Çörek otu, Nigella sativa, Güney Asya'da 2000 yıldır bilinen ve çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanılan şifalı bir bitkidir. Eski Mısırlılar tarafından da bilinen çörek otu, Firavun Tutankamon'un mezarında bile bulunmuştur. Çörek otu yağı, doymamış yağ asitleri açısından zengindir ve bu nedenle vücut tarafından dışarıdan alınması gereklidir. Çörek otu yağı, fazla kiloya sahip bireylerin iştahını azaltabilir ve doygunluk hissini artırabilir. Çörek Otu ve Zayıflama Çörek otunun anti-obezite ve müshil etkileri üzerine biyolojik çalışmalar ve laboratuvar verileri bulunmaktadır. Çörek otu, zayıflamak isteyen ve iştahını kontrol edemeyen bireyler için destekleyici bir besin olarak kabul edilir. Çörek otunun yararlarından biri de zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Bu amaçla, çörek otu veya yağı kahvaltıdan ve yemeklerden bir saat önce bir çay kaşığı kadar bir bardak su ile tüketilebilir. Çörek otu yağı yüzde yüz saf, soğuk sıkım olarak tercih edilmelidir. Çörek otunun anti-obezite ve müshil etkileri biyolojik belgelerde belirtilmektedir. Kahvaltı ve yemeklerden 30 dakika önce 0,7 gram (yaklaşık 200 adet tohum) taze öğütülmüş veya çiğnenerek bir bardak su ile yutulabilir. Ayrıca, kahvaltı ve yemeklerden 30 dakika önce 5 damla çörek otu yağı bir bardak su ile tüketilebilir. Çörek Otunun Zayıflatma Etkisi Çörek otunun zayıflatma etkisi şu şekillerde gösterilebilir:
Bu kürü uygulayanlardan alınan sonuçlara göre, ayda 4 ila 6 kilogram kaybettikleri gözlemlenmiştir. Uyarılar Öğütülmüş olarak satılan çörek otu tüketilmemelidir, zararlıdır. Çörek otu gebelik döneminde tüketilmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince tüketilirse kadın sağlığı açısından faydalıdır. Çörek otu yeterli miktarda omega-3 içerir, bu nedenle omega-3 takviyeli gıdalarla birlikte alınmamalıdır. Yeni öğütülen çörek otu bekletilmeden rendelenmiş elma veya armutla karıştırılarak veya 2 çorba kaşığı çorba ile tüketilebilir. Çocuklara az miktarda muhallebi ile karıştırılarak veya sevdikleri gıdalarla birlikte verilebilir. Şeker hastası olmayanlar, pratik olması açısından bir haftalık çörek otu kullanım miktarını bir defada öğütüp, bal veya tahin-pekmez ile karıştırarak tüketebilir. Bu amaçla, 100 gram çörek otu öğütülür, bekletilmeden 300 gram bal veya 150 gram pekmez ve 200 gram tahine karıştırılarak tüketilebilir. Bu karışım cam kavanozda serin bir yerde ve güneş ışığı görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir. |