Yılan Otu Yılan Otu Nedir? Yılan otu, bilimsel adıyla Gentiana lutea olarak da bilinen, tıbbi ve şifalı bitkiler arasında önemli bir yere sahip bir bitkidir. Yaklaşık bir metre boyuna kadar uzayabilir ve genellikle yol kenarlarında, tarlalarda, mezarlıklarda ya da nemli bölgelerde yetişir. Temmuz ve Ağustos aylarında sarı renkte çiçekler açarak etrafına doğal ve hoş bir görüntü sunar. Ancak estetik görünümünün yanı sıra sağlık açısından sunduğu faydalar nedeniyle de değerli bir bitkidir. Bitkinin Yapısı Yılan otu geniş ve iri yapraklara sahiptir, kökleri kalın ve oldukça dayanıklıdır. Yaprakları ceviz yaprağına benzetilirken, meyvelerinin uç kısmı çanak şeklindedir. İç kısmı sarı, dış kısmı ise esmer renktedir. Yılan otu, hoş kokusu ve tatlıya yakın acı tadı ile dikkat çeker. Bu özelliklerini içeriğinde bulunan pektin, tanen, çeşitli alkaloitler, yağ ve şeker sayesinde elde eder. Türkiye'de en çok Doğu Karadeniz ve Uludağ bölgelerinde görülmektedir. Bitkisel tedavide en yararlı kısmı olan kökü, çeşitli ilaç ve şifa verici alanlarda kullanılır. Yılan Otunun Faydaları Yılan otunu bir litre suyun içerisine 10 gram atıp bir süre beklettikten sonra süzerek içildiğinde çeşitli faydalar sağlar:
Yılan Otu Köküyle Çay Yapımı Bir litre suyu kaynatın. Ardından 60 gram kadar yılan otunun kökünü kaynamış suya ekleyin. Karışımı soğuyana kadar demlendirin. Ardından süzün ve her seferinde bir çorba kaşığı kadar için. Gün içinde ara ara bir çorba kaşığı kadar tüketilebilir. Mide problemleri için yemeklerden önce ve iki saat arayla bir çorba kaşığı tüketiniz. |