Kişniş Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kişniş Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kişniş otu, maydanozgiller familyasına aittir. Aş otu olarak da bilinen kişniş otu, yeşil yapraklı tek yıllık bir ottur. Yaz başlarında pembe ve beyaz öbekler halinde çiçek açar. Yaz çıktıktan sonra çiçekler yerini tohumlara bırakır. Kişniş otu Akdeniz iklimine hâkim yerlerde yetişse de Afrika, Asya gibi dünyanın birçok yerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Mutfaklarda yemeklere lezzet katmak için ve birçok sağlık problemine karşı kullanılmaktadır. Yemeklerde tohum ya da taze olarak kullanılabilen kişniş otunun tohum kısmı kurutulup yağı çıkartılarak da kullanımı yapılabilir. Kişniş otu, protein, demir, magnezyum, diyet lifi, fosfor, potasyum, niasin bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Kişniş Otu Nerelerde Kullanılır?

Kişniş otu taze olarak, yaprak kısmı, tohumları, sap kısmı  ve yağı yemeklere lezzet katmak için baharat olarak kullanılabilir. Çorba, salata, turşu  ve et yemeklerinde kullanımı sıkça tercih edilmektedir. Ayrıca yeşillik olarak salatalarda ya da tek başına tüketilebilir. Tıp alanında, güzellik ve aroma terapilerde kullanılmaktadır. Kişniş otunu tüm yıl boyunca kullanabilmek için kavanozlara salamura yapılabilir.

Kişniş Otu Faydaları Nelerdir?
  • Kişniş otu içeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar sebebiyle vücutta sağlık için birçok alanda faydalıdır.
  • Antiartritik ve anti-romatizmal etkiye sahip olan kişniş otu ciltte oluşan iltihaba karşı iyi gelir. Böbrek fonksiyonu bozukluğu ve anemi sebebiyle gelişen şişliklerde etkili bir ottur. Vücutta biriken fazla ödemin atılmasına yardımcı olur.
  • Ciltte sivilce oluşumunu önler. Sivilce tedavisinde kullanılabilir.
  • Stresle mücadele için kişniş otu kullanılabilir.
  • Kadınlarda cinsel aktiviteyi arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Doğumu kolaylaştırıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Menstrüel bozukluklara karşı faydalıdır.
  • İştah açıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Çiçek hastalığının tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
  • Vücuttan ağır metalleri uzaklaştırmak için kişniş otundan faydalanılabilir.
  • Cilt kuruluğu, egzama, mantar enfeksiyonu gibi çeşitli cilt problemlerine karşı iyi gelir. Cildi temizlemek ve hastalıkları önleyici etkisi vardır. İçinde bulunan cineol adındaki madde cilt haricinde göz enfeksiyonlarına karşıda faydalıdır.
  • Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlere karşı iyi gelir.
  • Yemeklerde sonra gelişen mide sorunları için kullanılabilir.
  • Kişniş otundan elde edilen yağ basur ve romatizma nedeniyle gelişen ağrılara karşı kullanılabilir.
  • Kusma, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi rahatsızlıkların gelişme riskini azaltır.
  • Kişniş tohumları çiğnenerek kullanıldığında ağız kokusuna karşı iyi gelir.
  • Kişniş otu içinde bulunan oleik asit, stearik asit, askorbik asit gibi çeşitli asitler kanda kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Kalp krizi, inme, ateroskleroz gibi kardiyovasküler gibi hastalıklara neden olabilecek kötü kolesterol seviyesini düşürür.
  • Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların semptomlarını azaltıcı etkisi vardır.
  • Kas spazmlarına karşı faydalıdır.
  • Hipertansiyon hastalarında kan basıncını düşürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahip olan kişniş otu bu özelliğinden dolayı kemikler için çok faydalıdır. İçeriğinde bulunan kalsiyum harici mineraller kemik erimesine karşı koruyucu etki sağlar. Kemiklerin dayanıklılığını arttırır.
  • Saç sağlığı için faydalı olan kişniş otunun saçlar için yağ versiyonu kullanılabilir. Zayıf saçları güçlendirir, saç köklerini besler, saç dökülmesini önler ve saç derisine karşı iyi gelir. Saç kıran tedavisinde kullanılabilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.
Kişniş Otu Çayı
  • 1 su bardağı su
  • 1 şeker kaşığı kişniş otu
Hazırlanışı: Kişniş otu havanda dövülüp toz haline getirilir. Bir cezve içine su ve kişnişler eklenip bir iki taşım kaynatılır. Ocaktan alınıp 5 dakika demlendikten sonra içilebilir. Keskin bir tada sahip olduğu için bal ve limonla tatlandırılabilir.

Kişniş Otu Zararları Nelerdir?

Kişniş otu sağlık açısından oldukça faydalı olsa da mide asidi problemi olan kişiler kişniş otu tüketiminden kaçınmalıdır. Gastrit, ülser gibi problemi olan kişilerde bu tür problemlerin şiddetlenmesine neden olabilir.

Karaciğer sorunu olanlarda da tüketimi önerilmemektedir. Ayrıca gebelik döneminde kullanımı uygun bir ot değildir.

Kişniş Otu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Acı Ot Türleri ve Özellikleri

Acı Ot Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dil Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dil Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Verem Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Verem Otu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biberiye Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Biberiye Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ot İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ot İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nane Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nane Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6