Su Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Su Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Su Otu

Su otu, aslında brokoli, lahana, roka ve Brüksel lahanası ile aynı aileden gelen bir bitkidir. Lahanagiller ailesinin bir üyesi olan su otu, genel olarak temiz ve sığ sularda yetişmektedir. Türkiye'nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla rastlanan bu bitki, ülkenin hemen her yerinde su kenarlarında yetişir.

Bilinen diğer isimleri ise şunlardır:

  • Gerdeme
  • Kardomat
  • Cırcır
  • Çayır teresi
  • İstapan
  • Kerdeme
  • Hoş kıran
  • Sezab
  • Tuzik
  • Su mancası

Yaklaşık 100-110 yıl kadar önce, Avrupa'da özellikle İngiltere'de, yoksulların sıkça tükettiği bir bitki olan su otu ile çeşitli sandviçlerin yapıldığı bilinmektedir. Ancak sonraki dönemlerde, bu bitkinin zengin içeriği ortaya çıktıkça, üzerine çeşitli araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Su otu, ANDI (Agrega Besin Yoğunluk İndeksi) puanı bakımından yüksek bir skalada yer almaktadır. (ANDI puanı, bir besinin vitamin, mineral ve kalori içeriği ile ilgili olarak fitobesin içeriğini ölçen bir değerdir.)

İngiliz USDA Ulusal Besin Veritabanı'na göre, 110 gram taze su otu sadece 12 kalori içermektedir. Yaklaşık 70 gram su otu, 1,75 gram protein, 0,2 gram yağ, 0,4 gram lif ve 0,8 gram karbonhidrat içermektedir. 75 gram taze su otu, vitamin bakımından oldukça zengindir ve günlük K vitamini ihtiyacının %215'ini, C vitamininin %57'sini, A vitamininin ise %48'ini karşılamaktadır. Ayrıca, magnezyum, kalsiyum, potasyum, E vitamini ve B vitamini açısından da zengindir.

Su Otu Faydaları Nelerdir?

Fitobesin bakımından zengin diğer besinlerde olduğu gibi, su otunu da makul ölçülerde tüketmek; özellikle cilt ve kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Diyabet ve obezite ile mücadelede etkili bitkilerden biridir.

Kanserin önlenmesi ve tedavisi için yapılan araştırmalara göre, lahanagiller ailesine üye bitkilerden olan su otu ve diindolylmethane adı verilen bir bileşiğin kansere karşı koruyucu etkilerinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Yapılan son çalışmalarda, kanser tedavisi sırasında sağlıklı dokuları korumak için bu bileşiğin kullanılabileceğine dair umutlar vardır.

Georgetown Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, deney farelerine öldürücü dozda radyasyon verilmiştir. Deneklerden bir kısmı tedavi edilmemiş, bir kısmına ise 2 hafta boyunca su otu bileşiği enjekte edilmiştir. Su otu enjekte edilen fareler daha uzun süre yaşarken, diğer fareler ölmüştür. Ayrıca bu süreçte hayatta kalan farelerin kan değerleri daha sağlıklı aralıklara çıkmıştır.

Su otu, kan basıncını dengelemektedir. Bunun dışında; içerdiği kalsiyum ve K vitamini sayesinde kemik kırılmalarını ve kemik güçsüzlüğünü önler.

Su otu, nefes yolları rahatsızlıklarının giderilmesi, kan temizleyici olarak, grip, vitamin eksikliği, kanda şeker yükselmesi, hafif sinirsel rahatsızlıklar gibi sorunlarda destekleyici besin olarak da tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İcmâl

11 Temmuz 2024 Perşembe

Su otunun, tüm bu faydalarına rağmen neden daha yaygın olarak tüketilmediğini merak ediyorum. Acaba tadı ya da bulunabilirliği ile mi ilgili sorunlar var?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İcmâl,

Su otunun yaygın olarak tüketilmemesinin birkaç nedeni olabilir. Öncelikle, tadı herkesin damak zevkine hitap etmeyebilir. Ayrıca, bu tür bitkilerin doğal ortamlarından toplanması ve taze olarak satışa sunulması zor olabilir, bu da bulunabilirlik sorunlarına neden olabilir. Ek olarak, su otunun sağladığı faydalar hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması da tüketiminin yaygınlaşmamasında etkili olabilir. Umarım sorunuzun cevabını bulmanıza yardımcı olmuşumdur!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni