Boru Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Boru Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Boru Otu

Boru otu, boş arazilerde, verimsiz topraklarda, dere veya kanal boylarında, sahilde ve yaylalarda kendiliğinden yetişen, 50-100 santimetre boylarında, çalı görünümlü bir bitkidir. Parmak kalınlığındaki gri-yeşil ince gövdesinden oldukça fazla miktarda dal oluşur. Oval yaprakları 15-20 cm uzunluğundadır ve uzunca bir sap ile dala bağlanır. Kenarları düzensiz aralıklarla girintili çıkıntılı olup, uçları sivridir. En ufak bir temasta ağır bir koku salar.

Çiçeklenme ve Meyve

Temmuzdan eylül ayına kadar beyaz çiçek açar. Tomurcukları iri bamyayı andırır. Çiçekleri 4-5 cm uzunluğunda bir sapın ardından gelen yeşil bir borudan katmerli bir şekilde çıkar. 8-10 cm uzunluğunda ve klarnet biçimindedir. Tomurcuktan gelen damarlar doğrultusunda, çiçeğin en uç kısmında, aralıklarla 5 adet püskülü bulunur. Yeşil ceviz biçiminde ve büyüklüğünde, üstü dikenlerle kaplı, 6-7 cm çapında meyvesi meydana gelir. Büyüyen meyve, uç bölümünden yarıya kadar dört parçaya ayrılır. İçinde domates çekirdeğine benzeyen kahverengi yüzlerce tohum yer alır.

Farmakolojik ve Toksikolojik Özellikler

Boru otunun tohumları çay gibi demlenip bir içeceğin içine karıştırılarak tüketildiğinde, tüketen kişide sarhoşluk ve tuhaf davranışlar gözlenebilir. Bu durumda olan kişiler kendilerini kuş zannedip uçmaya veya ördek zannedip yüzmeye kalkışabilir. Hatta, kümes hayvanlarıyla kavga edenler bile olmuştur. Bu bitkinin aşırı halüsinojen etkisi sebebiyle cinler ve perilerle ilgili halüsinasyonlar yaşanabilir.

Tohumları ezilerek pişmekte olan etin üzerine serpiştirilip birisine yedirildiğinde, yiyen kişi hayal aleminde yaşamaya başlar. Tohumunu tüketen veya çayını içenlerin kalp atışları yükselir, göz kapakları kısılır ve idrar yapmada zorluk çekilir. Konuşma bozukluğu meydana gelir, gözlerine garip varlıklar görünür ve kulaklarına tuhaf sesler gelir. Bu durumdaki kişiler, aynı masada oturan arkadaşlarının el kol hareketleriyle kışkırtması sonucu kavgaya bile neden olabilir.

Evine gitmek isteyenler ise dengesini yitirip bir yere yığılıp kalabilir. Boru otu tohumları atropin, hyoscyamine ve scopolamine içerir. Çayı veya tohumu merkezi sinir sistemi üzerinde etkilidir. Görme bozuklukları, halüsinasyon ve denge kaybına sebep olabilir. Aşırı dozda kullanıldığında koma ve hatta kalp durması bile söz konusu olabilir. Boru otu tohumunun 10-12 gramı, bir yetişkini öldürebilir.

Tarihçesi ve Tıbbi Kullanımı

Orta veya Güney Amerika kökenli olan boru otu, 17. yüzyılda tıpta kullanılmak üzere Avrupa'ya getirilmiştir. Buradaki tıp bahçelerinden dışarıya kaçırılmıştır. Astım tedavisinde kullanılması amacıyla Avrupa'da imal edilen boru otu sigarası, 1990'lı yılların başından itibaren piyasadan kaldırılmıştır. Bu bitki düşük dozlarda kas gevşetici olarak, ayrıca Parkinson hastalığına ve romatizmaya karşı da kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni