Reyhan Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Reyhan Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Reyhan Otu

Reyhan otu, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından bir bitkidir. Botanik adı Ocimum basilicum olan bu bitki, tek yıllık olup çoğunlukla ılıman iklimlerde yetişir. Reyhan otu, yemeklerde sıkça kullanılır ve diğer adı fesleğendir. Bitkinin boyu genellikle 20-60 santimetre arasında değişir. Yaprakları, açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen renklere sahiptir ve yaprak uzunluğu 1-1,5 santimetre, genişliği ise 1-3 santimetre arasındadır. Reyhan otu, soğuğa karşı oldukça duyarlıdır ve kuru, sıcak ortamları sever. Bitkinin taze çiçekleri, dalları ve tohumları kullanılır. Ayrıca reyhan otu, uçucu yağlar açısından zengindir. Bu yağlar arasında estragol, linalol, cineol ve pinen bulunur. Reyhan otunun anavatanı İran olup, Anadolu'ya İran'dan gelmiştir.

Reyhan Otu Bileşimi

Reyhan otu, zengin bir besin içeriğine sahiptir. İçerdiği vitaminler ve mineraller şunlardır:

  • Beta karoten
  • A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, K vitaminleri
  • Niasin
  • Kolinin
  • Kalsiyum
  • Magnezyum
  • Potasyum
  • Sodyum
  • Fosfor
  • Demir
  • Bakır
  • Çinko
  • Selenyum
  • Manganez

Reyhan Otu Faydaları Nelerdir?

Reyhan otunun sağlık üzerindeki olumlu etkileri çok çeşitlidir:

  • Sinirleri yatıştırır
  • Migreni tedavi eder
  • Vücuda enerji verir
  • Ruhsal durumu dengeler
  • Depresyondan kurtarır
  • Bağırsak hastalıklarına iyi gelir
  • Kabızlığı giderir
  • İltihabı ve spazmları giderir
  • Karaciğere iyi gelir
  • Safra kesesine iyi gelir
  • Mide kramplarını giderir
  • Adet sancılarını giderir
  • Uykusuzluğu giderir
  • Toksinleri temizler
  • Kanser oluşumunu engeller
  • Sigara bırakmada yararlıdır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Gripten korur
  • Araba tutmasını engeller

Reyhan Otu Yan Etkileri Nelerdir?

Reyhan otunun bazı yan etkileri olabilir ve bazı grupların dikkatli olması gerekir:

  • Hipertansiyon hastalarına
  • Kalp ve damar hastalığı olanlara
  • Hamilelere
  • Emziren annelere
  • Küçük çocuklara reyhan otunun özellikle çayının tüketilmesi tavsiye edilmez
  • Reyhan çayının aşırı ve dikkatsiz tüketimi sağlıklı insanlarda bile zararlı sonuçlar doğurabilir

Reyhan otu çayı, yapılarak tüketilebildiği gibi salatalarda, soslarda ve et yemeklerinde de kullanılabilir. Ayrıca sivrisinekleri uzak tutma özelliği de vardır. Reyhan otu, güçlü bir antioksidandır. Bilinen yetmiş türü bulunan reyhan otunun kokusu oldukça hoştur. Yaprakları, yumuşak gövdesi, suyu ve kurutulmuş yaprakları rahatlıkla kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uzsan

19 Mayıs 2024 Pazar

İyi günler ben kahvaltılarda ve yemeklerin yanı sıra reyhan otu yemeyi çok seviyorum. Bu reyhan otunun faydası varmıdır. Aşırı yediğim zaman zararı olurmu bir bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Mesut

Her bitki aşırı tüketimde bazı yan etkilere neden olabilir. Fakat reyhan zaten mevsimlik bir bitki olduğu için dönemsel olarak tüketebiliyoruz. Bu yüzden çok büyük bir yan etkisi ya da zararı olduğunu düşünmüyorum. Aşırı tüketimde en fazla böbrekleri biraz yorarak tuvalete daha sık çıkmanıza neden olabilir. Onu da fark edersiniz zaten.

2. Cevap
cevap

Aybiken

Reyhan otu çok faydalı bir bitkidir. Reyhan otunu bir çok yemekler de olduğu gibi salata malzemesi olarak kullanılmaktadır. reyhan otuna halk arasında fesleğende deniliyor. Reyhan otunda birçok mineral, kalsıyum, A vitamini B vitaminleri, magnezyum, potasyum, demir bakır çinko selenyum bulunmaktadır. Reyahn otu migrene, sindirim sistemine, adet sancılarına iyi gelmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni