Tarhana Otu

Tarhana otu, Ege çevresinde (özellikle de İzmir, Aydın ve Manisa çevresinde) görülen, güçlü kokuya sahip bir bitkidir. Genellikle salatalarda koku verici madde veya turşuları kurarken katkı olarak kullanılır. Maydanozgiller familyasına ait olan bu bodur bitki, en fazla 25 santimetre boylarına ulaşabilmektedir. Tarhana otunun kokusunu üzerindeki sarı çiçekleri vermektedir.
Özünde bulunan suyunda uçucu özelliğe sahip bir yağ bulunur. Tarhana otunun yaprakları ve çiçeği kuru haldeyken egzama yaralarının iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca tarhana yoğurulurken içerisine koku vermek amacıyla bir miktar kuru tarhana otu da atılmaktadır.

Tarhana Otunun Faydaları

Tarhana otu, sindirim sistemi için son derece faydalı bir bitkidir. Özellikle de mide ülseri olanlar için etkili bir baharattır. Ayrıca ruhsal olarak da iyi bir etkki oluşturur. Ruhi çöküntüsü olanlarda tedavi aracı olarak kullanılır. Bunların yanı sıra tarhana otu;
  • Saman nezlesine
  • Böbrek taşı düşürenlere
  • Astım ve bronşiti olanlara
  • Romatizma ve egzaması olanlara
  • İdrar yapmada sorun yaşayanlara,
  • Bağırsaklarında veya vücudunda iltihap bulunanlara,
  • Öksürüğe,
  • Enfeksiyon rahatsızlıklarında,
  • Balgam söktürmede,
  • Göğüs yumuşamasında,
  • Mide zafiyeti ve hazımsızlık yaşayanlara,
  • Gelişme çağında zayıf kalmış çocuklara,
  • Kronik kulunç ağrılarında doğal bir ilaç görevi görmektedir.
Tarhana Otunu Kullanılarak Yapılan Ürünler

Tarhana otu, hem gıdalarda katkı maddesi olarak hem de doğrudan yemek malzemesi olarak kullanılabilir. Bunlardan birkaçı şunlardır;

Tarhana yapımı: Tarhana yapımından önemli bir payı olan tarhana otunun kullanımı şu şekildedir: Öncelikli olarak tarhana yapmak için gerekli olan üç kilo kadar kırmızı yaş biber, iki kilo kadar domates, bir kilo kadar domates, bir kilo kadar yoğurt, tuz ve 1 büyük demet kadar tarhana otu alınır. Malzemeler, tek tek temizlenerek büyükçe bir tencere içerisine kaba bir şekilde doğranır. Ardından tarhana otu iyice yıkanarak en üste güzelce yerleştirilir. Eğer otun dağılması istenmiyorsa tarhana otu temiz bir tülbente sarılarak da yerleştirilebilir. Tüm malzemeler yerleştirildikten sonra üstlerinde iki su bardağı su gezdirilir. Ardından tüm malzemeler normal ateşte pişmeye bırakılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edilir. İşlem bitince tarhana otu dağıtılmadan tencereden alınır. Tencere içerisindeki su süzülerek sebzeler ve su ayrı kaplara alınır. Yumuşamış sebzeler bir doğrama robotunda iyice parçalanır. Sebzeler de parçalandıktan sonra püre halindeki karışıma süzülen su eklenir. Son adımda da püreye yoğurt ve tuz ilave edilerek güzelce yoğrulur. Yoğurma işlemi sırasında içerisine bir miktar buğday unu katılarak kıvam alması sağlanabilir. Malzemeler iyice birbirine yedirildikten sonra bir gece ağzı bezle kapalı olarak beklemeye alınır. Ertesi gün de hazırlanan hamur serilerek rahatça kurutulabilir.

Tarhana otu suyu: Daha çok günlük kür amacıyla kullanılır. 1 su bardağı kadar kaynamış suya 10 gram kadar kuru tarhana otu konulur. 10 dakika kadar demlemeye bırakılır. Bu işlem günde 3-4 bardak olarak içilir. Her içimde bir bardak normal suya 2 gram kadar demlenmiş su katılır. Bu karışımın günlük öğünlerden sonra alınmasına dikkat edilmelidir. Tarhana otu çok fazla içilmesi durumunda herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak alerjik faktörlere karşı çok fazla kullanılmaması gerekir.

Tarhana Otu Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Tarhana Otu"
Tarhana Otu Bizim Bahçede Bolca Var Egzamaya Nasıl Kulanılır Acaba
Demet . 2017-03-20 / 4,5
CEVAP YAZ
Erzurumda Oturuyorum Ek Besine Başlayan Bebeğim İçin Tarhana Yapacağım Ama Ne Yaazıkki Burada Tarhana Otunu Bulmam İmkansız Görünüyor. Tarhana Otunu Nasıl Temin Edebilirim, Bu Konuda Yardımcı Olursanız Minnettar Olurum.
Münevver . 2016-09-05 / 4,5
CEVAP YAZ
Ankarada Oturan Bir Manisalı Olarak Tarhana Otu Bulmakta Çok Zorlanıyorum. Bu Otu Nereden Temin Edebilirim Tarhana Mevsimi Geçmeden? Acil Cevap Verirseniz Minnettar Olurum. Selamlar.
Leyla Türkeli . 2016-08-28 / 4,5
CEVAP YAZ
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...
Yoğurt Otu
Yoğurt Otu; Yoğurt otuna yüksek olan yerlerde daha fazla karşılaşılır. Dik duran, 30-60 santime kadar uzayan ve altın sarısı renkte olan çiçekleri vardır. Sanki bala anımsatan kuvvetli bir koku yayarlar ve Temmuz ayında toplanırlar. Kaz Otu, çoban sü...
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...
Evelik Otu
Evelik Otu; Çobandeğneğigiller ailesindendir. Öbür isimleri ise, efelek, düvelek, ılabada, ılıbıdı, alabada. Labada, içinde 200 kadar bir senelik, iki senelik ve fazla senelik bitki cinsini barındıran bir bitki türüdür. Ekşi olmayan cinslerin yaprakl...
Arapsaçı Otu
Arapsaçı otu: ısırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeşil yapraklı bir süs bitkisi olan arapsaçı otu insan sağlığına bir çok yararı bulunan bitkiler arasın...
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...
Fatma Ana Eli Otu
Fatma Ana Eli Otu, Peygamber Efendimizin kızı Hazreti Fatıma tarafından dikildiği rivayet edilen bir bitkidir. Doğum yapan kadınların kolay bir şekilde doğum yapmasına ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin, bu bitkinin vesilesi ile çocuk sahibi olacağı...
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B...
Azgın Teke Otu
Azgın teke otu, aslında birçok insan tarafından duyulmuş bir ot türüdür. Kulağa yabancı gelmeyen bu ot yapraklarından tıbbi olarak da ilaç elde edilen bir ot türüdür. Bu nedenle tıbbi olarak insanlar bu ota önem verirler. Bu bitkinin farklı işlemlerd...
Deve Gözü Otu
Deve Gözü Otu, Birçok yöreye göre farklı isimlerde adlandırılan deve gözü otu, akkız, deve dikeni tohumu, kengel, meryem ana dikeni ve kıbbun olarak da bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu ot ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde doğa...
Adam Otu
Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Adam otunun diğer isimleri; Ademotu, İnsan otu yada bilimsel ismiyle Mandragora Officinarum olarak b...
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge...
Damar Otu
Damar otu ya da sinir otu nebatı ülkemizde basit yetişme sahası bulan ve birey sıhhati amaçlı yararları saymakla bitmeyen natürel bir şifa kaynağıdır. Anadolu'nun her tarafında yetişen bu kıymetli nebat yörelerin çeşitli yükseltilerinde kendisini gö...
Süpürge Otu
Süpürge Otu; Diğer adı funda çiçeği olan bu bitki fundagiller familyasından tohumlu ve orta boylu küçük çalılıklar olarak bilinmektedir. Süpürge otunun boyu gölgelik alanlarda bir metre, kurak alanlarda ise 20-30 santime ulaşmaktadır. Dünya genelinde...
Radika Otu
Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde yaygın olarak bitkinin çayı tüketilmektedir. Radika otunun bitkisel çay olarak hazırl...
Cırtatan Otu
Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavun, yabani hıyar gibi farklı adlarla anılabilmektedir. Cırtatan otunun çoğu kez meyveleri kullanılma...
Güzel Avrat Otu
Güzel avrat otu, aslında ismini ülkemizdeki insanlar tarafından almış, mükemmel bir bitkidir. Birçok faydası olmasına rağmen insanlar tarafından çok fazla kullanılmayan bu otun üzerinde meyvelerde vardır. Küçük küçük kiraza benzer meyvelerin rengi s...
Kenger Otu
Kenger Otu, Kenger dağlık ve kıraç bölgeler de doğal olarak kendi başına yetişir. Sütlü bir bitkidir. Nisan ve mayıs ayların da büyümeye başlar. İlk büyümeye başladığın da yeşildir. Dikenli olarak büyür. Kenger yeşilken o dikenleri soyulup yenir çokt...

Gelincik Otu

Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu 80-90 cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd...

Yoğurt Otu

Yoğurt Otu; Yoğurt otuna yüksek olan yerlerde daha fazla karşılaşılır. Dik duran, 30-60 santime kadar uzayan ve altın sarısı renkte olan çiçekleri vardır. Sanki bala anımsatan kuvvetli bir koku yayarlar ve Temmuz ayında toplanırlar. Kaz Otu, çoban sü...

Peryavşan Otu

Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Bir çok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Ba...

Evelik Otu

Evelik Otu; Çobandeğneğigiller ailesindendir. Öbür isimleri ise, efelek, düvelek, ılabada, ılıbıdı, alabada. Labada, içinde 200 kadar bir senelik, iki senelik ve fazla senelik bitki cinsini barındıran bir bitki türüdür. Ekşi olmayan cinslerin yaprakl...

Arapsaçı Otu

Arapsaçı otu: ısırgangiller familyasına ait bir bitkidir. Isırgangiller cinsinin monotipik türü olan arapsaçı bitkisi ufak ve parlak bir bitkidir. Yeşil yapraklı bir süs bitkisi olan arapsaçı otu insan sağlığına bir çok yararı bulunan bitkiler arasın...

Sarmaşık Otu

Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı...

Çoban Çökerten Otu

Çoban çökerten otu, Deve dikeni, çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten ve domuz pıtrağı gibi isimlerle de bilinen çoban çökerten otu, oldukça yararlı ve şifalı otlardan arasında bulunur. Bazı kişiler tarafından pek fazla bilinmeyen bu ot, ...

İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı

İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı: Pek çok kutsal kitapta ismi geçen, genellik ile şifalı bitki olarak bilinen çörek otu, binlerce yıldır kullanılan bir bitki türüdür. Günümüze kadar pek çok çeşitli araştırmaya konu olan çörek otunun bilinen en...

Cibes Otu

Cibes otu, Ege bölgesinde bolca yetişen otlardan biridir. Mart ayından itibaren semt pazarlarında, manavlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Bazı kişiler bunu lahana patlağı, azman gibi isimlerle bilir. Turpgiller familyasından olan cibes otu, lah...

Reyhan Otu

Reyhan Otu; Reyhan otu, ballıbabagillerden bir bitkidir. Reyhan otu, tek yıllık bir bitkidir. Reyhan otu, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Reyhan otu, yemeklerde kullanılabilir. Reyhan otunun diğer adı fesleğendir. reyha...

Oğul Otu

Oğul otu; daha çok Akdeniz ülkelerinde, bahçe ve park düzenlemelerinde süs bitkisi olarak kullanılan, şifa deposu olan bir bitkidir. Akdeniz iklimini çok seven bu bitkinin bur diğer adı da, melisa otu olarak geçmektedir. Dünya geneline bakı...

Keklik Otu

Keklik otu, Akdeniz Bölgesinin dışında Asya' da da yetişen keklik otu özellikle İspanyol, Meksika ve İtalyan mutfaklarında çok kullanılıyor. Yemeklerin lezzetini artırmak amacı ile sıkça kullanılan bir baharat çeşididir. Sağlık yönünden ise mi...

Boru Otu

Boru Otu; boş olan arazilerde, verimsiz olan topraklarda, dere veya kanal boylarında, sahilde olduğu gibi yaylada da kendiliğinden meydana gelen, 50-100 santimetre boylarında, çalı görünümlü olan bir bitkidir. Parmak kalınlığında olan gri yeşi...

Turp Otu

Turp otu, aslında günümüzde herkesin bildiği otlardan biridir. Genellikle insanların salata içerisinde lezzet katması amacı ile kullandığı bu ot, beklenen lezzeti vererek sofraları daha lezzetli hale getirmektedir. Aslında birçok insan bu otun...

Yapışkan Andız Otu

Yapışkan Andız Otu, andız bitkisinin Latince ismi "inula helenium" botanik adını Truva efsanesindeki en ünlü kadın olan Helenden alınarak söylendiği varsayılmaktadır. Yapışkan andız otu özellikle antilafmauar özelliği sebebi ile tıbbi alanda u...

Yılan Otu

Yılan Otu, Centiyane diğer bir adı olan yılan otu olarak da bilinmektedir. Yılan otu bitkisi bir metre boyuna kadar uzayabilir. Genellikle yol kenarlarında, tarlalarda, mezarlık köşelerinde ya da dere ve rutubetli olanlarda kendini rahat...

Bebeklere Çörek Otu

Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorunda...

Deve Çökerten Otu

Deve Çökerten Otu, İsminin pek duyulmayışının aksine marifeti ve yaptığı ünü gizliden gizliye artan şifalı bitkilerden birisi de deve çökerten bitkisidir. Yurdumuzun farklı yörelerinde farklı isimlere anılan deve çökerten genellikle çarık...

Ayrık Otu

Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değ...

Sirken Otu

Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek olmasıdır. Sirken otu Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bir bitkidir. Hindistan'da kültür bit...

Kibrit Otu

Kibrit otu, birçok kişi tarafından bilinmeyen bir bitkidir. Günümüzde ülkemizin özellikle belli bölgelerinde çok sık bir şekilde kullanılan bu ot insan vücuduna sağlamış olduğu faydalardan dolayı kullanılmaktadır. Bu faydalar, herkeste meydana...

Yavşan Otu

Yavşan otu, bitkisel olarak çok yıllık bitkiler arasında değerlendirilen şifalı bir bitkidir. Günümüzde her ne kadar bu ve buna benzer bitkilerin kullanımı azalsa bile hala bazı insanlar bu bitkilerden fayda görmektedir. Bilimsel olarak faydal...

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anlayabiliyoruz. Bit otu, tahmin ettiğiniz gibi bir bitkidir. Bu bitkinin birçok faydasının yanı ...

Basur Otu

Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dik...

Acı Ot

Acı Ot, Türkiye de birçok şifalı bitki yetişir. Bu bitkileri düzgün bir şekilde kullanılır ise birçok hastalığa şifa verir. Acı otta bu bitkilerden biridir. Bu ot dağlık yerler de yetişir. Ender raslanan bir bitkidir. Fazla uzamaz en fazla 50-...

Işkın Otu

Işkın otu, çok yaygın olarak tüketimi yapılmasa da sağlık adına azımsanmayacak kadar çok faydası bulunmaktadır. Bilimsel çalışmalar da sağlık adına yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Halk arasında uçkun olarak da bilinen bitki, şifa n...

 

Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Azgın Teke Otu
Deve Gözü Otu
Adam Otu
Peryavşan Otu
Sütleğen Otu
Damar Otu
Arapsaçı Otu
Evelik Otu
Süpürge Otu
Radika Otu
Cırtatan Otu
Güzel Avrat Otu
Kenger Otu
Sarmaşık Otu
Tarhana Otu
Gelincik Otu
Çoban Çökerten Otu
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
Cibes Otu
Reyhan Otu
Oğul Otu
Keklik Otu
Boru Otu
Turp Otu
Yapışkan Andız Otu
Yılan Otu
Bebeklere Çörek Otu
Deve Çökerten Otu
Popüler İçerik
Çoban Çökerten Otu
Çoban çökerten otu, Deve dikeni, çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten ve domuz pıtrağı gibi isimlerle de bilinen çoban çökerten otu, oldukça yara...
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı
İbrahim Saraçoğlu Çörek Otu Yağı: Pek çok kutsal kitapta ismi geçen, genellik ile şifalı bitki olarak bilinen çörek otu, binlerce yıldır kullanılan bi...
Cibes Otu
Cibes otu, Ege bölgesinde bolca yetişen otlardan biridir. Mart ayından itibaren semt pazarlarında, manavlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Bazı kişiler ...
Reyhan Otu
Reyhan Otu; Reyhan otu, ballıbabagillerden bir bitkidir. Reyhan otu, tek yıllık bir bitkidir. Reyhan otu, genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bit...
Oğul Otu
Oğul otu; daha çok Akdeniz ülkelerinde, bahçe ve park düzenlemelerinde süs bitkisi olarak kullanılan, şifa deposu olan bir bitkidir. Akdeniz iklimini ...
Keklik Otu
Keklik otu, Akdeniz Bölgesinin dışında Asya' da da yetişen keklik otu özellikle İspanyol, Meksika ve İtalyan mutfaklarında çok kullanılıyor. Yemekleri...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Fatma Ana Eli Otu
Meryem Ana Otu
Azgın Teke Otu
Deve Gözü Otu
Adam Otu
Kanser
Ot Öğrenme
Gut Hastalığında Ne Kullanabiliriz
Saç
Aslan Pençesi
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Ot Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Kanser
Ot Öğrenme
Gut Hastalığında Ne Kullanabiliriz
Saç
Aslan Pençesi
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Ot Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2018