Aslan Pençesi Otu Türleri ve Özellikleri
24 Haziran 2024

Aslan Pençesi Otu Türleri ve Özellikleri

Aslan Pençesi Otu

Aslan Pençesi Otu, gülgiller familyasından gelen, ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen bir bitkidir. Halk arasında pelerin otu, harmani otu, aslan ayağı otu ve şebnem otu gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Aslan pençesi genellikle 50-60 cm boylarına kadar uzayabilen, çok yıllık, geniş köklü ve sağlam yapıda otsu bir bitkidir. İçeriğinde tanen, selüloz, faktör madde, yağ asitleri, glikoprotein ve uçucu yağlar gibi birçok yararlı bileşen bulunmaktadır. Yaprakları 5 ila 7 parçalı olup, büyük ve geniştir. Çiçekleri küçük, yeşil renkte ve basit bir yapıya sahiptir. Eşeysiz üreme ile çoğalırlar. Düz yapraklı aslan pençesi, çiçek açtıktan sonra Mart-Temmuz ayları arasında toplanır ve kurutulur. Hem kurak hem de nemli topraklarda yetişebilir. Uzun yıllardır bitkisel tedavi amacıyla kullanılan bir bitki olarak bilinmektedir.

20-60 santimetreye kadar uzayan, dikine büyüyen, dişli yapraklara sahip olan aslan pençesi, kök bölgesinden etrafa yayılmak suretiyle grup şeklinde büyür. Yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Yabani olarak doğada bulunan bitkinin kökünden alınarak az güneşli bir yere ekildiğinde, bakıma gereksinim duymadan kendiliğinden yetişir ve ekildiği yerde grup oluşturur. Aslan pençesi Mayıs ve Ekim ayları arasında kökünden 10 santimetre yukarıdan kesilerek toplanır. Toplanan bitki demetlenip güneşli bir yere asılarak kurutulur. Bitkinin sağlık amacıyla şifa dağıttığı kısmı yaprak ve çiçekleridir. Ancak bitkinin yaprak ve çiçeklerinden faydalanabilmek için hiçbir zaman güneşte kurutulmaması, gölgede kurutulması gerekmektedir.

Aslan Pençesinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle kadınlar açısından oldukça yararlı olan aslan pençesi, adet düzensizliği yaşayan kadınlarda adetleri düzenler ve adet günlerini kolaylaştırır. Menopoz dönemindeki gerginlik, stres, terleme, ruhsal değişkenlik, uykusuzluk, aşırı sinir, sıcak basması ve ruhsal sorunları azaltır. Vücudu güçlendirip kuvvet verir, ateş düşürür ve baş ağrılarını keser. Düz yapraklı aslan pençesinin anne sütünü artırıcı etkisi de bulunmaktadır. Pek çok kanser çeşidine karşı koruyucu ve önleyici özellik taşır. Böbreklerin ve prostatın düzenli çalışmasına yardımcı olarak kişiyi rahatlatır. Ağız yaralarında ve boğaz iltihaplarında oldukça yararlıdır. Kanın pıhtılaşmasında ve yaraların iyileşmesinde hızlandırıcı etkileri vardır. Sindirim sistemi ve uykusuzluğa iyi gelen düz yapraklı aslan pençesi, kan şekerinin yükselmesini önleyici etkisiyle şeker hastaları için de faydalıdır. Göğüs kanseri olma olasılığını minimuma indirir. Prostat kanserini önleyici niteliktedir. Romatizma ağrılarına çok faydalıdır. Lenf bezi kanserine iyi gelir. Bağırsak gazlarını giderir, iştahı açar, mideyi güçlendirir. Yağ yakma özelliğine de sahiptir. Aslan pençesinin yaprak ve sap kısmı birlikte kullanılırsa ishale karşı oldukça yararlıdır. Bitkinin kabızlık yapıcı bir etkisi bulunmamaktadır. İshal vakalarında bağırsak hareketlerini yavaşlatıp bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar. Bilhassa hareketli bağırsak sendromu rahatsızlığı olan kişilerde mucizevi bir etkiye sahiptir. Anemi problemi olan kişiler için gün içinde bir fincan çay olarak içilmesi tavsiye edilir. Erken menopoza maruz kalan kadınlar için faydalı bir bitkidir. Adet düzensizliklerine karşı aslan pençesi yararlıdır. Kadınlık hormonunu düzenlemek için kullanılabilir. Rahimde ortaya çıkan miyom ve miyom kaynaklı meydana gelen ara kanamalara karşı yararlıdır. Tüylenmeye karşı kullanılabilir.

Aslan Pençesi Ne Şekilde Tüketilir?

Aslan pençesinin kullanımı çoğunlukla çayı hazırlanarak içilmesidir. Bunun haricinde yaprak kurutularak da tüketilir. Taze yapraklar salataya eklenerek de tüketilebilir. Aslan pençesinin çiçek ve sapları kurutulduktan sonra kaynatılarak da tüketilebilir. Kaynamakta olan bu içecek çay olarak içilebildiği gibi akne ve yaraları tedavi etmek için, boğaz iltihaplarında gargara olarak da haricen kompres olarak kullanılır. Aslan pençesi çayını tüketirken içimini kolaylaştırmak için rastgele bir tatlandırıcı ya da bir başka madde kesinlikle kullanılmamalıdır. Çayı hazırlarken mutlaka 10 dakikadan fazla demlenmeli ve demleme süresi dolduktan sonra süzülerek çiçeklerinden ayrılmalıdır. Yemek yedikten bir saat kadar sonra içilmelidir. Yapılan düz yapraklı olan aslan pençesinden artan kısmı buzdolabında saklamak mümkün ancak en çok 3 gün korunabilir, 3 günden sonra kullanılmaz. Taze olarak tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayşenaz

20 Nisan 2024 Cumartesi

aslan pencesini nerelerde bula biliriz aktarlarda varmı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Sevay

Merhaba, aslanpençesi bitkisini tabi ki aktarlardan temin edebilirsiniz. Zaten ülkemizde yetişen bir bitki olduğu için yine ülkemizde bulmak çok zor olmayacaktır. Eğer yine de aktarlarda bulamazsanız kesinlikle internet alışveriş siteleri arasından güvenilir sitelerden alışveriş yapabilirsiniz. Bu şekilde temin etmeniz oldukça kolaylaşacaktır.

2. Cevap
cevap

Umut Bayrak

Sağlık açısından oldukça faydalı olan aslan pencesi yurdumuzda Anadolu ve Ege bölgesinde oldukça fazla yetişmektedir. Doğal yollarda üreyen bu bitki türünü köylerden temin etmekle birlikte merkezde aktarlardan kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni