Kadife Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Kadife Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kadife çiçeği, kadifemsi görüntüsü sebebiyle kadife çiçeği olarak bilinir. Kahverengi, sarı, turuncu ve kırmızı renkte çiçekler açar. Genelde sarı ve kırmızı renklerden oluşur. Ekim ve şubat ayları arasında yetişen çiçek için tohum döneminde sulama çok önemlidir. Soğuktan çabuk etkilendiği için sıcak yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Kavurucu sıcaklarda bile canlılığını korur. Karanlık alanlarda tutulduğunda çiçek kurur. Bakımı yapılırken solmuş çiçekleri temizlemek önemlidir. Mart ve Mayıs ayları ekim için uygundur. 2 hafta içinde çimlenme başlar. Yerini severse çimlenme daha kısa sürer. Toprak seçmeyen, her türlü toprağa uyum sağlayan bir çiçek türüdür. Tohum ile çoğaltılan çiçekten her yıl düzenli tohum alınabilir. Çimlenen çiçeğin uygun saksılarda yetiştirilmesi gerekir. Süs çiçeği haricinde sağlık içinde pek çok alanda kullanılır.

Kadife Çiçeği Faydaları Nelerdir?
  • Kadife çiçeği ağrı kesici olarak kullanılabilir. Merhem şeklinde ağrılı bölgeye sürülüp bekletildiğinde spazmları gidererek rahatlama sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Hormon düzenleyici özelliği sayesinde adet düzensizliğine karşı iyi gelir.
  • Ayaklarda oluşan mantar için kaynatılıp suyu kullanılabilir. Ciltte oluşan leke ve izler içinde suyu kullanılabilir.
  • Bebeklerde bez sebebiyle oluşan pişiğe karşı iyi gelir. Bebeğin cildinin nemlenmesini sağlar.
  • Tansiyon düzenleyici özelliği vardır.
  • Ülsere karşı faydalıdır.
  • Mikrop kırıcı özelliği vardır. Alerjiye karşı iyi gelir.
  • Dişlerde düzenli kullanılırsa plak oluşumunu önler.
  • Yara, yanık ve ezikler için kullanılabilir.
  • Çay şeklinde içildiğinde boğaz ağrısına karşı iyi gelir.
Kadife Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Kadife çiçeği topikal ve oral olarak kullanılabilen bir çiçektir. Kozmetik alanda birçok ürün içinde kullanılır. Yağı ciltte oluşan sivilce, egzama ve mantar rahatsızlığı için kullanılabilir. Bitki çayı olarak hazırlanabilir. Bunun için bir su bardağı kaynar suyun içine bir çay kaşığı kurutulmuş çiçek eklenir. 10 dakika demlendikten sonra süzülerek içilmeye başlanabilir. Gün içinde 2-3 defa içilebilir. Cilt sağlığı için 3 bardak kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı çiçek eklenir. 15 dakika demlendikten sonra cilde sürülerek kullanılabilir. Cilt için suya bir parça pamuk batırılıp cilde kompres yapılabilir.

Kadife Çiçeği Yan Etkileri Nelerdir?

Kadife çiçeği düzenli kullanıldığında ve aşırıya kaçılmadığında herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Topikal kullanımı oldukça güvenlidir. Gebelik ve emzirme dönemi için güvenilirliği hakkında kesin bir bilgi bulunmadığında kullanımı önerilmez. Hassas bünyelerde alerjiye yol açabilir. Sakinleştirici ilaç kullananlar ilaçlarla birlikte kullanımdan kaçınmalıdır. İlaçların etkisini arttırabilir. Cerrahi operasyon geçirecek olan kişiler operasyondan en az 2 hafta önce kullanımı bırakmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni