Kınakına Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kınakına Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kınakına otu, kökboyasıgiller familyasına ait bir ottur. Yaprakları yumurta şeklinde, koyu yeşil, üst kısmı tüysüz, alt kısmı tüylüdür. Çiçek kısmı bitkinin uç kısmında grup şeklinde bulunur. 5-20 santim uzunluğunda olur. Yaklaşık 40 çeşidi vardır. Anavatanı Güney Amerika olan otu sağlık alanında birçok faydası bulunmaktadır. Kınakına otu kabuklarından kinin elde edilir. Kinin farklı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Genelde ilaçlarda hammadde olarak kullanılan kininin çay şeklinde hazırlanıp tüketimi de yapılabilir.

Kınakına Otu Faydaları Nelerdir?
  • İştah açıcı etkisi vardır. Kilo almayı kolaylaştırır.
  • Şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına karşı iyi gelir.
  • Sıtma hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • Yorgunluk ve halsizliğe karşı iyi gelir.
  • Vücudu kuvvetlendirmek için kullanılabilir.
  • Kan yapıcı olarak kür şeklinde hazırlanabilir.
  • Cilt kaşıntısına karşı iyi gelir.
  • Demir eksikliği tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
  • Kabızlığa karşı faydalıdır.
  • Grip ve soğuk algınlığında etkili bir ottur.
  • Kalp ritim bozukluğuna iyi gelir.
  • Ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Ağır seyreden enfeksiyon hastalıklarında iyileşme sürecini kısaltır.
Kınakına Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Aktarlarda kolaylıkla temin edilen kınakına kabuğu bıçakla ince kıyılır. 1 gr kabuk demliğe alınıp üzerine yarım litre kaynar su ilave edilir. 15-20 dakika demlendikten sonra süzülerek içilebilir. Günde üç defa 1 gr olacak şekilde içilebilir.

Kan Yapıcı Kınakına Otu Kürü
  • 500 gr çekirdekli kara üzüm
  • 20 gr kınakına kabuğu
  • 1 litre su
Hazırlanışı: Kara üzüm bol suyla yıkanır. Bir havan yardımıyla ya da blenderden geçirilerek püre kıvamına getirilir. Üzerine 1 litre su ve 20 gr kınakına kabuğu eklenir. Kısık ateşte eklenen su yaklaşık 4 bardağa düşene kadar kaynatılır. Kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. Soğuyan karışım tülbent yardımıyla süzülür. Cam şişe içinde buzdolabında muhafaza edilir. Günde iki defa sabah ve akşam yetişkinlerde bir kahve fincanı, çocuklarda ise yarım kahve fincanı tüketilir.

Kınakına Otu Zararları Nelerdir?

Kınakına otunun zararları kullanan kişinin sağlık durumu ve vücuduyla alakalı olarak gelişebilir. Aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. İçeriğinde bulunan kinin aşırı tüketildiğinde görme bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı, güneşe karşı hassasiyet gibi alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Nadir olarak ciltte morarma, kas zayıflığı, baş ağrısı, ruh halinde değişim, duyma kaybı gibi yan etkilerde oluşabilir. Gebelik dönemi, emzirme döneminde olanlar ve devamlı ilaç kullanan kişiler mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır.

Kınakına Otu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Çörek otu maskesi nasıl yapılır?

Çörek otu maskesi nasıl yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6