Limon Melisa Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Limon Melisa Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Melisa Otu, Latince ismi "Melissa officinalis" olan, nane ailesinden bir bitki türüdür. Melisa adı, Yunanca "arı" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Anavatanı Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesidir. Ülkemizde de yabani olarak hemen hemen her bölgede yetişir. Dört mevsim yeşil kalmasıyla bilinir. Limon kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaz aylarının sonu ve güz aylarının başında minik beyaz çiçekler açar. İnsana hafiflik ve rahatlama hissi veren güzel bir kokuya sahiptir. Halk arasında mavi balsam, nane balsamı, bal bitkisi, tatlı balsam, acem otu, limon otu ve oğul otu gibi isimlerle de tanınır. Eski zamanlarda insanlar bu güzel kokulu bitkiyi tütsü olarak kullanmışlardır. Tütsünün limonsu kokusunun insanı fenalıklardan ve kötü gözlerden uzak tuttuğu söylenmektedir.

Limon Melisa Otunun Faydaları

Avrupa kıtasındaki ününü Ortaçağ'da kazanmıştır. Romalılar döneminde Plinius, Eski Yunan döneminde Dioscorides, 1500'lü yıllarda İsviçreli Paracelsus ve 1600'lü yıllarda İngiliz John Gerard tarafından çeşitli hastalıkların iyileşmesinde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise yoğun iş temposunun yarattığı strese, yorgunluğa ve baş ağrılarına iyi geldiği düşünüldüğünden Melisa otu halk arasında büyük bir üne sahiptir. Melisa otundan; melisa çayı, melisa tentürü, melisa yağı, melisa ekstraktı, melisa şampuanı, sabunu, melisa losyonu ve kolonyası gibi ürünler üretilmektedir. Ayrıca içerdiği zengin mineraller ve vitaminler, uçucu yağların zenginliği nedeniyle çeşitli ilaçların içeriğine girmiştir. Halk arasında melisa çayının mide ağrılarına, terlemeye, depresyona, gaz sancılarına, uykusuzluğa, ateş düşürmeye ve stresi azaltmaya iyi geldiği bilinmektedir. İçeriğinde zengin bileşenler barındıran bitkinin antiseptik özelliği nedeniyle halk arasında ev temizliğinde kullanımı oldukça yaygındır. Uygun koşullarda kurutulan melisa, ağzı kapalı cam bir kavanozda, serin ve kuru bir ortamda saklandığında ömrü 1 yıldır. Melisa otu nane familyasındandır ve genellikle sakinleştirici etkisiyle bilinir. Özellikle stres ve uyku düzeni sağlamak, kaygıyı önlemek ve iştah açmak için kullanılan melisa otu çayı, Ortaçağ hatta daha eski dönemlere kadar uzanan bir tarihe sahiptir. İlk kullanımının böcek ısırıklarına karşı olduğu bilinmektedir.

Limon Melisa Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Yabani olarak Güney Avrupa ve Akdeniz'e sınırı olan bölgelerde yetişen melisa, limona benzeyen bir kokuya sahiptir. Melisa genel olarak kurutulmuş yapraklarından elde edilen çayı ile bilinir. Yarım litre kaynamış suyu ateş üzerinden alarak içine 10 gram kurutulmuş melisa eklenir ve 10 dakika bekledikten sonra içebilirsiniz. Hazırladığınız melisa çayından bir bardak içip kalanını buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz. Taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen melisa çayı, kurutulmuş melisa otundan elde edilendir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sinir Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sinir Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Çuha Çiçeği Faydaları ve Zararları

Çuha Çiçeği Faydaları ve Zararları