Kantaron Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Kantaron Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kantaron Otu

Kantaron otu, genellikle ılıman iklimlerde yetişen ve sarı çiçekleri ile dikkat çeken şifalı bir bitkidir. Halk arasında "binbirdenlik" ve "sarı kantaron" olarak da bilinir. Bu bitki, genellikle yeşilin bol olduğu bayırlar, tepeler ve yaylalarda sıkça görülür. İlkbahar aylarında çiçeklenmeye başlayan kantaron otu, sonbaharın sonlarına doğru çiçeklerini dökmeye başlar. Kantaron otunun hem kökleri hem de çiçekleri sağlık açısından pek çok fayda sağlar.

Kantaron otunun çiçekleri, şemsiye şeklinde açılır ve altın sarısı renkli olup beş parçaya ayrılır. Çiçeklerin etrafı, siyah renkte tüylerle çevrilidir. Kantaron çiçeği, şiddetli ışığa maruz kaldığında, çiçek yapraklarında bol miktarda yağ bezeleri ortaya çıkar. Bu özelliklerinden dolayı bu bitkiye "binbirdenlik" adı verilmiştir.

Kantaron otunun çiçeklerinde ve köklerinde, tanen, uçucu yağlar, flavon, hipericin, karoten, zamk, C vitamini, acı maddeler, resin ve reçine gibi bileşenler bulunur. Ayrıca sağlığa faydalı başka bileşenler de içerir. Yapılan araştırmalara göre, kantaron yağı ve kökünün sağlık açısından zararlı bir etkisi bulunmamaktadır. Doğal olarak kendiliğinden yetişen bu bitki, antidepresan özellikleri ile bilinir ve özellikle depresyon tedavisinde kullanılır. İçerdiği hipericin maddesi, kişiyi rahatlatıcı etkisi ile öne çıkar.

Kantaron Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek ateşi düşürücü özelliğe sahiptir ve bedene enerji vererek hastalıklara karşı direnci artırır.
  • Mide ağrıları ve mide hastalıklarına, özellikle ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklara iyi gelir ve iştah açıcı özelliği vardır.
  • Adet dönemlerinde ortaya çıkan ağrılara iyi gelir.
  • Doğal kas gevşetici özelliği sayesinde kişiyi rahatlatır.
  • Şiddetli öksürüğü keser ve göğsün yumuşamasına yardımcı olur.
  • Gece altını ıslatan çocuklara ve korkuya kapılan çocuklara rahatlatıcı etki sağlar.
  • İdrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir ve idrar yollarında oluşan taşların vücuttan atılmasını sağlar.
  • Bel, karın ve sırt ağrıları için masaj uygulandığında ağrılara iyi gelir ve bölgeyi yumuşatır.
  • Yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan gaz sorunlarına ve karın ağrılarına iyi gelir.
  • Kantaron çiçekleri kaynatılıp çay olarak içildiğinde ses tellerine iyi gelir ve ses kısıklığını giderir.
  • Zona hastalığına ve kış hastalıklarına iyi gelir, ayrıca ağır ishalin kesilmesine yardımcı olur. Kantaron yağı, baş ağrısını geçirmede etkilidir.
  • Yaralara sürüldüğünde kısa sürede iyileşme sağlar ve idrar ve balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Alkol, nikotin ve zararlı maddelerin bedene verdiği zararları ortadan kaldırır ve bağımlılığı azaltarak kurtulmaya yardımcı olur. Sigara bırakmada bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları vardır.
  • Kanser tedavilerine yardımcı olarak kullanılır ve özellikle kanseri oluşturan tümörlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Kantaron otunun cilde birçok faydası vardır. Cilt hücrelerini yenileyerek yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Yağlı ciltler için faydalıdır ve güneşte oluşan lekelere, izlere ve kızarıklıklara iyi gelir. Mikrop kırıcı özelliği sayesinde sivilce ve siyah noktalara da iyi gelir.
  • Kantaron yağı ciltte pürüzsüz bir görünüm sağlar ve cilt hücrelerinde yenilenme sağlar. Kantaron yağı ağızdan alındığında günde bir yemek kaşığından fazla alınmamalıdır. En fazla tavsiye edilen yöntem, bir pamuk ile az miktarda kantaron yağının bölgeye yumuşak hareketlerle masaj yaparak uygulanmasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ban Otu Kullanıldığı Yerler

Ban Otu Kullanıldığı Yerler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sinirli Ot Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sinirli Ot Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Süt Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Süt Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Banotu Özellikleri ve Faydaları

Banotu Özellikleri ve Faydaları

Çehre Otu Türleri ve Özellikleri

Çehre Otu Türleri ve Özellikleri

Çörek otu maskesi nasıl yapılır?

Çörek otu maskesi nasıl yapılır?