Limon Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Limon Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Otu:

Limon otu, buğdaygiller ailesinden gelen bir bitkidir. Dünya genelinde en fazla "Lemongrass" ve "Citronella" isimleri ile tanınır. 2-3 metreye kadar uzayabilen, leylak renginde çiçekler açan bir bitkidir. İsmini, limon kokulu yapraklarından alır. Organik asitler, uçucu yağlar, citral, cineol, limonen, borneol gibi bileşenler içerir. Ana vatanı Hindistan olan ve oldukça değerli bir bitki olan limon otu, Asya mutfağında baharat ve tıbbi bir bitki olarak kullanılır. Akdeniz ülkeleri, Kuzey Amerika, İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır.

Limon Otunun Kullanım Alanları ve Faydaları:

Limon otu, halk arasında limon nanesi veya limon otu olarak bilinirken, literatürdeki ismi Melissa olan oğul otundan farklıdır. Limon otu, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu bilinir. Ayrıca, kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Kozmetikte de yaygın olarak kullanılır.

** Limon otunun faydaları şunlardır:
  • Öksürüğe ve solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur.
  • İştah açar ve midenin rahatlamasını sağlar.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Ateş düşürücü etkisi vardır.
  • Soğuk algınlığı, bronşit ve öksürükte etkilidir.
  • Adet düzenleyici etkileri bulunur.
  • Sinirsel baş ağrısı, migren ve uykusuzluk şikayetlerini azaltır.
  • Depresyon rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olan bitkisel bir antidepresandır.
  • Spazmları giderir.
  • Kan şekerini düşürücü etkileri ile şeker hastaları için yararlıdır.
  • Prostata iyi gelir.
Limon Otunun Kullanımı:

Limon yağı, grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi ile bilinir. Ballı suya birkaç damla limon yağı eklenerek kullanılabilir. Bu karışımla günde üç kez gargara yapılabilir. Hafızayı güçlendirir, boğaz ağrısı ve mide yanmasına iyi gelir. Cilt temizliğinde kullanılır ve masaj yapılarak uygulanabilir. İstenmeyen yağları temizler ve sivilce tedavisinde yardımcı olur.

Limon otu çayı da oldukça faydalıdır. Limon otu yaprakları ve tomurcukları madensel tuzlar içerir. Bir tas kaynamış suya bir avuç melisa eklenir ve 10 dakika buhara tutulur. Buharın ardından melisa ile yapılmış yüz toniği ile yüz yıkanır. Tonik için bir su bardağı kaynar suya bir çorba kaşığı melisa konur ve kısık ateşte 5 dakika bekletilir. Ateşten alınıp 20 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu tonik her cilt tipi için uygun ve etkilidir. İnce kırışıklıkları giderir ve yaşlanmanın önüne geçer.

Kurutulan yapraklarından yapılan bitkisel çay kullanılabilir. Limon otuna has ve "Citral" ismi verilen maddenin, kanserli hücrelerin miktarında azalma sağladığı tespit edilmiştir. Günde yalnızca 1 gram limon otundan yapılan çay, insana yeterli miktarda Citral sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şeydagül

07 Nisan 2024 Pazar

Öncelikle iyi günler dilerim, limon otu olarak bilinen melisa otu benim de midemde zaman zaman yanma ve şişkinlik meydana geliyor. Acaba benim mideme bir faydası olur mu.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞeydagül hanım,

Melisa otu, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinir. Ancak, her bireyin vücut yapısı farklı olduğu için kesin bir fayda sağlayacağını söylemek zor. Melisa otunu tüketmeden önce bir doktora danışmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Aynısefa Çiçeği Faydaları ve Zararları

Aynısefa Çiçeği Faydaları ve Zararları

Güncel

Eğir Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Eğir Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Nane Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nane Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?