Çakşır Otu Türleri ve Özellikleri
06 Temmuz 2024

Çakşır Otu Türleri ve Özellikleri

Çakşır Otu

Çakşır otu, her bölgede yaygın olarak yetişebilen bir bitkidir ve ülkemizde en yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarı renkli çiçekleri olan bu bitkinin boyutları iki metreye kadar uzanabilmektedir. Aynı zamanda bu bitki, tıpta Ferula communis ismi ile bilinmektedir. Afrodizyak etkisi olan çakşır bitkisi, maydanozgiller familyasına aittir. Şifa verici özelliği olduğu gibi içerisinde tanen, reçine, uçucu yağlar ve alkaloitler bulunmaktadır. Doğada toplam 17 çeşidi bulunan çakşır otu, kurak iklimi sevmektedir. Bitkisel tedavide bu bitkinin en çok kökü kullanılmaktadır. Ayrıca sarı renkli çiçekleri de tercih edilmektedir.

Çakşır otu, turşu yapımında da tercih edilmektedir. Ülkemizin bazı yörelerinde bu ota şeytan otu, hiltik, çağşır ve çavşır denilmektedir. Lifli bir yapıya sahiptir ve kök kısmı toprağın 20 cm altına kadar inebilir. Hayvanlarda çoğul doğurganlığa neden olan bu ot, hayvancılık yapan kişilerin hayvanlarının besinlerine ilave edilmektedir. İkiz ve üçüz gebelik olmasında fayda sağlamaktadır. Bunun neden kaynaklandığı üzerine uzmanlar hala araştırma yapmaktadır.

Çakşır Otu Faydaları Nelerdir?

  • Kas ağrılarının giderilmesinde fayda sağladığı gibi kasların güçlenmesinde de oldukça etkilidir.
  • Sinir sistemini kuvvetlendirir ve yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Astım ve bronşit gibi akciğer hastalıklarının iyileşmesinde fayda sağlar.
  • Sinirleri kuvvetlendirir ve hücre yenilenmesinde etkisi yüksektir.
  • Kısırlık problemlerine iyi gelir ve özellikle erkeklerde sperm sayısını artırmaktadır.
  • Tıbbi olarak sakinleştiricilerin içerisine ilave edilmektedir.
  • Dolaşım sorunlarına iyi gelir ve dolaşım sorunu olan kişilerin kullanması tavsiye edilir.
  • Cinsel isteksizliğe iyi gelir ve iyi bir afrodizyaktır.
  • Bayanlarda cinsel gücü artırıcı etkisi vardır ve özellikle kısırlık olan bayanlarda yumurtalıkların çalışmasında etki sağlar.
  • Merkezi sinir sisteminin çalışmasında son derece etkilidir.

Çakşır Otu Zararları Nelerdir?

Çakşır otu bir ilaç değildir ve ilaç yerine tercih edilmemelidir. Hamile olan bayanların çakşır otu kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışması önerilir. Aksi halde düşük ve erken doğuma neden olabilir. Cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu doğrudur. Lakin bu otu sadece cinsel gücü artırmak için kullanmak kişiye zarar verebilir. Bitkisel otlara karşı alerjisi olan kişilerin çakşır otu kullanmadan bir alerji testi yaptırmaları önerilir.

Çakşır otunun bilindik kesin bir zararı yoktur. Ancak fazla ve bilinçsiz tüketilmesi halinde kişilere zarar verebilir. Böyle bir ters tepkiyle karşılaşmamak için kişinin bilinçli şekilde kullanması önerilir. Yahut her gün kullanılan ilaçlar varsa otun yan etki yapmaması için doktora danışılması önerilir. Sürekli ilaç kullanan kişilerin bitkisel ot kullanmadan önce mutlaka doktorlarına hangi otu kullanmak istedikleri hususunda bilgi vermeleri gerekir. Kullanılan ilaçların etkisini düşürebilecek özelliklere sahip otlar bulunduğu için sağlık açısından kişinin bilinçli davranması önerilir.

Çakşır Otu Nasıl Kullanılır?

Çakşır otunun kökünün tozu kullanılması önerilir. Çakşır kökü tozunu bir tatlı kaşığı balın üzerine serpiştirip kullanabilirsiniz. Günlük olarak bir kereden fazla tüketilmesi kişiye zarar verebilir. Bunun için her gün kahvaltıdan sonra bir tatlı kaşığı alınması önerilir. Bir ay boyunca her gün çakşır otu tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Çakşır otunun erkek ve dişi türleri bulunmaktadır. Bu otun erkeğini bayanların tüketmesi önerilmez. Erkeğini erkekler, dişisini de bayanların kullanması tavsiye edilir.

Çakşır otunu çay olarak tüketmek isteyenler ise sıcak suyun içerisine çakşır otundan bir dal atıp demlemelidir. 5-6 dakika demlenen çayın içerisine bal ilave edip tatlandırılabilir. Aynı zamanda bu bitkisel çayın faydasından yararlanmak için kişinin bir ay boyunca çaya devam etmesi önerilir. Kısırlık sorunu olan bayanların çakşır otunun dişi olanından çay hazırlayıp her gün içmeleri tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ot Türleri ve Özellikleri

Ot Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kardelen Çiçeği Özellikleri ve Faydaları

Kardelen Çiçeği Özellikleri ve Faydaları

Güncel

Dere Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dere Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?