Semizotu: Semizotu, Latince adıyla Portulaca oleracea, semizotugiller familyasından gelen bir bitkidir. Ana vatanı Hindistan ve Orta Doğu ülkeleridir. Bu bitki, boyu 25 santimetreye kadar uzayabilen bir yıllık bir bitki olup, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Semizotunun çiçekleri genellikle sarı renkte olup, bazen kırmızı, pembe veya eflatun renkte de olabilir. Çiçeklerin döllenmesiyle oluşan küçük meyvelerin içinde siyah renkli küçük tohumlar bulunur. Semizotu, tohum ile çoğalır ve yetiştirilmesi oldukça kolaydır; evlerde balkonlarda saksılarda bile yetiştirilebilir. Türkiye’de semizotu farklı isimlerle bilinir: pirpirim, semiz ebe ve purslane. Semizotu, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olup, ayrıca C vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve B vitaminleri içerir. Düşük kalorili bir sebze olan semizotu, pazaryerlerinde kolayca bulunabilir. Satın alırken yapraklarının koyu renkte olmasına ve tohumsuz olmasına dikkat edilmelidir. Semizotu yaprakları salata yapımında çiğ olarak kullanılır ve sebze yemeği olarak da tüketilir. Yaprakları etli, ekşi ve hafif tuzlu bir tada sahiptir, bu nedenle sevilerek yenir. Ayrıca börek iç harçlarına da katılabilir. İçerdiği değerlerin kaybolmaması için elle koparılmalı ve parçalanmalıdır. Semizotunun Faydaları Nelerdir?
Semizotunun Zararları Nelerdir?
Semizotu Hangi Hastalıklara İyi Gelmektedir?
Semizotu Nasıl Kullanılır? Semizotu, bol su ile yıkanarak çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır. Çiğ olarak yaprakları salata yapımında kullanılır, limon ve yağ eklenerek tüketilir. Börek yapımında iç harca semizotu koyulabilir. Pişirilerek yapılan sebze yemeğine yoğurt ekleyerek tüketebilirsiniz. Semizotu lapa haline getirilerek bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Semizotu lapası, ağrıyan başın üzerine koyulduğunda baş ağrısını dindirir. Apse ve yaraların üzerine yapılan semizotu lapası koyulursa iyileşme hızlanır. |