Civanperçemi Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Civanperçemi Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi otu, (Achillea millefolium) yöresel olarak akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanperçemi, sarı civanperçemi ve kandilçiçeği isimleri ile de anılmaktadır. Hayatımızda vazgeçemeyeceğimiz çok şifalı bir bitkidir. Türkiye'de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Türlerine göre 5 veya 100 santim yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşımaktadır. Bu uçucu yağda azulen, sineol, pinenler, borneol vardır. Bu bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında kümeler halinde yetişmektedir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yaymaktadır. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü daha da yükselmektedir.

Civanperçemi otu faydaları nelerdir?
  • Vücuda kuvvet ve zindelik vermektedir.
  • İştah açar ve sindirim sistemini kolaylaştırır.
  • Uyarıcıdır, sinirleri kuvvetlendirir.
  • İdrar söktürücü olup, bağırsak gazlarını gidermektedir.
  • Hazmı kolaylaştırmaktadır.
  • Göğsü yumuşatır ve balgamı söker.
  • Adet söktürücü özelliği sayesinde adet döneminin ağrılı ve gergin geçiren bayanlar için oldukça faydalıdır.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürükte oldukça faydalı bir bitkidir.
  • Mide hastalıklarına ve kansızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
  • Basur memelerine iyi gelmektedir.
  • Kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır.
  • Sinirleri ve vücudu kuvvetlendirmektedir.
  • İshali keser.
  • Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
  • Kızamık, boğmaca, regl gecikmesi ve kemik rahatsızlıklarında oldukça faydalıdır.
Civanperçemi otu nasıl kullanılır? Civanperçemi yapraklı ve çiçek dalları henüz tam olarak açılmamışken toplanır ve gölgede kurutulduktan sonra tüketilmelidir. Çiçekleri kaynatılıp civanperçemi çayı yapılarak içilebilir.

Civanperçemi otu çayı nasıl yapılır; civanperçemi çayı bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki veya 2 veya 3 adet çiçekli sap, orta boy bir su bardağı kaynamış su içerisine atılarak demlemeye bırakılır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve içilecek duruma hazırlanır. Günde 3 su bardağı çay aç karnına ve öğün aralarında içilebilir.

Civanperçemi otu çayının faydaları; âdet kanamalarında, yumurtalık iltihaplarında, rahim akıntılarında, sırt ağrılarında, menopoz döneminde oldukça etkilidir. Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. En iyi kan dindirici bitkilerden biridir, mayasıl, gastrit gibi rahatsızlıklarda mide ve basur kanamalarında, ayrıca yara ve burun kanamalarında kullanılmaktadır. Düzenli olarak içilen bitki çayı migren ağrılarını hafifletir. Antiseptik özelliği sayesinde idrar kesesi iltihabına karşı önerilir.

Civanperçemi otu zararları; bazı kişilerde alerji yapabilir, vücutta deri döküntüleri meydana gelebilir. Genelde tavsiyenin dışında aşırı ölçülerde kullanılmadığı sürece civanperçeminin bir zararına rastlanmamıştır.

Civanperçemi Otu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni