Cibes Otu: Ege'nin Şifalı Bitkisi Cibes otu, Ege bölgesinde bolca yetişen bir bitkidir. Mart ayından itibaren semt pazarlarında ve manavlarda rahatlıkla bulunabilir. Bazı kişiler tarafından "lahana patlağı" veya "azman" gibi isimlerle bilinir. Turpgiller familyasına ait olan cibes otu, lahana ve karnabaharın kesilerek toplanmasından sonra, toprağın içinde kalan köklerde büyür. Dışarıdan bakıldığında marula benzetilebilir. Ege'de yaşayanlar, mevsiminde bu bitkiyi sofralarından eksik etmez. Hem ekşili salatası hem de zeytinyağlı yemeği yapılır. İştah açıcı, hafif baharatlı ve tatlımsı bir lezzeti vardır. Cibes Otunun Sağlık Faydaları Cibes otu, sağlık açısından çeşitli faydaları olan bir bitkidir:
Cibes Otunun Diğer Faydaları Cibes otu, bağırsakların çalışmasını düzenleyerek sindirimin daha kolay olmasını sağlar. Bağırsaklarda bulunan kurtların atılmasına yardımcı olur. Zayıflamak isteyenler ve kilo kontrolü yapmak isteyenler bu otu rahatlıkla tüketebilir. Oldukça besleyici özellikleri vardır. Sağlıklı bir cilde sahip olmanızı, canlı ve diri görünen bir cilde sahip olmanızı sağlar. Lahana kökünden büyüdüğü için, kanserden koruyucu etkisi de vardır. Bu ot, Karadeniz bölgesinde de çok tüketilen kara lahananın kökünden yetişir. Aynı şekilde bu yöre insanları da cibes otunu pek sever. Burada genellikle ota halk arasında "cici" denir. Eğer kabukları soyulursa, çiğ olarak da tüketilebilir. Cibes Otu Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Cibes Otu Salatası Nasıl Yapılır? Önce cibes otunu bol suyla yıkayın. Bir süre sirkeli suyun içinde bekletin. Bu arada, tencerenin içinde az tuz attığınız suyu kaynatın. İçine cibes otunu atarak, yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer otlara göre daha çabuk piştiği için, başından ayrılmayın. Pişince suyunu süzerek kevgirin içine alın. İsterseniz buzlu suda şoklayarak, cibes otunun yeşil canlı rengini korumasını sağlayabilirsiniz. Suyu süzülen cibesleri salata tabağının içine alın. Bir kâsenin içinde limon suyunu, ezilmiş sarımsakları, tuzu ve sızma zeytinyağını iyice çırpın. Bunu cibes otunun üzerine dökerek iyice karıştırın. Daha sonra üzerine birkaç tane zeytinle süsleyerek, ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |