Tavşancıl otu, son zamanlarda sağlık alanında adından sıkça söz ettiren bir bitkidir. Maydanozgiller familyasına ait olan bu ot, şifa kaynağı olarak tanımlanmaktadır. Tavşancıl otu hakkında daha fazla bilgi için makalemizin devamını okuyabilirsiniz. Tavşancıl Otunun Genel Özellikleri Tavşancıl otu, halk arasında öğrek ya da kamşam otu olarak da bilinmektedir. Bu bitki, yaklaşık 2 metre boylanabilir ve kendine özgü keskin bir kokuya sahiptir. Gövdesi yuvarlak ve oluklu bir yapıda olup, yaprakları bitkinin dip kısmında ve parçalı şekildedir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenir ve çiçekleri şemsiye biçiminde beyaz renkte olur. Tavşancıl otu nemli ortamları sever ve ülkemizde papatya kadar yaygın olmasına rağmen pek tanınmamaktadır. Bitkinin yanlış ve bilinçsiz kullanımı tehlikeli olabilir. Örneğin, İngiltere'de bir çocuğun bitkiye temas etmesi sonucunda vücudunda yaralar çıktığı rapor edilmiştir. Bitkilerin sağlık için şifa kaynağı olabilmesi için doğru ve bilinçli kullanılması gerekmektedir. Tavşancıl Otunun Faydaları Nelerdir? Tavşancıl otu, ülkemizde özellikle Rize ilinde çiğ ya da turşu şeklinde tüketilmektedir. Bu bitki sindirim sistemini rahatlatır ve fonksiyonel olarak çalışmasını sağlar. Ayrıca sindirim sistemi sağlığını koruyucu etkisi vardır. Vücuda destek olarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur ve yüksek kan basıncını düşürür. Tansiyonu kontrol altına alır ve cinsel isteği artırıcı etkisi bulunur. Kadınlarda adet dönemini düzenleyici etkisi vardır ve adet dönemi düzensizlikleri, sancı ve kramplar için faydalıdır. İshali geçirici etkisi de bulunmaktadır. Tavşancıl otunun bu faydalarının yanında bilinçli kullanılmadığında zarar verebileceği unutulmamalıdır. Uzmanlar bitkinin bilinçli bir şekilde kullanılmasını önermektedir. Tavşancıl otunun faydalarını özetlemek gerekirse;
Tavşancıl Otunun Yan Etkileri Nelerdir? Tavşancıl otunun bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak özellikle sap kısmı zehirli maddeler barındırdığı için temas edildiğinde ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Yaz aylarında kızarıklık ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Tavşancıl Otu Nasıl Kullanılır? 5 gram ufalanmış tavşancıl otu, 1 su bardağı kaynar suyun içine eklenir. 5 gram tavşancıl otu kök, yaprak ve tohum şeklinde kullanılmalıdır. Kaynar suya eklenen bitki 10 dakika demlenir ve gün içinde 3 fincan olacak şekilde içilir. 10 günlük kullanımlardan sonra bir müddet ara verilerek tekrar içilmeye başlanabilir. |