Kapari Otu Kapari otu, diğer adıyla geber otu, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişen dikenli bir bitkidir. Kapari, çalımsı yapıda olup dik ve yatık olarak büyür. Selüloz, potasyum, fosfor ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olan bu bitki, zengin kalkerli ve killi toprakları sever ve güneşten hoşlandığı için güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir. Çiçek tomurcuklarında yüksek miktarda A vitamini ve protein bulunur. Kapari Otunun Kullanım Alanları Kapari otu, gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genellikle salamura halinde ihraç edilir. Konserve kapari; salata, turşu, pizza, balık ve av etleri yanında garnitür olarak tüketilir. Tomurcukları, bir kavanozda tuzlu su içinde üç ay bekletilip, içine 1:1 oranında sirke konulduktan sonra on gün sonra tüketilir. Bu bitki, Türkiye'ye döviz kazandıran önemli bir bitkidir. İspanya, kapari tomurcukları sayesinde yıllık 20 milyar dolar kazandığı için kapariyi milli bitki ilan etmiştir. Tarihi ve Kültürel Önemi Kapari, dört asır önce Evliya Çelebi tarafından keşfedilmiş bir bitkidir. Evliya Çelebi, kitaplarında kapariden sıkça söz etmiştir. Akdeniz ülkelerinde, geçmişten günümüze kadar gıdalarda ve ilaçlarda tedavi amaçlı olarak kullanıldığı gibi, kozmetik sanayisinde de kullanılmaktadır. Besin Değerleri ve Kullanımı Kapari otunun bezelye büyüklüğünde tomurcukları vardır. Bu tomurcuklar; protein, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Kaparinin tomurcukları dışında, toplum arasında "karpuzcuk" şeklinde adlandırılan meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkede bekletilerek tüketilmektedir. Kaparinin tüm bölümleri oldukça faydalıdır. Dal uçları ve tomurcukları çoğunlukla gıda sektöründe; kökleri, sert olan dalları ve meyveleri ise kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılır. Bilimsel Araştırmalar ve Sağlık Faydaları Uluslararası Kanser Enstitüsü'nün yaptığı araştırmalar, kapariyi antitümör aktivite sağlayan "ekstrakt"ın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasına dahil etmiştir. Kapari Otu Faydaları Nelerdir?
Kapari Otu Nasıl Kullanılır? Kapari otunun faydaları saymakla bitmez, ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Kapari otu faydalı olduğu kadar, zararlı da olabilir ve zehirleyici etkisi olabilir. Bu nedenle mutlaka işlenmiş kapari ya da tablet halinde satılan kaparileri tüketmek gerekmektedir. Toplanır toplanmaz tüketilirse, zehirleyebilir. İlk önce gölgede kurutularak zehri alınmalıdır. Kapari özellikle çiçeklerinin tohumları açmadan toplanır ve ilaç yapımı için tedavi amaçlı kullanılır. Meyveleri ve yaprakları da kullanılabilir. Turşusu yapılabilir, salatalarda ve özellikle balık tariflerinde oldukça lezzetli bir bitkidir. |
tülay
03 Haziran 2024 PazartesiKapari otunu daha önce duymuştum ama pek bir önemsememiştim. Bu otu nereden temin edebilirim? Çünkü çok fena faydaları varmış. Ben de bu nedenle düzenli bir şekilde kullanmaya karar verdim.
Cevap yazAdmin
03 Haziran 2024 PazartesiKapari otunu organik ürünler satan marketlerde, aktarlarda veya internet üzerinden satış yapan sağlıklı gıda sitelerinde bulabilirsiniz. Ayrıca bazı büyük marketlerin sağlıklı yaşam köşelerinde de bulunabilir. Düzenli kullanmaya karar verdiğinize göre taze veya salamura olarak temin edebilir, yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim!