Aynısefa Çiçeği Faydaları ve Zararları
26 Temmuz 2024

Aynısefa Çiçeği Faydaları ve Zararları

Aynısefa Çiçeği

Aynısefa çiçeği, nergis ve altıncık gibi isimlerle de bilinen bir bitki türüdür. 30-40 santimetre kadar boylanabilen, kolaylıkla çoğaltılabilen ve çeşitli hoş renklere sahip olan bir çiçektir. Bazı çiçekler tek, bazıları ise kat kat açar. Sapı ve yaprakları oldukça etlidir. Bahçelerde süs çiçeği olarak kullanılan aynısefa çiçeği, çay, tentür ve merhem olarak hazırlanarak sağlığa da ciddi anlamda fayda sunar.

Aynısefa Çiçeği Faydaları Nelerdir?

  • Çiçeğe parlaklık veren ve içinde bolca bulunan beta-karoten, yüksek miktarda A vitamini içerir. Çiçek uçucu yağ ve şeker içerir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Çiçek çay şeklinde hazırlanıp bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilir.
  • Hazımsızlık başta olmak üzere sindirim sistemiyle ilgili birçok probleme karşı iyi gelir. Mide ülseri tedavisinde de etkili bir çiçektir. Düzenli ve bilinçli kullanıldığında mide ve bağırsak sorunlarını giderici etki sağlar.
  • Mükemmel bir antioksidan olan aynısefa çiçeği, serbest radikallerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Olası tümörlerin gelişmesini engelleyerek kanser riskini azaltır.
  • Antibakteriyel özelliği vardır. Boğaz ve diş eti rahatsızlıklarını tedavi edici özelliği vardır. Enfeksiyonla mücadele etmek için kullanılabilir.
  • Vücuttan toksinlerin uzaklaşmasını sağlar. Vücudu temizlerken safra kesesi problemlerine karşı korur.
  • Cilt sağlığı için yararlı bir çiçektir. Antioksidan içeriğinden yararlanarak cilt sağlığı korunabilir. Ciltte meydana gelen döküntü, kızarıklık, böcek ısırıklarıyla mücadele etmek için kullanılabilir. Kırışıklıkları azaltmak için de faydalıdır.
  • Adet döneminde yaşanan sıkıntıları ve düzensizlikleri kontrol altına alır. Aynı zamanda menopoz döneminde yaşanan problemler için de faydalıdır.
  • İltihaplara karşı iyi gelir. Vücutta toplanan iltihabın dağılmasını kolaylaştırır. Öksürük, tıkanıklık gibi sorunları da ortadan kaldırır. Artrit ve gut hastalığına bağlı gelişen ağrıları giderir.
  • İdrar söktürücü etkisinden yararlanılabilir.
  • Ayak mantarı ve kaşıntıya karşı iyi gelir. Kronik olarak devam eden egzamaya karşı rahatlama sağlar.
  • Bebeklerde bez nedeniyle oluşan isilik ve pişiğe karşı iyi gelir.
  • Göz yorgunluğuna karşı iyi gelir.
  • Güneş yanıklarına karşı kullanılabilir. Soğutulmuş çay, sprey aparatlı bir şişeye konulup güneş yanığından etkilenen yerlere sıkılabilir.
  • Aynısefa çiçeği çay şeklinde hazırlanıp banyo suyuna eklenerek ciltte oluşan iltihaplara karşı kullanılabilir.

Aynısefa Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Aynısefa çiçeği çayı:

Bir tatlı kaşığı aynısefa çiçeği, 200 ml kaynatılmış suyun içine eklenip 10 dakika demlenir. Süzüldükten sonra içilmeye başlanabilir. Aynısefa çayı, gün içinde en fazla 3 fincan olacak şekilde tüketilmelidir. Aşırı tüketim bazı yan etkilere neden olabilir.

Aynısefa çiçeği suyu:

Çiçekten su alabilmek için bitkinin kök, yaprak ve çiçek kısmı iyice yıkandıktan sonra preslenerek suyu çıkarılır.

Aynısefa çiçeği merhemi:

5 avuç aynısefa çiçeğinin sap, çiçek ve yaprak kısmı incecik doğranır. Bir tencere içine 500 gram kadar iç yağı eklenip doğranan çiçek iç yağında birkaç dakika kavrulur. Ocaktan alınıp tencerenin kapağı kapatılır ve bir gün bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra 250 gram kadar vazelin eklenip kıvam alana kadar karıştırılır. Ertesi gün ince bir tülbentten geçirilip cam kavanoz içine alınır. Serin bir yerde ağzı kapalı olacak şekilde muhafaza edilebilir.

Aynısefa Çiçeği Zararları Nelerdir?

Aynısefa çiçeği

lokal olarak vücutta oluşmuş açık yaralar için kullanılmamalıdır. Papatya ya da krizantem gibi bitkilere alerjik reaksiyon gösteren kişiler aynısefa çiçeğini kullanmamalıdır. Aynısefa çiçeği, adet ve menopoz döneminde yaşanan sıkıntılara karşı iyi gelen bir bitkidir. Bu nedenle gebelik sürecinde düşük problemine sebep olabileceğinden kullanılmaması gerekir. Emzirme döneminde güvenilir olduğuna dair kesin bir bilgi olmadığından bu dönemde de uzak durulması önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Altın Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Altın Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çivit Otu Türleri ve Özellikleri

Çivit Otu Türleri ve Özellikleri

Horoz Gözü Otu Özellikleri ve Faydaları

Horoz Gözü Otu Özellikleri ve Faydaları

Aloe Vera Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aloe Vera Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karakafes Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karakafes Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?