Moringa Bitkisinin Faydaları ve Zararları
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Moringa Bitkisinin Faydaları ve Zararları

Moringa, Anavatanı Çin olan bir bitki türüdür. Orta büyüklükte tropikal bir bitki olan moringanın yaprak, çiçek ve kabuk kısımları kullanılarak daha çok çay şeklinde hazırlanıp tüketilir. Bitkinin tümü vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Toplumda çok bilinmese de dünyanın en faydalı bitkilerinden biri olduğu bilinmekte olup bu nedenle de kullanımı son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. Antioksidan bakımından da zengin olan bitki özellikle kanserle mücadelede büyük önem taşır. Beyin sağlığı, cilt sağlığı, insülin dengesi, karaciğer sağlığı gibi daha pek çok alanda faydaları bulunmaktadır.

Moringa faydaları nelerdir?
  • Moringa içeriğinde portakaldan daha fazla C vitamini barındırır. C vitamini vücut için oldukça önemli vitaminlerden biridir. Vücudu birçok hastalığa karşı korur.
  • Beta karoten, kalsiyum, antioksidanlar ve potasyum yönünden de iyi bir kaynaktır.
  • Bitkinin yaprakları kullanılarak hazırlanan çay vücutta enerjinin artmasını sağlar.
  • Anne sütünü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Eklem iltihaplarına karşı iyi gelir.
  • Uyku problemi yaşayanlarda uykuya rahat dalmayı sağlar.
  • Tiroit işlevini güçlendirir.
  • Mide ve bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.
  • Böbrek sağlığını korur.
  • Saç sağlığını destekleyen bir bitkidir. Saçların daha çabuk uzamasını ve daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Kepeklenmeye karşı etkilidir.
  • Cilt bakımında kullanılabilir. Kırışıklıklara karşı oldukça etkilidir. Ciltte oluşan sivilce ve siyah noktaları gidermek amacıyla kullanılabilir. Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Zayıflamak isteyenler kullanabilir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Alınan kalorilerin hızla yakılmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Kan şekeri seviyesini düşürür. Kan şekerinin yüksek olması diyabet hastalığında en önemli sebeplerden biridir. Kan şekerini sağlıklı seviyelerde tutmak için çay şeklinde tüketilebilir.
  • Antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip olan moringa serbest radikallerle mücadele ederek vücudu birçok hastalığa karşı korur.
  • İltihabı azaltmaya yönelik kullanılabilir. Bitkinin tamamında iltihabı önleyici özellikler bulunmaktadır.
  • Yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Kanamayı durdurucu etkisi bulunmaktadır.
Moringa çayı nasıl yapılır?

1 su bardağı su kaynatılarak bir iki dakika dinlendirilir. Dinlenen suya 1 şeker kaşığı kurutulmuş moringa eklenip 5 dakika demlenmeye bırakılır. Çay balla tatlandırılıp içilebilir.

Moringa yan etkileri nelerdir?

Moringa tüketimi aşırıya kaçıldığında midede yanma, diş eti kanaması, beyaz kan hücresinde azalmaya sebep olabilir. Gebelik döneminde tüketildiğinde rahimde kasılmaya ve dolayısıyla düşük yapmaya sebep olabilir. Kullanılan ilaçlarla etkileşim yaratabileceğinden herhangi bir ilaçla birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Moringa Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Aslan Pençesi Otu Türleri ve Özellikleri

Aslan Pençesi Otu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Rezene Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Rezene Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?