Öksürük otu, dayanıklı otsu bir bitkidir. Boyları 10 ile 30 cm arasında değişebilir. Öksürük otunun küçük sarı renkli çiçekleri uzun saplar üzerinde açar. Bitki, dökülen küçük tohumları ile çoğalır ve böylelikle kolayca yayılır. Adını aldığı üzere halk arasında öksürüğe iyi geldiği için kullanılır. Papatyagiller familyasındandır. İsmi yöreden yöreye değişir ve farfara otu, kavalak, sulandık otu, deve tabanı olarak da adlandırılır. Çiçekleri tam açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur. Yaprakları ilkbahar sonu ve yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur. Kokusuz ve acımtırak lezzettedir. Bal arılarının sevdiği çiçeklerdendir. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde doğal ortamlarda yetişir. Bulunduğu ortamda hızla yayılır. Çok eski zamanlardan beri bilinen bu ot, antik çağlardan itibaren şifa amaçlı kullanılmıştır ve o dönemden beri oldukça popülerdir. Öksürük Otunun Faydaları Nelerdir?
Öksürük Otu Çayı Hazırlama Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçekler (mevsime göre çiçek ve yaprak karışımı) bir su bardağı kaynamış su ile karıştırılır ve 4 ile 5 dakika demlenip süzülür. Lapa Kompresi Taze yapraklar iyice kaynadıktan sonra ezilir ve sorunlu bölgeye uygulanır. Sıcak kalması için üzeri örtülür. Buğu Nasıl Yapılır? Bir yemek kaşığı çiçek ve yaprak karışımı haşlanır ve buğusu bir örtünün altında solunur. Ayak Banyosu Nasıl Yapılır? İki avuç yaprak suda haşlanır ve demlendikten sonra 20 dakika ayaklar içinde bekletilir. Öz Suyu Nasıl Hazırlanır? Yıkanmış taze yapraklar ince kıyılır ve ıslakken mikserden geçirilerek süzülür. Şifalı Şurup Nasıl Hazırlanır? Bir toprak kaba bir sıra yaprak, bir sıra şeker konularak kap dolana kadar doldurulur. Kabın ağzı iki ya da üç kat kağıt ile örtülüp sıkıca bağlanır ve toprak içine kazılan bir çukura konulur. Üstüne tahta kapak konularak toprağa gömülür. Bu şekilde başlayan mayalanma 8 haftanın sonunda kap topraktan çıkarılarak ve elde edilen şurup bir ya da iki kez kaynatılarak bir ilaç haline getirilir. Soğuyan şurup cam kaba konulur. Elde edilen şurup kış ayları ve grip zamanları için etkilidir. Kaşık ölçüsü ile içilir. |
Orhun
11 Temmuz 2024 PerşembeBu öksürük otu çayını hazırlarken çiçek ve yaprak karışımının oranı ne olmalı? Ayrıca bu çayın tadı nasıl, acımtırak mı yoksa tatlımsı bir lezzet mi?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeOrhun, öksürük otu çayı hazırlarken genellikle çiçek ve yapraklarını eşit oranlarda kullanmanız önerilir. Yani, yarı yarıya bir karışım yapabilirsiniz. Çayın tadına gelince, özellikle tatlımsı bir lezzet beklememelisiniz. Çoğu kişi öksürük otu çayının hafif acımtırak bir tada sahip olduğunu belirtir. Çayın tadını daha hoş hale getirmek için bal veya limon eklemeyi deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!