Safran OtuSafran otu, oldukça uzun ömürlü bitkilerden biridir. Bu bitki, mor renge yakın fakat mavi gibi görünen yaprakları ile dikkat çeker. Yapraklarının bu eşsiz rengi sayesinde, safran otunun görüntüsü oldukça farklı ve çekicidir. Herkeste aynı etkiyi göstermese de, safran otu birçok kişide olumlu etkilere neden olabilir. Günümüzde safran otu, baharat haline getirilerek yemeklerde yaygın bir şekilde kullanılır. Ayrıca, çay olarak da tüketilen safran otu, her iki kullanım şeklinde de faydalarını gösterebilir. Bu bitki, ülkemizde en pahalı bitkiler arasında yer alır, bu da kullanımı için maddi bir yük oluşturabilir. Ancak faydaları göz önüne alındığında, bu maddi yükün önemsiz olduğu anlaşılacaktır. Safran otunun pahalı olmasının en büyük nedenlerinden biri, yetiştirilerek satışa sunulana kadar çeşitli işlemlerden geçirilmesidir. İnsanlar, safran bitkisini tüketilebilir hale getirmek için oldukça uzun süre emek sarf ederler ve bu süreç boyunca maliyet artar. Safran Bitkisinin Yetişme KoşullarıSafran bitkisi, daha çok yağışlı ve kışları çok soğuk geçmeyen bölgeleri sever. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir. Karadeniz bölgesinde Karabük'ün Safranbolu ilçesinde az da olsa yetiştirilen bu şifalı bitkinin adı ilçeye verilmiştir. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan iklim tipi, safran otu yetiştiriciliği için çok daha uygundur. Bu nedenle ülkemizde safran bitkisinin yetiştiriciliği de bu bölgelerde daha yaygındır. Bunun dışında bazı seracılar, safran otunu sera içerisinde yetiştirerek tüketime hazır hale getirirler. Dünyada ise en çok Hindistan ve Çin'in bazı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Safran Otunun Faydaları
|
Safran otunun bu kadar pahalı olmasının sebebi nedir ve neden yetiştirilmesi bu kadar zahmetlidir?
Cevap yazSafran otunun pahalı olmasının temel sebeplerinden biri, yetiştirilmesi ve toplanmasının son derece zahmetli olmasıdır, Tüvân. Bir kilogram safran elde edebilmek için yaklaşık 150.000 çiçek gereklidir ve bu çiçeklerin stigmalarını elle toplamak zorunludur. Ayrıca, safran bitkisi belli iklim şartlarında yetişir ve bu nedenle üretimi sınırlıdır. Bu faktörler, safranın üretim maliyetlerini oldukça yükseltir ve dolayısıyla fiyatlarının da yüksek olmasına neden olur.