Dil Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Dil Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dil otu, diğer bir adıyla sığırkuyruğu, hekimlikte kullanılan önemli bir bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölgede yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir türünün kökündeki kırmızı madde boyacılık sanayinde kullanılır. Bunlar arasında İtalyan sığır dili ise parklarda süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Genel olarak iki yıl ömürleri vardır, haziran ve ağustos ayları arasında sarı ve çok parlak renkte çiçek açarlar. 20-150 cm boylarına erişirler. Daha çok yol kenarlarında ve ekilmemiş arazilerde bulunurlar. Gövdeleri dikine ve yünlümsü kıllarla kaplıdır. Yapraklar gövdenin hemen alt kısımlarında rozet durumunda dizilmiş olup, yünlümsü tüylüdür. Özellikle gövdesinde bulunan yapraklar sapsızdır. Çiçekleri gövdenin bitiminde sık ya da seyrek kalıplarda salkım olarak toplanırlar. Çiçeklerin çanak ve taç yaprakları beşer dilimlidir. Meyveleri küçük yuvarlak şekillerde ve aşırı tohumludur. Çiçekleri yapısında uçucu yağ ve glikozit bulunur. Çiçeği, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Bazı cinslerinin tohumlarında sapan maddesi vardır ve bu madde balıklarda zehirleyici etki yaratır, bu nedenle balık avlamada kullanılır. Bitkinin yaprakları terletici, balgam söktürücü ve idrar artırıcı olarak tercih edilmiştir. Türkiye, dil otu çeşitleri bakımından oldukça zengindir. Ülkemizde yaklaşık olarak 200 tür mevcuttur.

Yılan Dil Otu

Yılan dil otu, mayıs ve eylül ayları arasında yetişen, çok değişik renkli çiçekler açan otsu bir bitki çeşididir. İsminin de anlaşıldığı gibi, akrep ve yılan sokmasında suyla kaynatılarak içildiğinden tedavi edici etkisi nedeniyle yılan dil otu ismini almıştır. Yaprakları genellikle kalp görünümündedir. Yılan dil otu türlerine göre ülkemizde ve Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde yetişmektedir. Ekilmeyen tarlalar, yol kenarları ve tropikal kesimlerde mayıs ve haziran aylarında bulunur. Yılan dil otu iştah açıcı ve hazmı düzenleyen bir bitkidir.

Diğer İsimleri:

Loğusa otu, Kabakulak otu, Pipo çiçeği, Kurtluca, Zeravent, Karaasma.

Kullanılışı:

Yılan dil otunun kökleri kurutularak toz haline getirildikten sonra, suda iyice kaynatılıp bal, pekmez ya da şekerle karıştırılarak veya doğrudan bala katıp macun haline getirip kullanılabilir. Diğer kullanım için lapa olarak da yapılabilir.

Yılan Dil Otu Faydaları Nelerdir?
  • Yılan sokmasında
  • İştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • Hazmı kolaylaştırır
  • Vücudu kuvvetlendirir
  • Mide ekşimesine iyi gelir
  • Kansızlığa faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet Efe

12 Temmuz 2024 Cuma

Dil otu ve yılan dil otu hakkında bu kadar bilgi almışken, acaba bu bitkilerin yan etkileri var mıdır? Ayrıca, yılan dil otunun hazmı kolaylaştırıcı etkisi hangi bileşenlerinden kaynaklanıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Mehmet Efe,

Dil otu ve yılan dil otu hakkında bilgi alman oldukça güzel. Ancak, her bitkide olduğu gibi bu bitkilerin de yan etkileri olabilir. Özellikle alerjik reaksiyonlar, mide rahatsızlıkları veya başka sağlık sorunlarına yol açabilirler. Bu yüzden kullanmadan önce bir uzmana danışmakta fayda var.

Yılan dil otunun hazmı kolaylaştırıcı etkisi ise içeriğindeki bazı bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle yüksek lif oranı ve sindirim enzimlerini destekleyen bazı organik bileşikler bu etkiyi sağlar. Yine de, bu bitkileri kullanmadan önce doktoruna danışmanı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni