Şalgam Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Şalgam Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Otu

Şalgam otu, sulama ihtiyacı olmadan son yıllarda bolca yetiştirilen bir bitkidir. Dekar başına 12 tona yakın hasat veren bu bitki, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yeni umut kapısı olmuştur. Şalgam otu, halk arasında yemlik koza adı ile de bilinir. Şalgam otu üretimi ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da desteklenmektedir.

Şalgam Otunun Tarihçesi ve Yetiştirildiği Bölgeler

Şalgam otu, bazı bölgelerimizde uzun zamandır yetiştirilmesine rağmen, çoğu bölgelerde üretimi 2015 yılından itibaren başlamıştır. Bu bitki türü, hayvancılık sektöründe yeni bir umut kapısı olmuş ve kaba yem ihtiyacına çok güzel bir alternatif sunmuştur. Şalgam otu birçok Avrupa ülkesinde de yetiştirilmektedir. Bu bitki, mısır ve yonca gibi bitkilere göre daha az maliyetle yetiştirilmektedir.

Şalgam Otunun Özellikleri

Şalgam otu, 8 aylık yetişme süresinden sonra hasat edilir. Protein oranı yaklaşık %20-22 arasında olup, yılda sadece bir kere hasat edilebilir. Bu bitki, hayvan bitkisi grubunda yer almaktadır. Kokusu ağır olmayan bu bitki, hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir. Şalgam otu, sulama ihtiyacı olmadan yetiştiği için bakım ve işçilik gibi maliyetleri çok azdır. Hasat dönemi diğer yem bitkilerine göre daha erken olduğu için, ikinci ürün daha rahat ekilebilir. Şalgam otu, kış şartlarına dayanıklıdır ve toprak dostudur.

Şalgam Otunun Hayvan Beslenmesindeki Rolü

Şalgam otu ile beslenen hayvanlarda süt veriminin artış gösterdiği ve hayvanların daha besili hale geldiği gözlenmiştir.

Şalgam Otunun Başlıca Özellikleri

  • Sulu alanlarda dekar başına 15 tona kadar yeşil ot verebilir,
  • İçerisindeki protein oranı çok yüksek olduğu için hayvanların süt verimi artış gösterir,
  • Hayvanlar severek yer,
  • Kış ve yaz aylarında yetiştirmek mümkündür,
  • Ekim yapılan toprağa zarar vermezler,
  • Hava sıcaklığının çok düşük olduğu bölgelerde bile yetiştirmek mümkündür,
  • Toprak türü olarak kum hariç her yerde yetiştirmek mümkündür,
  • Her bölge şartlarına ve hava koşullarına uyum sağlarlar,
  • Hayvancılıkla uğraşan çiftçiler için maliyet açısından kolaylık sağlarlar.

Şalgam Otunun Geleceği

Şalgam otu, yem bitkisi olarak doğanın bize sunmuş olduğu bir mucizedir. Her geçen yıl daha çok bölgeye ekilen ve bu işle uğraşan insanları mutlu eden şalgam otu bitkisinin geleceği parlaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni