Madımak Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Madımak Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Madımak Otu

Madımak otu, Anadolu'da yaygın olarak bilinen ve kendiliğinden yetişebilen otsu bir bitkidir. Nisan ve Mayıs aylarında toplanır ve yoğun talep görür. Anadolu'da özellikle İç Anadolu bölgesinde besin maddesi olarak kullanılır. Madımak otunun, içeriğinde bulunan bazı maddeler sayesinde boğucu bir etkisi vardır. Bu yüzden tarlalarda istenmeyen otlardan kurtulmak için, özellikle de ekilir. Madımak otunun kültürel yansımaları da vardır. Bu yansımaları, bazı Türk halk müziği örneklerinde görebiliriz. İç Anadolu'da bulunan bazı şehirlerde festivalinin dahi düzenlendiği bilinir.

Sağlık Üzerindeki Faydaları

Bunların dışında, vücut sağlığına da sayısız faydaları vardır:
  • İdrar arttırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır.
  • Doğal bir antibiyotik kaynağıdır.
  • Kan şekerini düşürdüğü için, şeker hastalığında yardımcı bir ottur.
  • Olağandan fazla olan âdet kanamalarını ve doğum sonrası olan kanamaları azaltır.

Madımak otundan çay da yapılabilir. Bu çayın ishal, karın ağrısı ve iltihaplara karşı etkili olduğu bilinir. Ayrıca mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir. Antiseptik özelliğinden dolayı dizanteride de etkilidir. Madımak otu, boyu kısa ve toprak üstünde yatay bir şekilde yetiştiği için, üzerinde çok fazla kir vardır. Bunları su tek başına temizlemeyebilir. Bu yüzden, sirkeli su ile yıkamak daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Madımak Otu Yemekleri ve Kullanımı

Madımak otu çiğ olarak salatalarda kullanıldığı gibi, sıcak yemeği de yapılabilir. Özellikle Sivas'ta yoğun talep görür ve yemek çeşidi de çok fazladır. Bunlardan biri olan madımak yemeğini sizinle paylaşmak isterim.

Madımak Yemeği Malzemeleri

  • Yarım kilo madımak
  • 1 tane kuru soğan
  • 200 gram kuşbaşı doğranmış et
  • 1 çay bardağı kalın bulgur
  • Karabiber, kırmızı biber, tuz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Madımak Yemeği Nasıl Yapılır?

Madımakları iyice temizleyip yıkadıktan sonra, ince ince doğrayın. Yağı ve kuşbaşı eti bir tencereye alın ve kavurun. 5 dakika kadar kavurduktan sonra, doğradığınız kuru soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin. 5 dakika kadar da soğanlarla kavurun ve salçayı ekleyin. Salçanın dağılması için biraz karıştırın ve karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin. Daha sonra, ince ince doğradığınız madımakları üzerine koyun. Üzerini aşacak kadar suyu da ekleyin ve kaynamaya bırakın. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra bulguru ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada suyunu kontrol edip su ekleyebilirsiniz. Bulgur da olduğu için biraz fazla su çeker. Pişince sıcak servis yapabilirsiniz. Kesinlikle denemenizi tavsiye ettiğim, harika bir yemektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kan Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kan Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ayvadana Otu Özellikleri ve Faydaları

Ayvadana Otu Özellikleri ve Faydaları