Adem Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Adem Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adem Otu

Adem otu, Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde ve ekilmemiş tarlalarda yetişen bir bitkidir. Zehirli bir bitki olması nedeniyle, topraktan çıkarılırken dikkat edilmelidir. Yaprakları zarar görürse hapşırmaya sebep olan kötü bir koku salgılar. Kökü insan şeklini andırdığı için halk arasında adam otu ya da insan otu olarak da isimlendirilir. Bu ot, Mısırlılardan beri bilinen bir bitkidir. Adem otunun kök ve tohumları kullanılır. Şifa kitaplarında sıkça adı geçen adem otu, zehirli olması nedeniyle dikkatli kullanılması gereken bir bitki çeşididir.

Adem Otu Faydaları Nelerdir?

Adem otunun kurutulmuş kökleri, ağrı kesici, spazm çözücü, yorgunluğu giderici ve yatıştırıcı olarak kullanılır. Vücudu güçlendirdiği de bilinen adem otu, aynı zamanda diş ağrısı gibi çeşitli ağrıları gidermede ve uyku getirmede de kullanılır. Adem otunun kadın hastalıklarına ve rahim hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir ve aynı zamanda doğurganlığı artırıcı özelliği de vardır.

Adem Otu Kullanımı

Adem otunun köklerini kurutma işlemi, sonbaharda yapılır. Bitki kökü topraktan çıkarılır ve güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kökler toz haline getirilir. Bu tozlar sulandırılıp içilebileceği gibi, merhem haline getirilerek de kullanılır. Adem otunun kuruyan yaprakları toz haline getirilip bal mumuyla karıştırılır ve hazırlanan bu merhem romatizma ağrılarının olduğu bölgeye ya da egzama bölgesine sürülerek tedavi sağlanır. Ayrıca kökleri sütle kaynatılıp içilirse yavaş iyileşen yaraların tedavisinde hatta astım ve nezle gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Adem otunun kökü ezilip balla tatlandırılarak yenilirse vücudu kuvvetlendirir. Kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak ağız çalkalama suyu yapılır ve bu su diş ağrılarına iyi gelir.

Adem Otu Zararları Nelerdir?

Zehirli bir bitki olduğundan söz ettiğimiz adem otundan zehirlenme söz konusu olduğunda oluşan belirtiler baş dönmesi ve sarhoşluk halidir. Ayrıca deri yüzeyinde kızarma, ağızda kuruluk ve sürekli uyuma hali oluşur. Nefes darlığı ve halüsinasyon gibi belirtiler de yaşanabileceği için mutlaka uzman bilgisi ve kontrolü ile kullanılması gerekmektedir. Hamilelerin kullanması kesinlikle sakıncalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boru Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Boru Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çörtük Otu Özellikleri ve Faydaları

Çörtük Otu Özellikleri ve Faydaları

Şimşir Otu Özellikleri ve Faydaları

Şimşir Otu Özellikleri ve Faydaları

Rezene Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Rezene Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nane Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nane Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?