Reyhan Otu Reyhan otu, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından bir bitkidir. Botanik adı Ocimum basilicum olan bu bitki, tek yıllık olup çoğunlukla ılıman iklimlerde yetişir. Reyhan otu, yemeklerde sıkça kullanılır ve diğer adı fesleğendir. Bitkinin boyu genellikle 20-60 santimetre arasında değişir. Yaprakları, açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen renklere sahiptir ve yaprak uzunluğu 1-1,5 santimetre, genişliği ise 1-3 santimetre arasındadır. Reyhan otu, soğuğa karşı oldukça duyarlıdır ve kuru, sıcak ortamları sever. Bitkinin taze çiçekleri, dalları ve tohumları kullanılır. Ayrıca reyhan otu, uçucu yağlar açısından zengindir. Bu yağlar arasında estragol, linalol, cineol ve pinen bulunur. Reyhan otunun anavatanı İran olup, Anadolu'ya İran'dan gelmiştir. Reyhan Otu Bileşimi Reyhan otu, zengin bir besin içeriğine sahiptir. İçerdiği vitaminler ve mineraller şunlardır:
Reyhan Otu Faydaları Nelerdir? Reyhan otunun sağlık üzerindeki olumlu etkileri çok çeşitlidir:
Reyhan Otu Yan Etkileri Nelerdir? Reyhan otunun bazı yan etkileri olabilir ve bazı grupların dikkatli olması gerekir:
Reyhan otu çayı, yapılarak tüketilebildiği gibi salatalarda, soslarda ve et yemeklerinde de kullanılabilir. Ayrıca sivrisinekleri uzak tutma özelliği de vardır. Reyhan otu, güçlü bir antioksidandır. Bilinen yetmiş türü bulunan reyhan otunun kokusu oldukça hoştur. Yaprakları, yumuşak gövdesi, suyu ve kurutulmuş yaprakları rahatlıkla kullanılabilir. |
Uzsan
19 Mayıs 2024 Pazarİyi günler ben kahvaltılarda ve yemeklerin yanı sıra reyhan otu yemeyi çok seviyorum. Bu reyhan otunun faydası varmıdır. Aşırı yediğim zaman zararı olurmu bir bilgi verirseniz sevinirim.
Cevap yazMesut
19 Mayıs 2024 PazarHer bitki aşırı tüketimde bazı yan etkilere neden olabilir. Fakat reyhan zaten mevsimlik bir bitki olduğu için dönemsel olarak tüketebiliyoruz. Bu yüzden çok büyük bir yan etkisi ya da zararı olduğunu düşünmüyorum. Aşırı tüketimde en fazla böbrekleri biraz yorarak tuvalete daha sık çıkmanıza neden olabilir. Onu da fark edersiniz zaten.
Aybiken
19 Mayıs 2024 PazarReyhan otu çok faydalı bir bitkidir. Reyhan otunu bir çok yemekler de olduğu gibi salata malzemesi olarak kullanılmaktadır. reyhan otuna halk arasında fesleğende deniliyor. Reyhan otunda birçok mineral, kalsıyum, A vitamini B vitaminleri, magnezyum, potasyum, demir bakır çinko selenyum bulunmaktadır. Reyahn otu migrene, sindirim sistemine, adet sancılarına iyi gelmektedir.
Soru Sor / Yorum Yap