Horoz İbiği Faydaları ve Zararları
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Horoz İbiği Faydaları ve Zararları

Horoz ibiği, kendine özgü bir yapıya, canlı kırmızı bir renge sahiptir, sağlığa faydaları da olan süs bitkisi bahçe ve balkonlarda yetiştirilebilir. 20-50 santim arasında boylanabilen bitkinin bazı türleri 90 santime kadar ulaşabilmektedir. Alevi andıran görüntüsüyle farklılık yaratan bitkinin ana vatanı Hindistan'dır. Binlerce çeşide sahip olan bitki farklı renk, desen ve kokuya sahiptir. Horoz ibiği Türkiye'de yeni yeni boy gösterse de başka ülkelerde uzun yıllardır bilinmektedir.

Horoz İbiği Çiçeği

Horoz ibiği çiçeği küçük bir saksıya ekilebileceği gibi büyük bir saksı içine toplu da ekilebilir. Toplu ekildiğinde görüntü olarak daha hoş bir görüntü yakalanabilir. Dar alanlarda kullanılacaksa uzun bir saksı tercih edilerek toplu dikim yapılabilir. Horoz ibiği çiçeği için kullanılacak saksının erinliğinin en az 15-20 santim olması gerekir. Horoz ibiği çiçeği için kullanılacak toprağın nitrojen bakımından zengin içeriğe sahip olması gerekir. Saksıya dikilecek tohumlar birbirinden en az 5 santim aralıkta olmalıdır. Tohumlar 2-3 santim derinlik yeterli olur. Saksıya toprak yerleştirildikten sonra sulanır ve parmak uçlarıyla 2-3 santimlik delikler açılıp tohumlar bu deliklere bırakılır. Üzerleri tekrar toprakla kapatılır. Tohumlarda filizlenme olana kadar evde bakılabilir. Filizlenme olana kadar toprağın her gün dikkatli bir şekilde sulanması gerekir. Güneş ışığını seven çiçek bol güneşli bir yerde tutulduğunda daha çabuk canlanır. Soğuğa karşı oldukça dayanıksız olan çiçek eğer rüzgâr alırsa istenilen şekilde büyümez. Nemli toprağı seven çiçek günlük ancak toprağı nemlendirecek kadar su ile sulanmalıdır. Eğer su fazla verilirse çiçekte hastalıkla oluşabilir. Horoz ibiği çiçeği çoğaltılmak isteniyorsa kendinden alınan tohumlar kullanılabilir. Üzerinde oluşan tohumlar toplanıp tekrar dikim yapılabilir.

Horoz İbiği Faydaları Nelerdir?
  • Horoz ibiği protein ve lif bakımından oldukça zengindir. Mükemmel bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. Sağlık için geniş yelpazede faydalarından yararlanılan bitkinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Kansere karşı etkilidir. Vücutta oluşabilecek tümörlere kan akışını durdurucu etkisi vardır. Yapılan araştırmalara göre özellikle göğüs kanserine karşı engelleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir.
  • Kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolün artmasını sağlar. Yulaf tüketemeyenler için iyi bir alternatiftir.
  • Şeker hastalığı nedeniyle yaşanabilecek komplikasyonları azaltmak için faydalarından yararlanılabilir. Kanda bulunan glikoz seviyesini düşürdüğü karaciğer fonksiyonunu normale çevirdiği yapılan deneyler sonucu tespit edilmiştir.
  • Kemik sağlığına karşı iyi gelir. Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan horoz ibiğinin bir kasesi günlük kalsiyum ihtiyacının tamamı karşılanabilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çinko içeriği sayesinde özellikle yaşlılarda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tercih edilebilir.
  • Sindirim sistemine karşı iyi gelir. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketleri iyileştirilebilir.
  • Kilo vermek amacıyla kullanılabilir. Tek başına kilo vermek için yeterli olmasa da zayıflamak için yapılan diyetlere eklenebilir. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar.
  • Göz sağlığına karşı faydalıdır. A vitamini içeriği gece körlüğüne karşı engelleyici etki yaratır.
  • Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğe oksijenin daha kolay ulaşmasını sağlar. Bebeğin gelişimini destekler.
  • Kansızlığa karşı faydalıdır.
  • Cilt ve saç sağlığına karşı iyi gelir.
Horoz İbiği Nasıl Kullanılır?

Horoz ibiği birçok şekilde kullanılabilir. Tohumları bir tülbent yardımıyla soğuk su altında hafif hareketlerle yıkanmalıdır. Tohumlar fırın ya da buhar yöntemiyle pişirilebilir. Yapraklar haşlanarak ya da kızartılarak tüketilebilir. Çorbalarda un gibi kıvamı arttırmak için kullanılabilir. Tohumlar tavada kızartıldığında tıpkı mısır gibi patlatılabilir. Patlatılmış tohumlar çorbalarda e salatalarda kıtır ekmeğe alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca balık ve et yemekleri yanında servis edilebilir. Un haline getirilerek hamur işlerinde kullanmak tercih edilebilir. Çiçekleri kaynatılarak suyu içilebilir.

Horoz İbiği Zararları Nelerdir?

Horoz ibiği yüzyıllardır birçok hastalığa karşı fayda sağlamak ve yemek olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler;
  • Mide ekşimesi
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Vücutta döküntü ve kızarıklık
  • Mide bulantısı ve kusma olarak sıralanabilir.

Horoz İbiği Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karaca Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karaca Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Hamam Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hamam Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Alıç Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Alıç Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6