Isırgan Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Isırgan Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otu

Isırgan otu, günümüzde birçok ilacın içeriğine ilave edilen ve faydaları saymakla bitmeyen bir bitki türüdür. Isırgan otu, neredeyse her bölgede yetişebilen ve ıspanakgiller ailesine mensup olan bir bitkidir. Özellikle mayıs ile ağustos aylarında yetişen bu bitki, yabani şekilde çoğalır. Isırgan otunun yapraklarında "emergenz" adı verilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde, ısırgan otuna çıplak el ile dokunan kişilerde kaşıntı ve kızarıklığa yol açar. Isırgan otu, adını bu verdiği tahribattan dolayı almıştır. İçeriğinde potasyum tuzları, histamin, organik asitler, formik asit ve bol miktarda C, D ve A vitamini bulunur. Bu vitamin ve minerallerden faydalanmak için ısırgan otunun dikkatli kullanılması önerilir.

Isırgan otu, bilinçli kullanıldığında birçok faydası bulunan bir bitkidir. Ancak bilinçsiz kullanımı halinde faydasından ziyade zararı olabilir. Isırgan otu, diğer bitki türleri gibi dikkatli kullanılması önerilen bir bitkidir.

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Isırgan otu, birçok şifalı özelliği ile bilinir ve özellikle kanser hastalığını önleyici yönü ile tanınır. Aynı zamanda kanser hastalığını önler ve varsa iyileşme sürecini hızlandırır.
  • İdrar yapamama veya idrar yaparken yanma gibi durumlarda ısırgan otu faydalıdır.
  • Demir eksikliği hastalığı olan kişiler için ısırgan otu kullanımı tavsiye edilir. İçerisinde bulunan yüksek oranda demir, demir eksikliğine iyi gelir.
  • Tansiyon hastalığı ve kolesterol sorunu olan kişilere faydalıdır.
  • Her gün düzenli olarak ısırgan otu kullanan kişilerde gaz sancısı, uyku sorunu ve vücutta ödem bulunmaz.
  • Soğuk algınlığı durumlarında ve kış hastalıklarında etkilidir.
  • Güçsüzlük ve bıkkınlık gibi durumlarda ısırgan otundan faydalanabilir.
  • Cinsel isteksizliğe iyi gelir ve cinsel gücü artırır.
  • Enfeksiyon hastalıklarına karşı direnç kazandırır ve artrit semptomlarını giderir.
  • Kanda bulunan şeker düzeyini dengeler.
  • Kabızlık şikâyeti olan kişilerin düzenli olarak ısırgan otu çayı içmeleri tavsiye edilir.
  • Akne ve ciltte bulunan egzama gibi cilt sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda ısırgan otu ile yapılan maske ve kürler cilt lekelerinin giderilmesinde etkilidir.
  • Mesane ve böbreklerde bulunan taşların dökülmesinde etkilidir.
  • Saç dökülmelerine ve kepeklenme gibi saç sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
  • Prostat kanseri ile mücadelede etkilidir.
  • İdrar söktürücü etkisi olan ısırgan otu iyi bir ödem sökücüdür.
  • Kan yapıcı özelliği vardır ve kansızlık sorununa iyi gelir.
  • Kadın hastalığı olan kişilere ısırgan otunun iyi geldiği önerilmektedir.

Isırgan Otu Yan Etkileri Nelerdir?

Isırgan otunun sağlık için birçok faydası bulunsa da yanlış kullanımı halinde yan etkileri olan bir bitkidir. Isırgan otunun düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. Aksi halde kişide bazı komplikasyonlara yol açabilir. Isırgan otu düzenli olarak kullanılacaksa mutlaka bir uzman tavsiyesi alınmalıdır. Doktor kontrolünde ısırgan otu tüketilirse vücut için herhangi bir yan etki oluşmayacaktır. Aksi halde kişide ishal, mide ağrısı, cilt döküntüsü ve alerji gibi durumlara neden olabilir. Isırgan otunun yaprakları vücutta açık bir yara üzerine uygulanırsa olumsuz tepkilere neden olabilir. Özellikle kaşıntı ve kızarıklığa neden olabileceği gibi vücudun hasar görmesine de yol açabilir.

Isırgan otunun yan etkilerinden en önemlisi verdiği kaşıntı hissidir. Birkaç gün içerisinde geçmeyen bu kaşıntı bölgede kabarıklıklar oluşmasına neden olabilir. Kabartılar vücuda yayılabilir ve kişiyi rahatsız edebilir. Hamilelik sürecinde kullanımı pek tavsiye edilmez. Hamile kalmak isteyen kadınların ısırgan otu kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önerilir. Isırgan otu adet sürecini değiştirebilir ve bu yüzden adetin sürekliliğini artırabilir. Kanda şeker düzeyi yüksek olan kişilerin ısırgan otunu kullanmadan önce doktor tavsiyesi almaları tavsiye edilir. Nedeni, bu bitkinin kan şeker düzeyini düşürebileceği veya kişinin vücut yapısına göre kan şeker dengesini yükseltebileceğidir.

Isırgan otu çayı bilinçsiz kullanımı halinde ve özellikle kan sulandırıcı ilaçlar alan kişilerin dikkat etmeleri önerilir. Nedeni, kanı inceltip kan pıhtılaşmasını etkileyebilir.

Yüksek tansiyonu olan kişilerin ısırgan otunu dikkatli kullanmaları ve aşırı kullanımdan uzak durmaları önerilir. Düzenli ilaç kullanmaları önerilen tansiyon hastalarının tansiyon dengesini bozabilir.

Isırgan Otu Nasıl Kullanılır?

Isırgan otunun kullanım alanı oldukça geniştir. Isırgan otunun faydalarından yararlanmak için cilt maskeleri, yemeği, çayı ve saçlar için kürleri hazırlanabilir. Ancak kronik hastalığı olan kişilerin ısırgan otunu kullanmadan doktora danışmaları önerilir. Kullanılan ilaçlar, kişilerde yan etkiye sebep olabilir.

Isırgan Otu Çayı:

Isırgan otunun kuru olan yaprakları suyun içerisine alınır ve kaynatılır. Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra hazır hale gelen çay, sıcak olarak tüketilir.

Isırgan Otu Yemeği:

Isırgan otu yemeği tıpkı ıspanak gibi hazırlanabilir. Yemeğini hazırlamak için ısırgan otunun yapraklarının taze olması gerekir. Kuru olan yapraklarından yemek hazırlanmamalıdır.

Isırgan Otu Tohumu Çayı:

Isırgan otunun tohumları havanda ezilir ve toz haline getirilir. Toz haline gelen tohum, bir kabın içerisine su ile alınır ve kaynatılır. Ardından on dakika demlendirilir ve tüketilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bakır

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Isırgan otuna çıplak elle dokunduğumda cildimde yoğun bir kaşıntı ve kızarıklık oluştu. Bu durum ne kadar sürer ve kaşıntıyı hafifletmek için ne yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Bakır,

Isırgan otu ciltte kaşıntı ve kızarıklık yapabilir, bu durum genellikle birkaç saat ile birkaç gün arasında sürebilir. Kaşıntıyı hafifletmek için soğuk suyla yıkama veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Ayrıca, antihistaminik kremler ya da jeller de kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer belirtiler devam ederse veya şiddetlenirse bir doktora başvurmanız iyi olur. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni