Dorak otu, Kastamonu yöresinde dere otunun tohum kalmış şekline verilen addır. Diğer bölgelerde ise durak, daragotu, börekotu, samot, durakotu, sakal otu, samuk, tarak otu, tarhanotu, samot ve samut olarak da bilinmektedir. Sulak ve rutubetli bahçelerde yetişen dorak otu, ilkbahar mevsiminden sonbahar mevsimine kadar vejetasyonunu sürdürür. 60 cm'ye kadar boylanabilen bu bitkinin yaprak kısımları oldukça hassas, iplik görünümünde, ince ve çok parçalıdır. Alt yaprakları ise saplıdır. Toplu, küçük ve sarı renkte olan çiçekleri, şemsiye görünümünü andırır. Tohumları kanatlı olup elips şeklindedir. Tohumlar kurudukları zaman ortadan ikiye kolaylıkla ayrılabilirler. Kendine has güçlü, keskin ve aromatik bir kokuya sahiptir. Ancak bu hoş koku kuruduğunda kaybolur. Tohumları oldukça lezzetli olan dorak otu, eski yıllardan itibaren ilaç ve baharat olarak kullanılmıştır ve günümüzde de sağlık açısından oldukça faydalı olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Dorak Otu Kullanımı Yaprakları ve sapları büyüdükçe koparılarak sürekli hasat edilen dorak otunun tohumları, yaz sonu eylül ayı gibi olgunlaşan şemsiyeyi andıran çiçek sapları ile kesilip toplanır ve olgunlaşan tohumlar kendiliğinden dökülür. Sapları ile kesilerek toplanan dorak otu demetler halinde bağlanarak güneş görmeyen bir yere asılarak kurutulur ve kuruduktan sonra demetlerden sıyrılarak tohumlar ayrılır. Dorak otunun tohumları, yemeklere lezzet ve koku vermek için, özellikle de Kastamonu bölgesinde tarhana çorbasının yapımında, taze ya da tohum halindeyken turşulara lezzet vermek amacıyla kullanılır. Dorak otu aynı zamanda tohumları dövülüp baharat olarak ve çayı yapılarak da kullanılmaktadır. Dorak Otu Saklanması Toplanan tohumlar cam kavanozlara alınarak ağzı sıkıca kapatıldığı takdirde birkaç sene tazeliğini koruyabilir. Dorak Otu Faydaları Nelerdir?
Dorak Otu Zararları Dorak otu doğru ve yeterli miktarda tüketildiği takdirde sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Ancak bitkinin yanlış tüketilmesine bağlı olarak bazı zararları ortaya çıkabilir. Dorak otu, bazı besinlere alerjisi olan insanlarda alerjiye sebep olabilir. Hamilelik döneminde aşırı miktarda tüketilmesi tavsiye edilmeyen dorak otu, cilde temas ettiği durumlarda tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle her bitki gibi bu bitkiyi de kullanmadan önce bir uzmana danışmakta fayda vardır. |