Acı Çiğdem (Güzçiğdemi) Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Acı Çiğdem (Güzçiğdemi) Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çiğdem, sulak ve rutubetli alanlarda yetişen halk arasında vargit çiçeği, varget gülü, güz çiğdemi olarak da bilinen bir bitkidir. Zambakgiller ailesinden olan bitkinin boyu yaklaşık 15-30 cm uzunluğuna kadar çıkabilir. Bu bitki ülkemizde en fazla Karadeniz bölgesinde yetişir. Bu bölgede kışın geldiğini müjdeleyen bir bitki gibidir. Az miktarda Doğu Anadolu bölgesinde de yetişir. Acı çiğdem genellikle sarı ve pembe renklerde olur. Ancak bitki yaz ortasında eflatun renklere dönüşebilir. Şerit şeklinde, tüysüz yaprakları olan bitki çiçek açmaya sonbahar döneminde başlar.

Bu bitki doğada kendiliğinden yetişir. Ancak zehirli bir bitki türüdür Acı çiğdem içeriğinde zehirli alkoloidler ve bazı zehirli bileşenler bulunmaktadır. Bu yüzden toplanarak tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Çocuklar için hiç önerilmeyen bir bitkidir. Normalde haricen hekimlikte kullanılır. Ancak zehirli etkisi, olduğundan bilinçsizce acı çiğdem kullanımı tavsiye edilmemektedir. Vücutta beklenmeyen reaksiyonlara neden olabilir. Acı çiğdem bitkisi zehirli olsa da tohumları oldukça şifalıdır. Özellikle romatizmal hastalıklarda şifalı etkisi çok fazladır. Ancak direkt tüketiminden her zaman kaçınılmalıdır.

Acı çiğdem faydaları nelerdir?

Acı çiğdem doğru şekilde ve miktarda kullanılırsa çeşitli rahatsızlıklara, sorunlara faydalı etkiler yapabilir. Ancak bu bitkiyi kullanmadan bir uzmana danışılmasında yarar vardır. Bitkinin fazla kullanımı ya da hatalı tüketilmesi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Herhangi bir şekilde dikkatsizce acı çiğdem kullanılırsa, acilen bir hastaneye gidilmesinde yarar vardır. Bitkinin şifalı etkisi tohumlarında, yumrularında ve yapraklarında olur. Bunların hangi miktarda, nasıl ve ne şekilde kullanılacağına bir Uzman karar vermelidir.
  • Acı çiğdemin en bilinen faydası romatizmal hastalıklar üzerinedir. Özellikle kas ve eklem ağrılarını dindirici etkileri vardır. Nikris hastalarının yakınmalarını giderir.
  • Bitkinin sindirim sistemini düzenleyici etkisi hem idrar söktürücü olmasıyla hem de kabızlık sorununa iyi gelmesiyle kendini gösterir. Ancak uzun süre acı çiğdem kullanılırsa kişide kansızlık sorununa neden olabilir. Bu yüzden kullanımı uygun dozda ve kısa süreli olmalıdır.
  • Nasır sorunu olanlarda bu bitkinin şifalı özelliğinden yararlanabilir.
  • Hemoroid sorunu olanlarda bir uzmana danışarak yakınmalarını acı çiğdem ile azaltabilir. Özellikle basur memelerindeki şişkinliğin inmesinde etkisi olur.
Acı çiğdem zehirlenmesi

Acı çiğdem şifalı bir bitki olduğu kadar zehirli bir bitkidir. Aşırı tüketimde ya da yanlış kullanımda zehirlenme vakalarına sıkça rastlanmaktadır. Acı çiğdem nedeniyle zehirlenen kişilerde ilk bulgular kusma, bulantı ve halsizliktir. Bunların yanında ağızdan salya akması ya da kanama olabilir. Bitkinin tüketiminden sonra bu bulgular ortaya çıkarsa, zaman kaybedilmeden hem bitkinin kullanımı bırakılmalı hem de bir doktora gidilmelidir. Şifalı bitkiler sağlığımız için yararlı etkiler içerebilir. Ancak hiçbir zaman bilinçsizce kullanılmamalıdır. Özellikle çocuklar, hamileler ve emziren kadınlar bitkisel kürleri uygulamamalıdır. Acı çiğdem gibi zehirli olanlar ise bir Uzman önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Keklik Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keklik Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ökse Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ökse Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?