Civanperçemi Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Civanperçemi Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi otu (Achillea millefolium), yüzyıllardır şifalı özellikleriyle bilinen ve çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanılan bir bitkidir. Türkiye'de akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanperçemi, sarı civanperçemi ve kandilçiçeği gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu makalede, civanperçemi otunun faydaları, kullanım şekilleri ve olası yan etkileri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Civanperçemi Otu Nedir?

Civanperçemi, Türkiye'de yaklaşık 40 türü bulunan ve çoğunlukla tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Türlerine göre 5 ila 100 santimetre yüksekliğinde olabilir. Yaprakları yünlü gibi tüylü ve parçalıdır. Çiçekleri beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşır ve bu yağda azulen, sineol, pinenler ve borneol bulunur. Çayır, dar tarla yolları ve yol kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplanmalıdır çünkü bu zamanlarda eterli yağları ve şifalı gücü daha yüksektir.

Civanperçemi Otu Faydaları Nelerdir?
  • Vücuda kuvvet ve zindelik verir.
  • İştah açar ve sindirim sistemini kolaylaştırır.
  • Uyarıcıdır, sinirleri kuvvetlendirir.
  • İdrar söktürücü olup, bağırsak gazlarını giderir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.
  • Adet söktürücü özelliği sayesinde adet döneminin ağrılı ve gergin geçmesini önler.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürükte etkilidir.
  • Mide hastalıklarına ve kansızlığa iyi gelir.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Basur memelerine iyi gelir.
  • Kanı temizleyici özelliği bulunur.
  • Sinirleri ve vücudu kuvvetlendirir.
  • İshali keser.
  • Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Kızamık, boğmaca, regl gecikmesi ve kemik rahatsızlıklarında faydalıdır.
Civanperçemi Otu Nasıl Kullanılır?

Civanperçemi yapraklı ve çiçek dalları henüz tam olarak açılmamışken toplanır ve gölgede kurutulduktan sonra tüketilmelidir. Çiçekleri kaynatılıp civanperçemi çayı yapılarak içilebilir.

Civanperçemi Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Civanperçemi çayı, bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki veya 2-3 adet çiçekli sap, orta boy bir su bardağı kaynamış su içerisine atılarak demlenmeye bırakılır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve içilecek duruma getirilir. Günde 3 su bardağı çay aç karnına ve öğün aralarında içilebilir.

Civanperçemi Otu Çayının Faydaları

Civanperçemi çayı, adet kanamalarında, yumurtalık iltihaplarında, rahim akıntılarında, sırt ağrılarında ve menopoz döneminde oldukça etkilidir. Kan yapıcı özelliği bulunur ve en iyi kan dindirici bitkilerden biridir. Mayasıl, gastrit gibi rahatsızlıklarda mide ve basur kanamalarında, ayrıca yara ve burun kanamalarında kullanılır. Düzenli olarak içilen bitki çayı migren ağrılarını hafifletir. Antiseptik özelliği sayesinde idrar kesesi iltihabına karşı önerilir.

Civanperçemi Otu Zararları

Bazı kişilerde alerji yapabilir ve vücutta deri döküntüleri meydana gelebilir. Genelde tavsiyenin dışında aşırı ölçülerde kullanılmadığı sürece civanperçeminin bir zararına rastlanmamıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni