Havlıcan Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Havlıcan Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Havlıcan Otu

Havlıcan otu, zencefil ile aynı familyaya ait otsu bitkilerden biridir. Küçük galanga ismiyle de bilinmektedir. Yapı olarak zerdeçal ve zencefile benzerdir ve 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Çoğu türünde uzunluğu 3 metreye kadar ulaşabilmektedir. İnce ve uzun yapraklara sahip olan havlıcan, salkımlar şeklinde çiçek açar. Çiçekleri genellikle beyaz ve pembe renktedir. Keskin ve güçlü bir tada sahiptir. Asya'nın tropik bölgelerinde yetişen havlıcan, Asya mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Mutfaklarda baharat olarak kullanıldığı gibi dondurma, çikolata, hamur işleri ve meşrubat yapımında da yer alır. Kök kısımlarından tarım ürünleri ve ilaç yapımında yararlanılmaktadır. Ayrıca, çay şeklinde demlenip birçok sağlık problemine karşı kullanılabilir. Doğal macun hazırlayarak birçok hastalığa karşı şifa özelliğinden yararlanılabilir. Esansiyel yağ olarak da temin etmek mümkündür. Sağlık için bilinçli kullanıldığında bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Havlıcan Otu Çayı

  • 1 tatlı kaşığı havlıcan kökü
  • 300 ml kaynar su

Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı havlıcan otu kökü ince kıyılır. 300 ml kaynar suyun içine eklenerek 5 dakika demlenir. Süzüldükten sonra içilir. Bal ve limon eklenerek tatlandırılabilir.

Havlıcan Otu Macunu

  • 1 kilo hakiki süzme bal
  • 10 gr havlıcan
  • 20 gr tarçın
  • 10 gr karanfil
  • 20 gr zencefil

Hazırlanışı: Bitkilerin tümü bal içine eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Macun kıvamına ulaşan karışım, günlük yetişkinlerde en fazla 10 gr, çocuklarda ise 2 gr olacak şekilde tüketilmelidir.

Havlıcan Otu Yağı

Etkili uyarıcı esansiyel yağlardandır. Damıtma tekniği kullanılarak elde edilir. Bitkinin kendisi gibi sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. A ve C vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Karın iltihabı, öksürük, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. İçeriğinde antibakteriyel maddeler bulunur ve doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilir.

Havlıcan Otu Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sistemi için oldukça faydalı bir ottur. Sindirim sistemi hastalıkları ve ülser gibi kronik hastalıklar yanı sıra akut rahatsızlıklar için de kullanılır. Anti-enflamatuvar ve analjezik etkisi bulunmaktadır. Baharat olarak tüketmek sindirim sistemini rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Mide ağrısı ve kramp gibi problemlere iyi gelir. Midede oluşan gaz ve şişkinliği giderir. İştahsızlık problemi olanlarda iştah açıcı etki sağlar. Mide bulantısı ve kusmaya karşı şifalı bir ottur.
  • Antioksidan bakımından zengin bir kaynaktır ve bağışıklık sistemini uyarıcı etki sağlayarak hücresel yaşlanmayı geciktirir.
  • Kemoterapi tedavisinde sağlıklı dokuları korumak için havlıcan kullanılabilir. Kadınlarda cinsel gücü artırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Balgam söktürücü etkisinin yanı sıra boğaz ağrısı, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklara karşı alternatif olarak kullanılabilir.
  • Sperm sayısını ve kalitesini artırıcı özelliği vardır. Bu etkisi yapılan çalışmalarla da kanıtlanmıştır.
  • Saç sağlığını destekler ve saçların daha çabuk uzamasına yardımcı olur.
  • Bunama hastalığının gecikmesini sağlar. İçeriğinde bulunan ACA adlı bileşik yaşlılarda daha fazla rastlanan bilişsel bozulmaya karşı koruyucu etki sağlar. Beyinde kan akışını hızlandırarak hafızayı güçlendirir.
  • Ağız kokusunu giderici etkisi vardır ve tükürük salgısını artırır.
  • Süte ilave edilip düzenli içilirse testosteron hormonunu düzenler.
  • Kan dolaşımını artırıcı özelliği vardır.
  • İltihaplı eklem romatizmasına karşı iyi gelir.
  • Pankreas, lösemi, cilt, kolon, safra kanalı, karaciğer, mide ve göğüs kanseri tedavilerinde alternatif olarak kullanılabilir.

Havlıcan Otu Zararları Nelerdir?

Havlıcan otunun bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak keskin ve güçlü bir tada sahip olduğu için aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Yüksek tansiyon hastaları, diyabet hastaları ve reflü gibi mide sorunu olanlar için uygun bir ot değildir.

Fazla tüketimi kusma, ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilere sebep olabilir. İştah artırıcı özelliği olan havlıcan otu, kilo problemi olanlar tarafından da ölçülü tüketilmelidir. Ödem söktürücü etkisi bulunan havlıcan ile bol su tüketilmelidir.

Gebelik döneminde mide bulantısı sorunu için doktor önerisi ile kullanılabilir. Bazı gebelerde var olan mide bulantısını şiddetlendirebilir. Bu dönemde gebeliğe zararı olmayan başka bitki çayları içine eklenerek doktor önerisi ile tüketimi yapılabilir.

Günlük önerilen tüketim miktarı çorba kaşığıdır. Yan etkilerine maruz kalmamak için günlük 1 çorba kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni