Çarkıfelek Otu Çarkıfelek otu, yenilebilen türleri de olan çarkıfelekgiller familyasından bir bitkidir. Sarmaşık tarzındaki bitki, daha çok gölge yerlerde ve nemli duvar diplerinde yetişir. Normalde zararlı bir etkisi bulunmayan bitkinin, fazla miktarda tüketilmesi sakıncalıdır. Kişilerde halsizliğe ve uykusuzluğa yol açabilir. Fırıldak otu olarak da bilinen bitkinin anavatanı Güney Amerika'dır. Fazla miktarda türü bulunmasına rağmen, sadece Passiflora incarnata türü bitkisel tedavi alanında kullanılır. Çünkü bu türünde passiflora, sterol, harman, harmol, flavon, glikosid, harmin gibi yararlı içerikler bulunmaktadır. Hem taze çiğ olarak tüketilebilir hem de çayı hazırlanabilir. Çiçek açmayan yaprakları, olgunlaşmış meyvelerin olduğu dallardan toplanan yapraklar gölgede kurutularak kullanılır. Bunları gölgede kurutmaya ve kapalı yerlerde saklamaya dikkat edilmelidir. Çarkıfelek otu çay olarak hazırlandığında, sıcak suyun içinde demleme yapılmalıdır. Özellikle A ve C vitaminleri bakımından zengin, kalsiyum, potasyum ve demir gibi mineraller bakımından değerli bir bitkidir. Ancak uzmanlara danışılarak kullanılması tavsiye edilir. Çarkıfelek Otunun Yararlı Etkileri
Çarkıfelek Otunun Kullanımı Bu bitkinin çiçekleri ve yaprakları ile demleme yoluyla hazırlanan çayı ve tentürü kullanılmaktadır. Aynı zamanda bitkisel ürün uzmanları denetiminde hazırlanan kapsül şeklindeki formları da kullanım kolaylığı sağlayan ürünlerdir. Sakinleştirici etkisi bulunan çarkıfelek otu tıbbi alanda diğer bitkilerle beraber yaygın şekilde kullanılır. Bu bitkinin gebe kadınlar ve emziren kadınlar tarafından kullanımı uzmanlar tarafından önerilmez. Aynı zamanda sakinleştirici tıbbi ilaç kullanan kişilerin de çarkıfelek otunu kullanmaması gerekir. İlaçlarla etkileşime geçme riski bulunmaktadır. |