos ayının sonundan Kasım ayının sonlarına kadar dikimi yapılabilmektedir. Karamba otu, kar yağışının ve soğuğun fazla olduğu yerlerde ilkbaharda da dikilebilmektedir. Dikim derinliği 1.5-2 santimetre olmalı ve tohumlar 10-17.5 santimetre aralıklarla serpme şeklinde dikilmelidir.

Karamba Otu Gübrelenmesi

Karamba otunun ekim işlemi yapılmadan önce, tohum yatağına 15 kilogram gübre uygulanmalıdır. İlk çıkıştan itibaren on beş gün sonra ise 10-20 kilogram amonyum nitrat gübresi verilmelidir. Çok soğuk olan ve don görülen bölgelerde, Ekim ve Kasım aylarından sonra gübreleme tavsiye edilmemektedir. Her biçimden sonra 15-20 kilogram amonyum nitrat ile gübreleme yapılmalıdır. Bu işlem, biçimlerin yapılmasından sonra otların toplanmasını takiben hemen gerçekleştirilebilir. Gübreleme yapılırken yaprakların kuru olmasına dikkat edilmelidir.

Karamba otunun ekiminden önce tarlaya hayvan gübresi uygulanırsa, verim daha yüksek olacaktır. Yoğun bir şekilde hayvan gübresi uygulanıyorsa, hazır gübre kullanımı gerekmez. Hazır gübreleme işlemi uygulanmış tarlalara on gün geçmeden hayvanlar bırakılmamalı ve Karamba otu hayvanlara verilmemelidir. Hazır gübre uygulandıktan sonra, bitkinin özsuyuna geçen gübre hayvanlara zarar verebilir ve zehirlenmelere sebep olabilir. Bu nedenle, gübre atıldıktan on gün sonra hayvanlara verilmelidir.

Karamba Otu Sulanması

Karamba otu, sonbaharda yağışlı aylarda dikildiği sürece çimlenmesi ve gelişmesi için mevsimsel yağışlar yeterlidir. Ekim yapıldıktan sonra bir hafta içinde çimlenme gerçekleşir. Yağışın az olduğu aylarda ise toprağın nem oranını sağlamak amacıyla sulama yapılmalıdır. Karamba otunun ekiminden sonra iki ila üç hafta içinde az miktarda ve sıkça sulamak gerekmektedir.

Karamba otu, altı ila otuz iki santigrat derece arasında yetişebilen bir bitkidir ve dona karşı dayanıklıdır. En uygun sıcaklık aralığı ise on sekiz ila yirmi dört santigrat derece arasındadır. Uygun sıcaklıkta ekilmesinden otuz beş gün sonra ilk biçim yapılabilmektedir. Hava sıcaklığının normal olduğu aylarda her yirmi günde bir düzenli olarak biçilebilir. Karamba otunun sindirimi çok kolaydır, bu nedenle büyükbaş hayvanlar günde 150 kilograma kadar Karamba otu tüketebilirler. Besin değerinin yüksek olması ve kuru madde oranının fazla olması nedeniyle besi hayvanlarında yüksek besi artışı sağlamaktadır.

Karamba Otu Hasatı

Karamba otunun hasadı, bitki boyu 30-40 santimetre arasında yapılmalıdır. Toprak seviyesinden altı santimetre yukarıda biçim yapılmalıdır. Orak veya tırpanla biçilebilir. Dikim alanı büyükse çayır biçme makineleri veya ot silaj makineleri ile biçim yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, küçükbaş hayvanlar içinse otlatmak daha uygundur. Hayvanların otlatılması, bitki boyu 25-30 santimetre arasında yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aloe Vera Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aloe Vera Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çehre Otu Türleri ve Özellikleri

Çehre Otu Türleri ve Özellikleri

Melek Otu Türleri ve Özellikleri

Melek Otu Türleri ve Özellikleri

Deve Dikeni Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Deve Dikeni Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çöven Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çöven Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ot Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Ot Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oğul Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Oğul Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yonca Otu Türleri ve Özellikleri

Yonca Otu Türleri ve Özellikleri