ot.gen.tr
ot

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılmakla beraber kimi yörelerde kök kısımları da kullanılmaktadır.Çok zehirli bir bitki olması sebebi ile doktorlar tarafından ya da bitki konusunda uzman kişiler gözetiminde kullanılmalıdır.

Bu bitki Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Türkiye; Orta Doğu, Kafkaslar ve Türkistan'da yabani bir biçimde geniş bir alana yayılmıştır. Bu bitki çoğunlukla kumsal alanlar, viraneler, yol kenarları ve güneşe doğru olan yamaç yerlerde yaygın olarak yetişme alanı bulmuştur. Yaprakları grimsi yeşil, kalp biçiminde, kimi zaman üç toplu, kenar kısımları kertikli, düzensiz dalgalı ve alt kısmı tüylü bir yapıdadır. Çiçekleri göbek kısmına doğru çan biçiminde orta kısımdan uç kesimlere doğru beş parçalı, yıldız biçiminde, uç kısımları beyazımsı sarı ve iç kısma doğru koyu sarı tondadır. Meyve oluşumları 3-5 cm uzunluğunda ve 2-3 cm çapındadır. Meyveleri uç kısımlara doğru eliptik ve orta kısmı oval biçimde olup, ilk olarak grimsi yeşil, ardından olgunlaşınca grimsi sarı bir ton alır. Üst kısmı tüylü ve pürtüklü bir yapıdadır. İç kısmında 20-30 tane çekirdek bulundurmaktadır. Meyvenin iç kısmı üç kısım olup meyve olgunlaşmaya başlayınca ya da kendisine temas edilince içerisinde var olan tohumlar ve sıvı 1,5-3 m uzaklığa kadar cırt diye bir ses çıkararak fırlamaktadır. Bu sebeple bu bitkiye cırtatan otu ya da cırtlak denmektedir.Yerde sürünerek ilerleyen bir bitkidir. boyu 0,5-m'ye kadar ulaşmaktadır.

Özel olarak yetiştiriciliği yapılacaksa Mart-Nisan aylarında saksı, kasa ya da seralarda yetiştirilen fideleri mayıs ayında bahçelere ve tarlalara ekilmektedir. Ağustos-Eylül aylarında hasat zamanı gelen cırtatan meyveleri taze olacak biçimde tentür ya da ilaç oluşumunda kullanılmaktadır. Cırtatan otunun meyve ve kökleri iltihap engelleyici, antiseptik, idrar söktürücü ve bağırsak çalıştırıcıdır.<
Cırtatan Otu

Kullanımı: Eski çağlardan beri Anadolu'da Bu cırtatan otunun meyvesinin suyu sinüzit rahatsızlığının tedavisinde kullanılmıştır. Cırtatan meyvesi ilk olarak İbn-i Manzur tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Sinüzitten ziyade romatizma, siyatik, karaciğerin iltihaplanması, sarılık, safra arttırıcı, bağırsak çalıştırıcıdır ve ödem oluşumlarına karşı da kullanılabilmektedir. Eğer önerilen dozun dışına çıkılırsa zehirlenmelere sebep olmaktadır.

Çayı: Cırtatan bitkisinin kökü çay olarak değerlendirilirken meyve kısımları da tentür yapımında kullanılmaktadır. Meyve kısımları çay olarak kullanılmaz zira çok tesirlidir. Kök kısımlarından ik,i kahve kaşığı demliğe eklenir ve üstüne 300-400 ml kaynamış su eklenerek tekrar hafif bir biçimde kaynatılır. Cırtatanın kökü 7-10 dakika kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülüp içilir. 

Homeopati'de: Cırtatan meyvelerinin suyu ilk olarak bir şişeye doldurulur. Daha sonra iç suları boşalmış olan meyveleri de doğranarak eklenir. Üzerine %70'lik alkol (etanol) ilave edilir. Cırtatan meyvesinin suyu ve meyve ağırlığı 40-60 gr alkolün ise 450-550 ml kadar olması gerekmektedir. Güneş almayan bir alanda 4-6 hafta arasında dinlendirilmesinin ardından süzülerek gün içerisinde 3-4 kez 10 damla kadar alınır. Eğer burun deliklerine damlatılacak ise gün içerisinde 3-4 kez 2-3 damla damlatılır iki hafta boyunca. Burna damlatıldıktan sonra burundan iltihap gibi sarı bir su akmaktadır. Bu su da sinüzitin rahatlamasına sebep olmaktadır.

Yan etkileri ise şu şekildedir: Reçetesine uygun kullanıldığı takdirde herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz. Fakat bu bitkinin suyu saf olarak kullanıldığı takdirde zehirlenmelere sebep olabilmektedir.

Zehirlenme belirtileri ise; ishal olma, kusma, mide bulanması, boğaz kısmında kaşıntı, midenin ekşimesi, iştah da belirgin bir azalış, kimi insanlarda üşüme kimilerinde de ateşin yükselmesi gibi durumlarla karşılaşılır.




Yayınlanma Tarihi : 04.1.2016 10:38:12

Cırtatan Otu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Cırtatan Otu"

Hüseyin Can

Kardeşim nerde bulacaz

2017-12-24

Kullanıcı oyu: 4,5

Faruk

Urfali nasıl hazırlayacağım kullanımı nasıl bari güzel bi şekilde yazsaydın

2017-09-07

Kullanıcı oyu: 4,5

Izmitli

Urfalı..
Nasıl hazırlandığını ve nasıl kullanıldığını yazar mısın.

2017-08-14

Kullanıcı oyu: 4,5

urfalı

bunun suyu degil kuru hali sinüzite iyidir yanlış bilgi kurusu dövülüp müttiş bir hapşuruga sebep verir bu da burun daki tüm kurumuş olan iltihapları dışarı atmasına yardımcı olur su olayı tamamıyla yanlış artı çok tehlikelidir denemeyin sakın

2016-09-29

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çörek Otu Yağı Saç

Çörek Otu yağı Saç, Günümüzde bay ve bayanların büyük sorun haline getirdiği saç dökülmesi için bir çoğunuz merakla araştırma yapıyorsunuzdur. Öncelikle, saçlarımız neden dökülür? Saç dökülmesini ne önler? Bunların cevaplarını ver...

Hürrem Otu Yağı

Hürrem Otu Yağı: Hürrem yağı Osmanlı imparatorluğu döneminden bu döneme kadar kullanılmaktadır.  Bilinen en eski epilasyon yöntemidir. Hürrem otu yağının diğer ismi ise hamam otu yağı olarak bilinmektedir. Hürrem otunun bayanla...

Dereotu

Dereotu, Anavatanı Asya ve Avrupa olan dereotu, maydanozgiller familyasından gelir ve tek yıllık bir bitkidir. Türkiye'de ülkemizde kültür bitkisi olarak yetiştirebileceği gibi yabani olarak da yetişen dereotu genellikle üç dört p...

Çörek Otu Yağı

Çörek Otu Yağı; bundan en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız soğuk kompres yöntemi ile hazırlanmış olanlarını kullanmamız gerekmektedir. Çörek otu bitkisi, Hindistan'da çok yaygın olarak yetiştirilmektedir. Çörek otu yağının ham...

Kedi Otu

Kedi Otu, Kedi otunun bilinen dünyada 300 kadar cinsi vardır ve Türkiye’de 10 cinsinin yer aldığı ve bunların çoğunlukla Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde oluştuğu bilinmektedir. Bu tıbbi olan kedi otunun dışında Mexic...

Stevia Otu

Stevia Otu; Kökeni Paraguay ve Brezilya olan bu bitkinin diğer adı şeker otu ya da şeker bitkisidir. Bu bitki uzun yıllardan günümüze kadar tatlandırıcı olarak kullanılmıştır. Tedavi edici özelliğe de sahip olan stevia otu ülkemiz...

Stevia Şeker Otu

Stevia şeker otu, menşeyi Paraguay olan şeker otu bitkisi bir diğer ismiyle stevia bitkisi diyabet hastalığına çok iyi gelmektedir. Tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yayılan stevia şeker otu Türkiye'de Rize ilinde yetişmektedir. D...

Çörek Otu Maskesi

Çörek otu maskesi: Çörek otu vücuda olan faydaları ile bilinen bir besindir. Vücuda olan faydasının yanı sıra cilt içinde oldukça faydalı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Çörek otu maskesi doğal bir maske olma...

Sarı Kantoron Otu

Sarı Kantoron Otu, her yörede kolayca yetişen üzerinde sarı çiçeklerin bulunduğu bir bitkidir. Sarı kantoron otu yayla, köy, tepeler gibi yerlerde kolayca yetişir. Bu bitkinin çiçeklerinden ve kök kısmından faydalanılır. Yazın çiç...

Sarı Kantaron Otu

Sarı kantaron otu, mayasıl otu, kılıç otu ve koyunkıran olarak da bilinen sarı kantaron otu; Hypericaceae (sarı kantarongiller) familyasına ait bir bitkidir. Dünyanın her yerinde yetişebilen bu bitkinin geçmişi tam olarak bilinmem...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ot, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018