Gebre Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Haziran 2024

Gebre Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebre Otu (Kapari)

Gebre otu, bilimsel adıyla "Capparis spinosa," dik ve yatık olarak büyüyen, çalımsı ve dikenli bir bitki türüdür. Dikenli yapısı nedeniyle toplanması oldukça zordur. İçeriğinde bol miktarda kalsiyum, potasyum ve fosfor bulunur. Bu bitki, killi toprağı ve dağların güneşe bakan yamaçlarını sever. Güneşi seven bir bitki olan gebre otu, yüksek miktarda selüloz, protein, fosfor ve demir içeren çiçekli tomurcuklara sahiptir. Ülkemizde bol miktarda yetişir; ancak Türkiye'de pek değeri bilinmezken, dünyada oldukça kıymetli kabul edilir. Kendiliğinden yetiştiği için insanlar tarafından "gebere" adı verilmiştir. Gebre otunun diğer bir adı "kapari"dir ve ilaç yapımında kullanıldığı gibi, sofralarımızda salatalarda, turşularda ve balık tariflerinde de tercih edilir.

Gebre Otu (Kapari) Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Adet düzensizliklerinde düzenleyici olarak kullanılır.
  • Bağırsaklardaki solucan ve parazitlerin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Felç riskini azaltır.
  • Balgam söktürücüdür.
  • İskorbit hastalığında kullanılır.
  • Romatizma kaynaklı hastalıklara iyi gelir.
  • Gut hastalığına iyi gelir.
  • Hemoroid hastalarına yararlıdır.
  • Dalak büyümesine faydalıdır.
  • Kalça rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Diş ağrılarını keser.
  • Çeşitli mide sorunlarına ve ülserlere iyi gelir.
  • Karaciğer fonksiyonlarını düzenler.
  • Kabızlık gidericidir.
  • Kan bozukluklarına yarar sağlar.
  • Trombosit sayısını artırıcı etkisinden dolayı kanser hastalığına yakalanan kişilere önerilir.
  • MS hastalarına iyi gelir.
  • Cinsel gücü artırıcı özelliği vardır.

Gebre Otu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Gebre otu (Kapari) oldukça faydalı bir bitki olmakla birlikte, kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu bitki, işlenmemiş veya tablet formunda tüketilmelidir. Toplandıktan kısa bir süre sonra tüketilirse zehirleyici özelliği ortaya çıkar. Gebre otu, toplandıktan sonra gölge bir yerde kurutulmalı ve böylelikle zehri alınmalıdır. Gebre otu turşu olarak fazla faydalı değildir; eğer tüketilecekse reçel olarak tüketilmesi tercih edilmelidir.

Ekstra Bilgiler

Gebre otunun tarihsel ve kültürel önemi de vardır. Antik çağlardan bu yana çeşitli medeniyetler tarafından kullanılan bu bitki, özellikle Akdeniz mutfağında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Ayrıca, modern tıpta da araştırmaların konusu olmuştur ve çeşitli farmakolojik özellikleri üzerine bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Demir Dikeni Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Demir Dikeni Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sinir Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sinir Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ökse Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ökse Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aslan Pençesi Otu Türleri ve Özellikleri

Aslan Pençesi Otu Türleri ve Özellikleri

Çuha Çiçeği Faydaları ve Zararları

Çuha Çiçeği Faydaları ve Zararları