Kırlangıç Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Kırlangıç Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırlangıç otu, gelincik familyasından olan bir bitkidir. Boyu 30-80 santimetre arasında değişir. Kırlangıç otu çok yıllık ve çok çatallı bir bitkidir. Kökü parmak kalınlığındadır. Alt yaprakları uzun saplı kanat yapraklardan meydana gelmektedir. Gövde yaprakları sapsız olarak oturmuş vaziyettedir ve yine kanat yapraklardan oluşur. Çiçekleri taç yaprakları dört adet oval ve yumurta şeklinde altın sarısı rengindedir. Dallarının ucunda çiçek demeti halinde 4-12 adet çiçek bulunur. Meyveleri fasulye kapçığı andırmaktadır. Meyvesinde ince, uzun 4-6 adet yumurta şeklinde tohumlar vardır. Sapı kırıldığında sarı renkli bir su akar ve bu süt zehirlidir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanmalıdır. Kırlangıç otuna kaşıntı otu veya hilaliye de denilmektedir. Ormanlık alanlarda, güneye bakan yamaçlarda, duvar diplerinde rahatlıkla yetişebilmektedir. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yabani olarak yetişir. Kırlangıç otu kar altında dahi yaşayabilen bir bitkidir.

Kırlangıç Otu Faydaları Nelerdir?

Kırlangıç otu, safra, mide ve bağırsak kramplarına karşı etkilidir. Safra kesesi iltihabında, safra taşlarında ve hepatitte kullanılır. Karaciğer iltihabı ve akciğer iltihabında fayda sağlar.
  • İshal, melankoli ve korkuya karşı da kullanabilir.
  • Siğil ve nasırların tedavisinde etkilidir.
  • Kanı temizler ve kan yapımına etki eder.
  • Kansere karşı etkilidir.
  • Görme bozuklukları ve göz yorgunluklarını gidermede yardımcıdır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında etkilidir.

Kırlangıç Otu Zararları Nelerdir?

Kırlangıç otu aşırı ve bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Kullanırken dikkat edilmelidir, aksi takdirde zehirleyici olabilir.

Kırlangıç Otunun İçeriği

Kırlangıç otu, homoklidolin, karotin, chelidonin ve cheleritrin içermektedir. Pek çok sağlık probleminde çok etkili bir bitkidir. Doğru kullanımda mucizevi bir ilaç olabilir. Ancak kullanırken çok dikkatli olunmalıdır, aksi takdirde fayda yerine zarar verebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni