Çoban Çantası Otu Çoban çantası otu, çorak arazilerde ve tarım alanlarında yetişen, turpgiller (Brassicaceae) familyasından tek yıllık tüylü bir bitkidir. Ana vatanı Akdeniz havzası olan bu bitki, soğuk ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklıdır. Meyveleri kalp şeklinde olup, boyu 40-50 cm kadar olabilir. Yaprakları ise açmış bir güle benzer. Aralık ve Ocak aylarında çiçeklenmeye başlar. Halk arasında çoban çantası yabani ot olarak bilinir ve genellikle kuşkuş otu, medik ve çıngıldaklı ot olarak tanımlanır. Flavonlar, tanen, reçine, potasyum, uçucu yağlar, organik asitler ve peptitler bakımından oldukça zengindir. Bitkinin üzüm salkımını andıran çiçekleri tavuklar için sağlıklı bir besindir. İnsanlar açısından da oldukça şifalı bitkilerden biridir. Çoban Çantası Otunun Faydaları Nelerdir?
Çoban Çantası Otunun Kullanımı Bitkinin sapları ve çiçekleri gölgede kurutularak çay olarak demlenir. Ayrıca taze iken çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Çoban çantasının toprak üzerindeki kısımları kullanılır. Bitkisel tedavi alanındaki yararları açısından bitkinin çay olarak tüketilmesi gerekir. Çayı, kaynatılmış suyun içinde demlenerek hazırlanmalıdır. Kesinlikle kaynatılarak çayın demlenmemesi gerekir. Çoban çantası otu, kanamayı kesme özelliği için kullanıldığında çay olarak tüketilir. Ancak kanama durunca kullanım bırakılmalıdır. Bu bitkinin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat hamilelik döneminde ve emzirme sürecinde kadınların çoban çantası çayını kullanmaması tavsiye edilir. Menopoz döneminde kadınların sıkıntılarından kurtulmasına yardımcı bir içecektir. Bu yararlarına rağmen, diğer şifalı bitkiler gibi çoban çantası otu da uzmanlara danışılarak, uygun dozlarda kullanılmalıdır. |
Zeyneddin
15 Temmuz 2024 PazartesiÃoban çantası otunun burun ve mide kanamalarına iyi geldiğini duydum, bu bitkiyi nasıl kullanmalıyım?
Cevap yazAdmin
15 Temmuz 2024 PazartesiZeyneddin, Çoban çantası otunun burun ve mide kanamaları için kullanıldığı doğru. Bu bitki genellikle çay olarak tüketilir. Bir çay kaşığı kuru çoban çantası otunu bir fincan kaynar suya ekleyip 10-15 dakika demleyebilirsin. Daha sonra süzüp içebilirsin. Ancak bu bitkiyi kullanmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmanı tavsiye ederim, çünkü her bitki herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir.