Gebere Otu Gebere otu, yaygın adıyla kapari, çalı formunda dik veya yatık şekilde yetişen şifalı bir bitkidir. Ülkemizde fazla kıymeti bilinmese de dünyada oldukça değerli bir bitkidir. Akdeniz iklimi, bitkinin daha yaygın olarak yetiştiği bölgelerdir. Ancak Türkiye'de Karadeniz bölgesi dışında bile doğal olarak yetişebilir. Gebere otu, Capparaceae familyasından olup, iklim koşulları uygun olduğunda deniz seviyesinden 1800 metre yüksek bölgelerde de yetişebilir. Çiçeklenme dönemi iklime bağlı olarak Mayıs ayından Eylül ayına kadar sürebilir. Toprak İhtiyaçları ve Yetiştirilmesi Gebere otunun toprak isteği, potasyum, fosfor ve kalsiyum bakımından zengin olan killi ve kalkerli topraklardır. Kendiliğinden yetişebilen bitkinin tohumları da üretilebilir. Olgunlaşma dönemi olan Ağustos ve Eylül aylarında meyvelerden elde edilen tohumlar, Mart sonunda özel fidan yastıklarına dikilir. Ancak fidanlık mutlaka yabani otlardan ve mantarlardan korunmalıdır. Bunun için sulama süzgeçle yapılmalı ve plastik örtüyle örtülmelidir. Tohumlar 20-25 günde çimlenmekte olup, düzenli şekilde ilaçlanmalı ve sulanmalıdır. Fideler Kasım ayından itibaren dikime hazır hale gelir. İyi bakılırsa yaza kadar bir metreye kadar büyürler. Mayıs ayından itibaren toplanan tomurcuklar, bir kat tuz ya da %20 oranında tuzlu su ve bir kat gebere otu konularak saklanır. Kullanım Alanları Çiçek tomurcukları vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Gebere otu, boya sanayii, gıda sanayi, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılır. Konserve yapılarak da değerlendirilen gebere otu, et yemeklerinde, salatalarda, turşu, pizza ve balıkların yanında garnitür olarak tüketilir. Türkiye'de ihracatı da yapılan gebere otu, yeni bir iş sahası haline gelmiştir. Ayrıca kökleri oldukça derin olduğundan erozyonla mücadelede önemli bir yeri bulunmaktadır. Bitkiden yeterince verim alabilmek için fide ile üretim yapılmalıdır. Doğada yetişenlerin dikilmesi randımanlı olmaz. Gebere Otunun Faydaları
Gebere otu, Uluslararası Kanser Enstitüsü tarafından kanserin önlenmesi amacıyla hazırlanan ekstrakt yapımında kullanılan bitkiler arasında bulunmaktadır. Ülkemizde henüz hak ettiği yeri bulamasa da bitkinin karpuza benzer bezelye kadar olan meyvelerini İspanyollar koruma altına almış ve milli bitkileri olarak ilan etmişlerdir. Gebere otu sayesinde ülke ekonomisi oldukça iyi yerlere gelmiştir. Bu bitkinin tomurcukları, dal uçları ve meyveleri kısaca her yeri değerlendirilmektedir. Aynı zamanda kökleri boya, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılır. Yetiştirme ve Ekonomik Değer Fidan olarak dikildiğinde oldukça yüksek verimi olan gebere otunun doğada kendiliğinden çimlenmesi ise karıncalar tarafından sağlanır. Özellikle kıraç bölgelerde, tarıma uygun olmayan yerlerde, toprak kayıplarını önlemek amacıyla gebere otu yetiştiriciliğine önem verilmelidir. Bunun yanında ekonomik getirisinin yüksek olması, şifalı özelliğinin bulunması gebere otunun değerini artırmaktadır. Ülkemizde tüketimi az olsa da uzmanlar daha fazla tüketilmesini önemle belirtmektedir. |
Ceylan
28 Nisan 2024 PazarBasura iyi gelecek bir ot bilen varmı acil yardım edin
Cevap yazAdmin
28 Nisan 2024 PazarMerhaba Ceylan,
Basur sorununa iyi gelebilecek birkaç bitki önerim var. Aloe vera jelini doğrudan uygulayabilirsiniz, rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, papatya çayı ya da ıhlamur çayı da rahatlatıcı olabilir. Ancak, mutlaka bir doktora danışmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.
Durugül
28 Nisan 2024 PazarMerhabalar ceylan hanım, basur için evde ve işte içebileceğiniz kapari otunu kullanmanızı tavsiye ederim. Kapari çayı vitamin ve mineralce zengindir ve basur hastalarını rahatlatmaktadır. Geçmiş olsun.
Soru Sor / Yorum Yap