Altınbaşak Otu Altınbaşak otu, genellikle 30-40 cm boylarında olan bir bitkidir. Ancak 1 metreye kadar uzayabilen türleri de mevcuttur. Altınbaşak otu otsu bir bitkidir ve çiçeklerinin rengi altın sarısı olduğu için bu ismi almıştır. Halk arasında bilinen diğer isimleri arasında Yahudi otu, dalak otu, mayasıl otu ve altıngazı otu bulunmaktadır. Altınbaşak otu, çukur yerlerde, orman kıyılarında ve rutubetli ortamlarda yetişmektedir. Altınbaşak Otunun Özellikleri Altınbaşak otu tüylü bir bitkidir. Çiçekleri yıldız şeklinde olup, Temmuz ve Ekim ayları arasında toplanmaktadır. Bitkinin içeriğinde P vitamini, C vitamini, karotin, tanen, kumarin, eterli uçucu yağlar, flavonlar ve saponinler bulunmaktadır. Son zamanlarda arıcılıkta da kullanılmaktadır. Altınbaşak otu kurutulduktan sonra özelliğini kaybetmemesi için ağzı kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir. Altınbaşak Otunun Faydaları Nelerdir?
Altınbaşak Otunun Kullanımı Altınbaşak otu çiçeklendiği zaman toplanmakta ve daha sonra kurutulmaktadır. Kurutulmuş altınbaşak otu toz haline getirilerek yaraların üzerine konulabilir. Böylece yaraların iyileşmesi hem kolaylaşır hem de hızlanır. Altınbaşak otundan boya elde etmek için de faydalanılmaktadır. Bu bitkiden yün ve pamuklara renk vermek için yararlanılmaktadır. Toz haline getirilen altınbaşak otu su ile karıştırılarak macun haline getirilip, eklem ağrısı olan bölgelere masaj yapılabilir. Yine elde edilen bu macun eklem yerlerine merhem olarak da sürülebilir. Altınbaşak otu da tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi mutlaka doktor kontrolünde tüketilmelidir. Aşırıya kaçmamaya, çok fazla dozda tüketmemeye dikkat edilmelidir. Altınbaşak otunu böbrek iltihabı olan hastaların kullanması çok tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu ot iltihabı birden çözeceği için bireyin vücudunda kaşıntı olmasına sebep olabilir. Altınbaşak Otu Çayı Nasıl Yapılır? 1 bardak kaynamış su içerisine 1 tatlı kaşığı altınbaşak otu ilave edilip yaklaşık 10 dakika demlenmesi için beklenmelidir. Sıcak olarak içilmesine dikkat edilmelidir. |