Öksürük Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Öksürük Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Öksürük otu, dayanıklı otsu bir bitkidir. Boyları 10 ile 30 cm arasında değişebilir. Öksürük otunun küçük sarı renkli çiçekleri uzun saplar üzerinde açar. Bitki, dökülen küçük tohumları ile çoğalır ve böylelikle kolayca yayılır. Adını aldığı üzere halk arasında öksürüğe iyi geldiği için kullanılır. Papatyagiller familyasındandır. İsmi yöreden yöreye değişir ve farfara otu, kavalak, sulandık otu, deve tabanı olarak da adlandırılır. Çiçekleri tam açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur. Yaprakları ilkbahar sonu ve yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur. Kokusuz ve acımtırak lezzettedir. Bal arılarının sevdiği çiçeklerdendir. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde doğal ortamlarda yetişir. Bulunduğu ortamda hızla yayılır. Çok eski zamanlardan beri bilinen bu ot, antik çağlardan itibaren şifa amaçlı kullanılmıştır ve o dönemden beri oldukça popülerdir.

Öksürük Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Balgam söktürücü ve dağıtıcı özelliği ile nezle, bronşit, bronşite bağlı astım, zatürre ve başlangıç aşamasındaki akciğer tüberkülozunda kullanılabilir.
  • Ses kısıklığı ve uzun süreli öksürüklerde bal eklenmiş öksürük otu çayı içmek fayda sağlar.
  • Mayıs ayında üstü yeşil altı gümüş olan yaprakları C vitamini içerdiğinden salata ya da çorbalarda maydanoz gibi kullanılabilir.
  • Yapraklar Mayıs ayı itibari ile çiçeklerden daha fazla etkili madde içerdiğinden çiçek - yaprak harmanı yapılabilir.
  • Yapraklar yıkanarak lapa haline getirildiğinde göğüs üstüne yatırıldığında her türlü akciğer hastalığında, yılancık çıbanında kullanılabilir.
  • Aynı şekilde hazırlanmış lapa morarma ve şişen doku yaralanmalarında kullanılabilir. Bu lapanın etkisi oldukça fazla ve şaşırtıcıdır.
  • Çiçek ve yapraklardan hazırlanan buğu, kriz halindeki ve boğuk soluk alma problemlerinde solunarak rahatlama sağlar. Aynı şekilde bu buğu kronik bronşitte de fayda sağlar.
  • Ayaklarınız şiştiğinde hazırlanan öksürük otu kaynatılmış su ile ayak banyosu yapabilirsiniz.
  • Öksürük otu kaynama suyu ile hazırlanan kompres yılancık çıbanında kullanılabilir.
  • İlkbaharda bitkinin taze sıkılmış öz suyundan bir tatlı kaşığı bir kase et suyu veya sıcak süte karıştırılarak içildiğinde astım rahatsızlıkları, bronşit ve sigaranın zararlarında büyük fayda sağlar.
  • Taze sıkılmış bitkinin öz suyu kulağa damlatıldığında kulak ağrısına iyi gelir.
  • Filibit hastalığında ezilmiş taze yapraklar krema ile karıştırılıp iltihaplı bölgeye sürülür ve üzeri örtülür, bu karışım iltihaba iyi gelir.

Öksürük Otu Çayı Hazırlama

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçekler (mevsime göre çiçek ve yaprak karışımı) bir su bardağı kaynamış su ile karıştırılır ve 4 ile 5 dakika demlenip süzülür.

Lapa Kompresi

Taze yapraklar iyice kaynadıktan sonra ezilir ve sorunlu bölgeye uygulanır. Sıcak kalması için üzeri örtülür.

Buğu Nasıl Yapılır?

Bir yemek kaşığı çiçek ve yaprak karışımı haşlanır ve buğusu bir örtünün altında solunur.

Ayak Banyosu Nasıl Yapılır?

İki avuç yaprak suda haşlanır ve demlendikten sonra 20 dakika ayaklar içinde bekletilir.

Öz Suyu Nasıl Hazırlanır?

Yıkanmış taze yapraklar ince kıyılır ve ıslakken mikserden geçirilerek süzülür.

Şifalı Şurup Nasıl Hazırlanır?

Bir toprak kaba bir sıra yaprak, bir sıra şeker konularak kap dolana kadar doldurulur. Kabın ağzı iki ya da üç kat kağıt ile örtülüp sıkıca bağlanır ve toprak içine kazılan bir çukura konulur. Üstüne tahta kapak konularak toprağa gömülür. Bu şekilde başlayan mayalanma 8 haftanın sonunda kap topraktan çıkarılarak ve elde edilen şurup bir ya da iki kez kaynatılarak bir ilaç haline getirilir. Soğuyan şurup cam kaba konulur. Elde edilen şurup kış ayları ve grip zamanları için etkilidir. Kaşık ölçüsü ile içilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Orhun

11 Temmuz 2024 Perşembe

Bu öksürük otu çayını hazırlarken çiçek ve yaprak karışımının oranı ne olmalı? Ayrıca bu çayın tadı nasıl, acımtırak mı yoksa tatlımsı bir lezzet mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Orhun, öksürük otu çayı hazırlarken genellikle çiçek ve yapraklarını eşit oranlarda kullanmanız önerilir. Yani, yarı yarıya bir karışım yapabilirsiniz. Çayın tadına gelince, özellikle tatlımsı bir lezzet beklememelisiniz. Çoğu kişi öksürük otu çayının hafif acımtırak bir tada sahip olduğunu belirtir. Çayın tadını daha hoş hale getirmek için bal veya limon eklemeyi deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kangal Dikeni Özellikleri ve Faydaları

Kangal Dikeni Özellikleri ve Faydaları

Güncel

Yakı Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yakı Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yem Kanyaşı Otu Özellikleri ve Faydaları

Yem Kanyaşı Otu Özellikleri ve Faydaları