Pıtrak Otu Kullanımı Faydaları ve Zararları
15 Mayıs 2024

Pıtrak Otu Kullanımı Faydaları ve Zararları

Pıtrak, halk arasında dulavrat otu, Hanım yaması ve ulu avrat otu olarak da bilinen, yol kenarlarında, ormanlarda ve çalılık alanlarda yetişen dayanıklı bir bitkidir. 60 santime kadar boylanan bitkinin dik gövdesi, iri yaprakları vardır. Yaz aylarında mor ve kırmızıya yakın çiçekler açar. İçeriği sayesinde birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Uzun yıllar önce Çinliler kök kısmını farklı bitkilerin kökleriyle karıştırıp kızamık ve bademcik gibi hastalıkların tedavisinde kullanmaya başlamıştır. Meksikalılar ise bitkinin kan temizleyici özelliği sebebiyle doğum yapan annelere doğum anında özel toniklere karıştırıp vermiştir. Bu özelliğinden dolayı zührevi hastalıkların tedavisinde de kullanılan bir bitkidir.

Pıtrak Faydaları Nelerdir?
  • İçerisinde yer alan inülin adlı bileşen sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Bağırsak fonksiyonlarını düzenlemek için faydalarından yararlanılabilir. Su tutma kapasitesi dışkı miktarını arttırır.
  • Bitkinin botoks etkisi bulunmaktadır. Cildin elastikiyetini korur. Ayrıca selülit tedavisinde bitkiden yararlanılabilir.
  • İçerisinde bulunan inülin bitkisel liftir. Bu maddenin kolon mukozası üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bölgedeki faydalı bakterilerin sayısını arttırır. Dolayısıyla kolon kanseri gelişme riskini azaltır. Beraberinde kalp ve damar hastalıklarına karşıda koruma sağlar.
  • Pıtrak romatizmal ağrılara karşı kullanılabilir. Gut ağrılarına karşıda iyi gelir.
  • Terletici etkisi sayesinde vücuttaki toksinlerin terleme yoluyla atılmasını sağlar.
  • Mide iltihabına karşı iyi gelir.
  • Vücuda dinçlik ve enerji verir.
  • Hücre büyümesini destekler.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Basura karşı kullanılabilir.
  • Böbreklerde oluşan taş ve kumun düşmesinde yardımcıdır.
  • Saç ve saç derisi sağlığını korur. Saçların hızla uzamasını sağlarken, kepeklenmeyi önler.
  • Kan şekerini sağlıklı seviyelerde tutar.
Pıtrak Nasıl Kullanılır?

Çay şeklinde: 1 su bardağı su kaynatıldıktan sonra içine 1 şeker kaşığı kurutulmuş bitkiden eklenip 15 dakika demlenir. Hazırlanan çay gün içinde üç defa içilebilir.

Lapa: Yapraklarıyla hazırlanan lapa cilt hastalıkları için kullanılabilir. Sedef, egzama, sivilce gibi sorunlarda kullanılan lapa açık yaraların hızla iyileşmesini sağlar.

Yağ: Pıtrak ince ince kıyıldıktan sonra cam bir kavanoz içine alınır. Üzerini geçecek şekilde hakiki zeytinyağı eklenip kavanozun kapağı kapatılır. Bu şekilde 45 gün güneş gören bir yerde bekletilir. 45 gün sonra karışım kaynar suda kaynatılır ve temiz bir tülbentten geçirilir. Elde edilen yağ çeşitli sağlık sorunları için güvenle kullanılabilir. Özellikle saç sağlığında hazırlanan yağdan faydalanılabilir. Saç ve saç köklerine yağ ile masaj yapılıp 45 dakika bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra saçlar doğal bir şampuan ve ılık su kullanılarak ağdan arındırılır. Saçların güçlenmesini, dökülmenin ve kepeğin önlenmesini sağlar. Hazırlanan yağ saç bakımı için kullanılan diğer yağlarla da karıştırılarak kullanılabilir.

Pıtrak Zararları Nelerdir?
  • Diyabet tedavisinde faydalı olduğu düşünülse de yapılan deneylerde diyabet hastalığının etkilerini çoğalttığı saptanmıştır.
  • Toplama anında dikkat edilmesi gereken bir bitkidir. Kök kısımları güzelavrat otuyla karıştırılabileceğinden kullanımı nedeniyle alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Kan sulandırıcı etkisi bulunduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Yine kan sulandırıcı etkisi sebebiyle cerrahi girişimlerden en az 15 gün önce kullanımı kesilmelidir.
  • Bazı bünyelerde alerjilere sebep olabilir. Özellikle çuha çiçeği, yakup otu gibi bitkilere karşı alerjisi olanların kullanmaması gereken bir bitkidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kardelen Çiçeği Özellikleri ve Faydaları

Kardelen Çiçeği Özellikleri ve Faydaları

Gülhatmi Özellikleri ve Faydaları

Gülhatmi Özellikleri ve Faydaları

Arı Otu Tohumu Ekim Zamanı

Arı Otu Tohumu Ekim Zamanı

Acı Çiğdem (Güzçiğdemi) Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çiğdem (Güzçiğdemi) Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mendek Otu Özellikleri ve Faydaları

Mendek Otu Özellikleri ve Faydaları