Horoz İbiği Faydaları ve Zararları
21 Haziran 2024

Horoz İbiği Faydaları ve Zararları

Horoz İbiği: Tanım ve Özellikler

Horoz ibiği, kendine özgü yapısı ve canlı kırmızı rengiyle dikkat çeken bir süs bitkisidir. Sağlığa faydaları da olan bu bitki, bahçe ve balkonlarda yetiştirilebilir. Boyu genellikle 20-50 santimetre arasında değişirken, bazı türleri 90 santimetreye kadar ulaşabilir. Alevi andıran görüntüsüyle farklılık yaratan bu bitkinin ana vatanı Hindistan'dır. Binlerce çeşide sahip olan horoz ibiği, farklı renk, desen ve kokuya sahiptir. Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başlayan bu bitki, başka ülkelerde uzun yıllardır bilinmektedir.

Horoz İbiği Çiçeği

Horoz ibiği çiçeği, küçük bir saksıya ekilebileceği gibi, büyük bir saksı içine toplu olarak da ekilebilir. Toplu ekildiğinde görsel olarak daha hoş bir görüntü elde edilebilir. Dar alanlarda kullanılacaksa, uzun bir saksı tercih edilerek toplu dikim yapılabilir. Horoz ibiği çiçeği için kullanılacak saksının derinliğinin en az 15-20 santimetre olması gerekir. Ayrıca, horoz ibiği çiçeği için kullanılacak toprağın nitrojen bakımından zengin olması önemlidir. Saksıya dikilecek tohumlar, birbirinden en az 5 santimetre aralıkta olmalıdır ve yaklaşık 2-3 santimetre derinlik yeterlidir. Saksıya toprak yerleştirildikten sonra sulanır ve parmak uçlarıyla 2-3 santimetrelik delikler açılarak tohumlar bu deliklere bırakılır. Üzerleri tekrar toprakla kapatılır. Tohumlar filizlenene kadar evde bakılabilir ve bu süreçte toprağın her gün dikkatli bir şekilde sulanması gerekir. Güneş ışığını seven bu çiçek, bol güneşli bir yerde tutulduğunda daha çabuk canlanır. Soğuğa karşı oldukça dayanaksız olan çiçek, eğer rüzgar alırsa istenilen şekilde büyümez. Nemli toprağı seven çiçek, günlük olarak ancak toprağı nemlendirecek kadar su ile sulanmalıdır. Eğer su fazla verilirse, çiçekte hastalıklar oluşabilir. Horoz ibiği çiçeği çoğaltılmak isteniyorsa, kendinden alınan tohumlar kullanılabilir. Üzerinde oluşan tohumlar toplanıp tekrar dikim yapılabilir.

Horoz İbiği Faydaları Nelerdir?

Horoz ibiği, protein ve lif bakımından oldukça zengindir. Mükemmel bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. Sağlık için geniş yelpazede faydalarından yararlanılan bu bitkinin faydaları şu şekildedir:
  • Kansere karşı etkilidir. Vücutta oluşabilecek tümörlere kan akışını durdurucu etkisi vardır. Yapılan araştırmalara göre özellikle göğüs kanserine karşı engelleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir.
  • Kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolün artmasını sağlar. Yulaf tüketemeyenler için iyi bir alternatiftir.
  • Şeker hastalığı nedeniyle yaşanabilecek komplikasyonları azaltmak için faydalarından yararlanılabilir. Kanda bulunan glikoz seviyesini düşürdüğü ve karaciğer fonksiyonunu normale çevirdiği yapılan deneyler sonucu tespit edilmiştir.
  • Kemik sağlığına karşı iyi gelir. Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan horoz ibiğinin bir kasesi günlük kalsiyum ihtiyacının tamamını karşılayabilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çinko içeriği sayesinde özellikle yaşlılarda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tercih edilebilir.
  • Sindirim sistemine karşı iyi gelir. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketleri iyileştirilebilir.
  • Kilo vermek amacıyla kullanılabilir. Tek başına kilo vermek için yeterli olmasa da zayıflamak için yapılan diyetlere eklenebilir. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar.
  • Göz sağlığına karşı faydalıdır. A vitamini içeriği gece körlüğüne karşı engelleyici etki yaratır.
  • Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğe oksijenin daha kolay ulaşmasını sağlar. Bebeğin gelişimini destekler.
  • Kansızlığa karşı faydalıdır.
  • Cilt ve saç sağlığına karşı iyi gelir.

Horoz İbiği Nasıl Kullanılır?

Horoz ibiği birçok şekilde kullanılabilir. Tohumları bir tülbent yardımıyla soğuk su altında hafif hareketlerle yıkanmalıdır. Tohumlar fırın ya da buhar yöntemiyle pişirilebilir. Yapraklar haşlanarak ya da kızartılarak tüketilebilir. Çorbalarda un gibi kıvamı arttırmak için kullanılabilir. Tohumlar tavada kızartıldığında tıpkı mısır gibi patlatılabilir. Patlatılmış tohumlar çorbalarda ve salatalarda kıtır ekmek yerine kullanılabilir. Ayrıca balık ve et yemekleri yanında servis edilebilir. Un haline getirilerek hamur işlerinde kullanmak tercih edilebilir. Çiçekleri kaynatılarak suyu içilebilir.

Horoz İbiği Zararları Nelerdir?

Horoz ibiği, yüzyıllardır birçok hastalığa karşı fayda sağlamak ve yemek olarak kullanılmaktadır. Herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler:
  • Mide ekşimesi
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Vücutta döküntü ve kızarıklık
  • Mide bulantısı ve kusma

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni