Havlıcan Otu Havlıcan otu, zencefil ile aynı familyaya ait otsu bitkilerden biridir. Küçük galanga ismiyle de bilinmektedir. Yapı olarak zerdeçal ve zencefile benzerdir ve 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Çoğu türünde uzunluğu 3 metreye kadar ulaşabilmektedir. İnce ve uzun yapraklara sahip olan havlıcan, salkımlar şeklinde çiçek açar. Çiçekleri genellikle beyaz ve pembe renktedir. Keskin ve güçlü bir tada sahiptir. Asya'nın tropik bölgelerinde yetişen havlıcan, Asya mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi dondurma, çikolata, hamur işleri ve meşrubat yapımında da yer alır. Kök kısımlarından tarım ürünleri ve ilaç yapımında yararlanılmaktadır. Ayrıca, çay şeklinde demlenip birçok sağlık problemine karşı kullanılabilir. Doğal macun hazırlayarak birçok hastalığa karşı şifa özelliğinden yararlanılabilir. Esansiyel yağ olarak da temin etmek mümkündür. Sağlık için bilinçli kullanıldığında bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Havlıcan Otu Çayı
Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı havlıcan otu kökü ince kıyılır. 300 ml kaynar suyun içine eklenerek 5 dakika demlenir. Süzüldükten sonra içilir. Bal ve limon eklenerek tatlandırılabilir. Havlıcan Otu Macunu
Hazırlanışı: Bitkilerin tümü bal içine eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Macun kıvamına ulaşan karışım, günlük yetişkinlerde en fazla 10 gr, çocuklarda ise 2 gr olacak şekilde tüketilmelidir. Havlıcan Otu Yağı Etkili uyarıcı esansiyel yağlardandır. Damıtma tekniği kullanılarak elde edilir. Bitkinin kendisi gibi sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. A ve C vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Karın iltihabı, öksürük, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. İçeriğinde antibakteriyel maddeler bulunur ve doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilir. Havlıcan Otu Faydaları Nelerdir?
Havlıcan Otu Zararları Nelerdir? Havlıcan otunun bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak keskin ve güçlü bir tada sahip olduğu için aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Yüksek tansiyon hastaları, diyabet hastaları ve reflü gibi mide sorunu olanlar için uygun bir ot değildir. Fazla tüketimi kusma, ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilere sebep olabilir. İştah artırıcı özelliği olan havlıcan otu, kilo problemi olanlar tarafından da ölçülü tüketilmelidir. Ödem söktürücü etkisi bulunan havlıcan ile bol su tüketilmelidir. Gebelik döneminde mide bulantısı sorunu için doktor önerisi ile kullanılabilir. Bazı gebelerde var olan mide bulantısını şiddetlendirebilir. Bu dönemde gebeliğe zararı olmayan başka bitki çayları içine eklenerek doktor önerisi ile tüketimi yapılabilir. Günlük önerilen tüketim miktarı çorba kaşığıdır. Yan etkilerine maruz kalmamak için günlük 1 çorba kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. |