ot.gen.tr
ot

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılmakla beraber kimi yörelerde kök kısımları da kullanılmaktadır.Çok zehirli bir bitki olması sebebi ile doktorlar tarafından ya da bitki konusunda uzman kişiler gözetiminde kullanılmalıdır.

Bu bitki Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Türkiye; Orta Doğu, Kafkaslar ve Türkistan'da yabani bir biçimde geniş bir alana yayılmıştır. Bu bitki çoğunlukla kumsal alanlar, viraneler, yol kenarları ve güneşe doğru olan yamaç yerlerde yaygın olarak yetişme alanı bulmuştur. Yaprakları grimsi yeşil, kalp biçiminde, kimi zaman üç toplu, kenar kısımları kertikli, düzensiz dalgalı ve alt kısmı tüylü bir yapıdadır. Çiçekleri göbek kısmına doğru çan biçiminde orta kısımdan uç kesimlere doğru beş parçalı, yıldız biçiminde, uç kısımları beyazımsı sarı ve iç kısma doğru koyu sarı tondadır. Meyve oluşumları 3-5 cm uzunluğunda ve 2-3 cm çapındadır. Meyveleri uç kısımlara doğru eliptik ve orta kısmı oval biçimde olup, ilk olarak grimsi yeşil, ardından olgunlaşınca grimsi sarı bir ton alır. Üst kısmı tüylü ve pürtüklü bir yapıdadır. İç kısmında 20-30 tane çekirdek bulundurmaktadır. Meyvenin iç kısmı üç kısım olup meyve olgunlaşmaya başlayınca ya da kendisine temas edilince içerisinde var olan tohumlar ve sıvı 1,5-3 m uzaklığa kadar cırt diye bir ses çıkararak fırlamaktadır. Bu sebeple bu bitkiye cırtatan otu ya da cırtlak denmektedir.Yerde sürünerek ilerleyen bir bitkidir. boyu 0,5-m'ye kadar ulaşmaktadır.

Özel olarak yetiştiriciliği yapılacaksa Mart-Nisan aylarında saksı, kasa ya da seralarda yetiştirilen fideleri mayıs ayında bahçelere ve tarlalara ekilmektedir. Ağustos-Eylül aylarında hasat zamanı gelen cırtatan meyveleri taze olacak biçimde tentür ya da ilaç oluşumunda kullanılmaktadır. Cırtatan otunun meyve ve kökleri iltihap engelleyici, antiseptik, idrar söktürücü ve bağırsak çalıştırıcıdır.<
Cırtatan Otu

Kullanımı: Eski çağlardan beri Anadolu'da Bu cırtatan otunun meyvesinin suyu sinüzit rahatsızlığının tedavisinde kullanılmıştır. Cırtatan meyvesi ilk olarak İbn-i Manzur tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Sinüzitten ziyade romatizma, siyatik, karaciğerin iltihaplanması, sarılık, safra arttırıcı, bağırsak çalıştırıcıdır ve ödem oluşumlarına karşı da kullanılabilmektedir. Eğer önerilen dozun dışına çıkılırsa zehirlenmelere sebep olmaktadır.

Çayı: Cırtatan bitkisinin kökü çay olarak değerlendirilirken meyve kısımları da tentür yapımında kullanılmaktadır. Meyve kısımları çay olarak kullanılmaz zira çok tesirlidir. Kök kısımlarından ik,i kahve kaşığı demliğe eklenir ve üstüne 300-400 ml kaynamış su eklenerek tekrar hafif bir biçimde kaynatılır. Cırtatanın kökü 7-10 dakika kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülüp içilir. 

Homeopati'de: Cırtatan meyvelerinin suyu ilk olarak bir şişeye doldurulur. Daha sonra iç suları boşalmış olan meyveleri de doğranarak eklenir. Üzerine %70'lik alkol (etanol) ilave edilir. Cırtatan meyvesinin suyu ve meyve ağırlığı 40-60 gr alkolün ise 450-550 ml kadar olması gerekmektedir. Güneş almayan bir alanda 4-6 hafta arasında dinlendirilmesinin ardından süzülerek gün içerisinde 3-4 kez 10 damla kadar alınır. Eğer burun deliklerine damlatılacak ise gün içerisinde 3-4 kez 2-3 damla damlatılır iki hafta boyunca. Burna damlatıldıktan sonra burundan iltihap gibi sarı bir su akmaktadır. Bu su da sinüzitin rahatlamasına sebep olmaktadır.

