Çuha Çiçeği Faydaları ve Zararları
15 Mayıs 2024

Çuha Çiçeği Faydaları ve Zararları

Çuha çiçeği, çiçeğigiller familyasına ait bir çiçek türüdür. Çuha çiçeği adı altında birçok çeşit bulunmaktadır. Dağlık alanlarda kendiliğinden doğal olarak yetişen çuha çiçeği Nisan-Mayıs aylarında toplanmaya başlanabilir. Sağlık açısından vücuda sağlamış olduğu yararların yanı sıra süs bitkisi olarak da sıkça tercih edilmektedir. Bahar çiçeği, ayı kulağı gibi isimlerle de bilinmektedir. 25 santim boylarına ulaşan çiçek farklı renklerde çiçek açar. Kök ve çiçekleri kullanılarak çay şeklinde hazırlanıp tüketilebilmektedir. Çiçekten çıkarılan yağ da birçok alanda sağlık adına kullanılmaktadır.

Çuha çiçeği faydaları nelerdir?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir: İçerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin devamlı dengede kalmasını sağlar.

Adet düzensizliğine karşı iyi gelir: Adet dönemlerinde çoğu bayanın maruz kaldığı karın ağrısı, mide ağrısı, baş ağrısı gibi durumlarda faydalı olduğu gibi adet düzenlemek içinde faydalı bir bitkidir.

Menopoz dönemi: Menopoz döneminde yaşanan birçok sıkıntıyı daha hafif atlatmak için çuha çiçeğinden yararlanılabilir. Düzenli kullanıldığında menopoz dönemini daha rahat atlatmak mümkündür. Akneye karşı: Özellikle ergenlik döneminde çuha çiçeği çinko desteğiyle birlikte kullanılırsa akne ve sivilceler üzerinde olumlu etkiler yaratır.

Tırnak sağlığı: Bitkinin içinde yer alan mineraller tırnaklarda oluşabilecek hastalıkların önüne geçer.

Diyabet hastalığı: Çuha çiçeği düzenli olarak kullanılırsa diyabet hastalığının oluşma riskini azaltabilir.

MS hastalığı: Tıp camiasında hem tanımı hem de tedavisi güç olan hastalıklar arasında yer alan MS hastaları çuha çiçeğini düzenli kullandığında hastalığın etkileri azalabilir.

Çuha çiçeğinin diğer faydaları nelerdir?

Çuha çiçeğinin balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır. Vücutta sakinleştirici etki yaratır. Özellikle gece yatmadan biraz önce çay şeklinde tüketildiğinde rahatça uykuya dalmayı sağlar. Kireçlenmeye bağlı gelişen eklem ağrılarına karşı iyi gelir. İştah açıcı etkisi vardır. Yorgunluk ve halsizliği giderir.

Çuha çiçeği nasıl kullanılır?

Çuha çiçeğinin kök ve yaprak kısmı kurutulduktan sonra çay şeklinde hazırlanıp tüketilebilir. Çiçeğin yaprak kısmı salataların içine dahil edilebilir. Kök kısımları haşlandıktan sonra tüketilebilir. Haşlanmış kök kısımları böbreklerde oluşan taşların düşmesine de yardımcı olur.

Çuha çiçeği çayı nasıl yapılır?

Yarım çay kaşığı kurutulmuş çuha çiçeği 1 su bardağı suyun içine eklenip kısık ateşte 10 dakika kaynatılır. Kaynayan çay bir iki dakika dinlendirildikten sonra içilebilir.

Çuha çiçeği zararları nelerdir?

Çuha çiçeğinin bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Ancak doğada var olan her bitki kullanılırken mutlaka çok dikkatli olunmalıdır. Fazla tüketime bağlı olarak bazı yan etkilere maruz kalınabilir. Çuha çiçeğinin faydalarından yararlanabilmek için düzenli ancak az miktarda tüketmek gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aynısefa Çiçeği Faydaları ve Zararları

Aynısefa Çiçeği Faydaları ve Zararları

Kibrit Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kibrit Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karaca Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karaca Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Avrat Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Avrat Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zufa Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zufa Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dalak Otu Özellikleri ve Faydaları

Dalak Otu Özellikleri ve Faydaları

Güncel

Diken Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Diken Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?