Şeker Otu Yetiştiriciliği Şeker Otu Fidelerinin Dikimi
23 Temmuz 2024

Şeker Otu Yetiştiriciliği Şeker Otu Fidelerinin Dikimi

Şeker Otu Yetiştiriciliği:

Şeker otu (Stevia), yüzyıllardan beri Brezilya ve Paraguay'da tedavi edici ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Bu bitki, insülin duyarlılığını ve salınımını artırıcı etkileri ile bilinir ve bu nedenle diyabet tedavisinde de kullanımı desteklenmektedir.

Şeker Otunun Faydaları:

Şeker otunun aşağıdaki durumlar üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir:

  • Şeker hastalığı
  • Diyet
  • Kabızlık
  • Yüksek tansiyon
  • Asabiyet ve depresyon
  • Mide ve bağırsak florasının korunması
  • Asit-alkali dengesinin sağlanması
Ancak, şeker otunun uzun süreli ve fazla kullanımı özellikle erkeklerde sperm üretiminin azalmasına ve buna bağlı olarak kısırlığa yol açabilir.

Şeker Otundan Tohum Elde Etmek:

Şeker otu, genellikle haziran sonu ve temmuz başlarında hasat edilir. Hasat sonrası bitki çiçeklenmeye başlar ve tohum devresine girer. Çiçeklenme-tohum devresinde, şeker otunun üzerinde beyaz renkli çiçekler açar. Bu çiçeklerin ortasında oluşan tohumlar itina ile toplanır ve fideler oluşturmak için ekilir.

Şeker Otu Yetiştiriciliği ve Fide Üretimi:

Şeker otu bitkisinin üretimi genellikle tohumlarla yapılır. Ancak tohum ile üretim oldukça zor ve sabır gerektiren bir süreçtir. Tohumlar çok küçük olduğu için olumsuz şartlara karşı hassas ve dayanıksızdır. Bu nedenle, şeker otu tohumu ekimi fide üretme merkezlerinde otomatik tohumlama makineleri ile yapılamaz ve direk insan emeği gerektirir.

Tohumların çimlenmesi için sera ortamı gereklidir. Sera ortamında istenilen sıcaklık ve nem koşullarının sağlanmış olması önemlidir. Tohumların ekildiği çimlenme ortamında ısı 24-25 derece, nem oranı ise %90-95 seviyesinde olmalıdır. Tohumlar ekildikten 4-5 gün sonra veya 1 hafta içinde sürgün vermeye başlar. Tohumlar sürgün verdiğinde, nem oranının %50-60 seviyesine düşürülmesi gerekir. Tohumlar çimlenip fideye dönüştüğünde ne çok sulanmalı ne de susuz bırakılmalıdır. Fidelerin sulama işlemi püskürtme şeklinde yapılmalıdır.

Gübreleme İşlemi:

Tohumlar çimlenip fideye dönüştükten sonra azotlu gübre, temiz suya karıştırılarak verilmelidir. Fidelerin 1-2 santim boya ulaştığında sera ortamında sıcaklık gündüz 25-30 derece, gece ise 14-15 derece olmalıdır. Fidelerin büyüyüp bahçelere dikilmesi için en az 2-3 ay geçmesi gerekir. 60 günde fidelerin boyu 6-7 cm olabilir.

Şeker Otu Fidelerinin Dikimi:

Fidelerin dikileceği alanın toprağına perlit+torf karışımı ilave edilir ve tırmıklanarak toprak ile karıştırılır. Fidelerin dikim aralığı yan sıra olarak 50-60 cm, sıra aralığı ise 20-30 cm olmalı ve dikim çukur derinliği 4-5 cm olmalıdır. Fidelerin dikimi sonrasında mutlaka can suyu verilmelidir. Fideler tarlaya dikildikten sonra hümik asit ve gübre verilebilir. Fidelerin sulama işlemi en iyi damlama boruları ile yapılmalıdır.

Hasat Zamanı:

Hasat, ekim yapılan bölgenin iklim şartlarına göre değişebilir. Genellikle bitkinin yapraklarının hasat zamanı temmuz ayından itibaren başlar. Bitkinin gövde kısmı topraktan 10 cm yüksekliğinde keskin bir makas yardımı ile dalları ile kesilerek alınır. Kesim bitiminde elle yapraklar bitkinin ana gövdesinden ayrılır ve bir çuval içinde biriktirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Arzucan

23 Temmuz 2024 Salı

ޞeker otu yetiştirmek istiyorum, ama tohumların çimlenmesi için gereken koşulları nasıl sağlayacağım? Sera ortamında nem ve sıcaklığı tam olarak kontrol etmek zor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Arzucan,

ޞeker otu yetiştirmek aslında çok keyifli ve faydalı bir uğraş. Tohumların çimlenmesi için uygun koşulları sağlamak önemlidir. ޞeker otu, sıcak ve nemli ortamlarda daha iyi çimlenir. Tohumları ekmeden önce, toprağın iyi drenajı olan bir yapıda olmasını sağlayın. Tohumları yüzeyin hemen altına, çok derine olmamak koşuluyla ekmelisiniz.

Sera ortamında nem ve sıcaklığı kontrol etmek başlangıçta biraz zor olabilir, fakat doğru ekipman ve dikkatle bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Isıtma, soğutma ve nem kontrolü için otomatik sistemler kullanmak işinizi kolaylaştırır. Ortalama sıcaklığı 20-25°C aralığında tutmak ve nem oranını yüksek tutmak çimlenme oranını arttırır.

Başlangıçta biraz zor görünse de, dikkatli ve özenli bir bakımla başarılı olabilirsiniz. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yılan Bıçağı otu

Yılan Bıçağı otu