Yan etkileri ise şu şekildedir: Reçetesine uygun kullanıldığı takdirde herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz. Fakat bu bitkinin suyu saf olarak kullanıldığı takdirde zehirlenmelere sebep olabilmektedir.

Zehirlenme belirtileri ise; ishal olma, kusma, mide bulanması, boğaz kısmında kaşıntı, midenin ekşimesi, iştah da belirgin bir azalış, kimi insanlarda üşüme kimilerinde de ateşin yükselmesi gibi durumlarla karşılaşılır.




Yayınlanma Tarihi : 04.1.2016 10:38:12

Cırtatan Otu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Cırtatan Otu"

Faruk

Urfali nasıl hazırlayacağım kullanımı nasıl bari güzel bi şekilde yazsaydın

2017-09-07

Kullanıcı oyu: 4,5

Izmitli

Urfalı..
Nasıl hazırlandığını ve nasıl kullanıldığını yazar mısın.

2017-08-14

Kullanıcı oyu: 4,5

urfalı

bunun suyu degil kuru hali sinüzite iyidir yanlış bilgi kurusu dövülüp müttiş bir hapşuruga sebep verir bu da burun daki tüm kurumuş olan iltihapları dışarı atmasına yardımcı olur su olayı tamamıyla yanlış artı çok tehlikelidir denemeyin sakın

2016-09-29

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Çörek Otu Görmek

Rüyada çörek otu görmek,  rüya sahibinin olumsuz bir yönde etkileyecek yada değiştirecek bazı durumlarında oluşacağı anlamına gelebilmektedir. Kişinin başarılarının önünde duran bazı engelleri işaret etmektedir. Kötü, zor, sıkıntı...

Ballı Çörek Otu

Ballı çörek otu, hem ikili olarak hem de ayrı ayrı kullanıldığında birçok faydaları vardır. Mucizevi etkisi olan ballı çörek otu kanser hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır. Alternatif tıpın gelişmesiyle doğal kürler halk arasın...

At Kuyruğu Otu

At kuyruğu otu 25 - 60 cm yüksekliğinde ve sapının kalınlığı 3 ile 6 mm civarında olan bir bitkidir. Nemli topraklarda ve hendek kıyılarında yetişen, nemli ortamları sevdiği için bataklıklarda da bulunur. Bu bitki 60 cm ye kadar u...

Avrat Otu

Avrat Otu, mor renkli çiçekler açarak, siyah renkte meyveler veren, kiraza benzeyen bir bitkidir. Tıpta ilaç yapımında kullanılan ağrı kesici özelliği olan bu bitki ile ağrı kesici ilaçlar üretilmektedir. Avrat otu içeriğinde atro...

Lohusa Otu

Lohusa Otu: Hangi türde olduğuna göre çeşitli renklerde çiçekleri olan lohusa otu, Mayıs ile Eylül ayları arasında açmaktadır. Yaprakları çoğunlukla kalp şeklinde olan lohusa otuna bazı kesimlerde pipo çiçeği, zeravent, immün çi...

Isırgan Otu Kürü

Isırgan otu kürü, Isırgan otu, adından da çağrışım yaptığı gibi dokunulduğunda acı veren bir bitkidir. Yaprakları üzerinde bulunan  ince tüyler, cildi tahriş eden kimyasal maddeler içermektedir. Bu kimyasallar bitkiye dokunulduğun...

Dişotu

Dişotu, diğer adıyla kürdan otu olarak bilinmektedir. Ülkemizde Trakya veya Batı Anadolu çevrelerinde yetişen ve bitki sapları kürdan olarak kullanılabilen bir bitki türüdür. Temmuz yada eylül ayları arasında çiçek açmaktadır. Çiç...

Civanperçemi Otu

Civanperçemi otu, (achillea millefolium) yöresel olarak akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanperçemi, sarı civanperçemi ve kandilçiçeği isimleri ile de anılmaktadır. Hayatımızda vazgeçemeyeceğimiz çok şifal...

Dereotu

Dereotu, Anavatanı Asya ve Avrupa olan dereotu, maydanozgiller familyasından gelir ve tek yıllık bir bitkidir. Türkiye'de ülkemizde kültür bitkisi olarak yetiştirebileceği gibi yabani olarak da yetişen dereotu genellikle üç dört p...

Kekik Otu

Kekik otu, kendine özgü kokusu ile tanınan tarlalarda, çimenlik alanlarda ve orman kıyılarında yetişen bitkilerin genel adıdır. Ballıbabagiller familyasındandır. Boyları 15-40 cm arasındadır. Kekik otu çalı üzerinde yetişir ve odu...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ot, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017